USA teadlased uurisid 15 aasta vältel vananemise ja Alzheimeri tõve protsesse. Tulemus — positiivne ellusuhtumine pikendab eluiga ja aitab hoida mõistuse selge.

Kentucki ülikooli professor David Snowdown uuris koos kolleegidega läbi 180 elulugu, mille olid kirja pannud üle 20aastased naised. Selgus, et optimistlikuma ellusuhtumisega inimesed elasid keskmiselt 10 aastat kauem.

Õnne ja lootuse tunne on need aju seisundid, mis kogu organismi mõjutavad. Depressioon, vaenulikkus ja kadedus võivad aga põhjustada erinevaid haigusi, sh insulti ja Altzheimeri tõbe.

Briti teadlased tulid aga välja sensatsioonilise väitega, et ka tark inimene elab kauem. Professor L. Welley Edinburghi ülikoolist uuris 3000 šoti lapse elu, kes võtsid 1932. aastal osa vaimsete võimete testidest. Selgus, et kõrge IQga lapsed elasid kauem kui nende keskpärase intellektiga eakaaslased.

Loomulikult on üks põhjus ka see, et intelligentsemad inimesed järgivad tavaliselt tervemaid eluviise, toituvad õigesti, piiravad alkoholi ja tubaka tarbimist.

Ühes USA teaduskogumikus avaldatud uurimuse tulemuste kohaselt elavad Oscari filmiauhinna laureaadid keskmiselt neli aastat teistest näitlejatest kauem. Mida rohkem auhindu, seda parem — elu pikeneb kuni kuue aasta võrra, sest rahuldus ja nauding oma saavutusest aitab organismil võidelda igapäevase stressiga.