Kanepikiust toodetakse nii kangast, paberit (esimene piibel trükiti kanepipaberile) kui ehitusmaterjale, isegi autoosi. Kanepist saadav biokütus on väga puhas ega tekita kasvuhoone-efekti nagu paljud muud kütused.

Kahjutu kanep

Kardetud narkootilist mõju avaldab kanepivaik, mis tekib taime õiepiirkonnas paiknevates näärmekarvades — neid leidub enim emastaimede õite tupplehtedel, seemnetes narkootilise mõjuga aineid pole. Kanepivaigu tähtsaim toimeaine on tetrahüdro-kannabinool (THC), mille ebaseadusliku kasutuse tõttu ongi kanepikasvatus õige paljudes maades keelatud.

Euroopa Liidus on lubatud kasvatada kanepisorte, mille THC sisaldus ei ulatu üle 0,2%.

Kanepiseeme sisaldab kõiki organismile vajaminevaid aminohappeid. Kooritud kanepiseemneid saab kasutada väga mitmekülgselt — lisada küpsetistele, leivataignale, pirukate ja kondiitritoodete täidistele, kaunistada nendega jäätist või pralineesid. Kõige parem on kasutada kooritud kanepiseemneid koos kanepijahuga, mida lisatakse samuti kõigile küpsetistele.

Kasulik kanepiõli

Ainukesena toiduõlidest on kanepiõlis essentsiaalsete rasvhapete vahekord 3:1, mida peetakse inimorganismi ainevahetusele kõige kasulikumaks. Kanepiõli väärtus seisneb ülikõrges küllastumata rasvhapete sisalduses, millest 50-58% moodustab linoolhape ja 14-20% alfalinoleenhape (omega-3). Neid happeid pole organism ise võimeline tootma, mistõttu saab need omastada vaid valmistoidust. Ka ei tee kanepiõli nii ruttu paksuks, kuna keha ei ladesta seda rasva kudedesse, vaid kasutab selle otsekohe ära energia tootmiseks.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et kanepiõli manustamine aitab ennetada ateroskleroosi, neurodermii-ti põdevatele inimestele on aga kanepis tähtis harvaesineva gammalonoleenhappe sisaldus. Kanepijahu on sobilik ka tsöliaakiahaigetele, kuna ei sisalda gluteenvalku. Kanepijahust üksi kooki küpsetada ei saa, kuna temas puudub kleepaine, jahu saab aga edukalt teiste jahusortidega segada, tõsta seega küpsetiste väärtust, rikastades nende biokeemilist kooslust. Kanepitoidud võimaldavad allergikutel mitmekülgselt ja täisväärtuslikult toituda, sest kanep ei varusta inimorganismi mitte ainult proteiini ja taimse rasvaga, vaid ka vitamiinide ja mineraalidega, sisaldab seedimist tugevdavaid ballastaineid.