Kui tahame kuidagimoodi oma elu muuta, tuleb kõigepealt kindlaks teha see roll, mille oleme alateadvuslikult võtnud endale suhetes oma lähedastega, sõpradega, kolleegidega. Kui me ei saa aru, mis roll see niisugune on, jäämegi selle vangiks ning täidame lõputult ühte ja sama stsenaariumit. See aga takistab saamast kasu oma isiklikest kogemustest ning ei lase täielikult avada oma sisemist potentsiaali.

Oleme oma rollid omandanud juba lapsepõlves: see on strateegia, mille on välja töötanud meie alateadvus rahuldamaks vanemate soove või kaitsmaks end kõikvõimalike rünnakute eest.

Psühhoterapeut Jean Cottraux selgitab: „Me elame nii, otsekui oleks meid määratud mingisse rolli. Stsenaariumisse lülitatu asub hoidma stereotüüpseid ja talle ebameeldivaid suhteid inimestega, eriti siis, kui tema rolli on talle määranud terve grupp inimesi”.

Võib välja tuua neli põhilist rollitüüpi — türann, ohver, kohtunik ja vahendaja. Igale neist vastavad omad väärtused, ettekujutused, harjumused ja käitumismallid. Mitte kõik meist ei ole oma rollide vangid, ent me kõik oleme huvitatud, millisesse gruppi kuulume. See teadmine on esimene samm vabanemise teel.

  1. Sõbrad ütlevad viimasel hetkel ära kutsest õhtusöögile, seejuures väheveenva põhjendusega. Sina…

  1. Korraldad neile skandaali.

  2. Oled solvunud ja pead seda kaua meeles.

  3. Märgid külmalt, et neil jääb vajaka austusest teiste inimeste vastu.

  4. Suhtud sellesse rahulikult ja teed ettepaneku kohtuda teine kord.

  1. Milline nendest ütlustest on sinu jaoks kõige sobivam?

  1. Puu kasvab tugevaks ja vastupidavaks vaid seal, kus teda sagedasti räsivad tuuleiilid. (Seneca)

  2. Ükskõiksus on proovilepanek. (Prantsuse kirjanik Christian Bobin)

  3. Kõik siin ilmas on kas proovilepanek, karistus, autasu või enne. (Voltaire)

  4. Ootamatus on mehisuse proov kontrollimaks ehtsust. (Aristoteles)

  1. Lapsed heidavad sulle ette, et oled oma töödega liialt hõivatud. Mida vastad?

  1. Oodake, kuni saate täiskasvanuks. Vaatame siis, kas saate paremini hakkama.

  2. Mul on väga valus seda kuulda, teen ju niigi kõik endast oleneva.

  3. Olete ebaõiglased. Töötan ju nii palju just pere heaks.

  4. Seame sisse kaebuste ja ettepanekute raamatu, ehk leiame nii lahenduse.

  1. Keegi lähedastest kingib sulle täiesti sobimatu kingituse. Sa mõtled…

  1. See on alateadvuslik kättemaks.

  2. Kurb tõend selle kohta, et minu vastu ei tunta huvi.

  3. See on kas egotsentrism või omamoodi väärastumus või ülbus … või kõik kokku.

  4. Pole hullu, kõik võivad eksida.

  1. Juhus annab sulle märku, et võid teha vale valiku. Sina mõtled…

  1. Üksnes mina olen oma saatuse peremees.

  2. Kindel, et mul ei vea.

  3. Vaid nõrgad ja võhikud näevad igal pool endeid.

  4. Saatusega ei tasu mängida.

6. Mis on sulle abiks, kui pead kedagi ümber veenma?

  1. Sinu energia.

  2. Oskus meeldida.

  3. Mõistus.

  4. Võime kaasa tunda.

    1. Selline iseloomujoon on paljudel sinu suhtlusringkonnast…

  1. Ebasiirus.

  2. Närvilisus.

  3. Sallimatus.

  4. Kärsitus.

    1. Sa ütles sageli endale:

  1. Mul on selleks õigus.

  2. Miks mina?

  3. Oleks võinud paremini teha.

  4. Tuleb vastu pidada.

    1. Kooliajal olid sa …

  1. Kamba eestvedaja.

  2. Hall hiir.

  3. Eeskujulik õpilane.

  4. Rõõmus ja vaba olekuga laps.

    1. Sinu jaoks väärtuslik kompliment:

  1. Oled helde inimene.

  2. Mida me ilma sinuta teeksime!

  3. Sinu peale võib loota.

  4. Ainult sina võid mõista.

    1. Mida sa paluksid oma vanematelt, kui võiksid lapsepõlve naasta?

  1. Natuke rohkem hellust.

  2. Veidi enam tähelepanu.

  3. Veidike rohkem heatahtlikkust.

  4. Väheke enam harmooniat perekonnas.

    1. Sinu meelest on konfliktid peamiselt selleks, et …

  1. Sundida ennast austama.

  2. Asetada end löögi alla.

  3. Hinnata oma tugevust.

  4. Ennast mõista.

    1. Su hinges on segadus ja ka sinu armsam sulgub enesesse. Sinu reaktsioon?

  1. Lähed endast välja, heidad talle ette egoismi ning nõuad seletust.

  2. Võtad initsiatiivi enda kätte ning, et olukorda mõista, teed ettepaneku rääkida suud puhtaks.

  3. Sul on omad mured ja kui tema midagi ei räägi, pole ka probleemi.

  4. Kurdad selle üle, et teie suhted on vaid sinu vastutusel.

    1. Pretendeerid koos kolleegiga ühele ja samale ametikohale ning sulle näib, et ta mängib ebaausat mängu. Sina …

  1. Sunnid teda maski eest võtma.

  2. Varjad oma tundeid, et teda lõksu meelitada.

  3. Iseloomustad teda vestluse käigus halvasti.

  4. Teed talle ettepaneku avameelselt kogu situatsioon läbi arutada.

Kokkuvõte

Enamus A-sid

Türann

Kuidas väljendub. Otsene või kaudne agressiivsus on olemas kõikides „türanni” suhetes. Selle erinevaid varjundeid võib märgata tema mürgises iroonias, võimuihas ja raevupuhangutes.

Tema jaoks on vastuvõetamatu isegi mõte sellest, et keegi võib kahelda tema õigsuses ja kohe kindlasti mitte ei tohi keegi temast tähtsam olla. Ta kasutab järjekindlalt oma oskust inimesi endast välja viia, ta sunnib neid endis kahtlema, isegi alandab neid.

Ise on ta kergesti solvuv ning alati valvel, suhtudes teiste tegevusse kahtlustavalt. Seetõttu ümbritsevad teda alalised konfliktid ning valitseb pinge.

Kui türann domineerib ning kasutab kättevõidetud eeliseid, on ta kindel, et keegi ei ründa teda ega pääse lähedale tema Achilleuse kannale. Suhted teistega ei paku talle rõõmu ega rahu. Tema keha ja hing ei ela harmoonias.

Põhjused. Varane ja sügav pettumus, liiga kaua kestnud abituse tunne. Sageli on nii, et lapsepõlves ei pööratud talle küllaldast tähelepanu, teda suruti pidevalt alla. Tema tunded ei huvitanud kedagi ning ta kasvas üles kannatades ja vihates. Täiskasvanuna võtab ta revanši, võideldes enda kätte kõikvõimalikud võimumärgid. Sügaval hingepõhjas tunneb ta end aga väga üksikuna.

Kuidas vabaneda. Tuleb õppida kuulama oma tundeid, pöörates erilist tähelepanu oma raevule. Tuleks leida üles põhjused, et mõista, mida sul tegelikkuses vajaka jääb.

Võib ka näiteks asuda tegelema võitluskunstidega. See laseb paremini tunnetada oma keha ja suunata energia süütumasse suunda.


Enamus B-sid

Ohver

Kuidas väljendub. Pidevalt rõhutades oma naiivsust ja seda, et tal kunagi ei vea, kurdab „ohver”, et ta kohtab üksnes „tigedaid ja küünilisi” inimesi. See tekitab kuulajates kaastunnet ning nii saavutab ta selle, mida tahab — talle tuntakse kaasa, teda kaitstakse ja lohutatakse. Ent see ei tähenda sugugi, et ohver keeldub võimust teiste üle. Inimesed, sattudes süütunde ja haletsuse tõttu tema võrku, ei ütle talle milleski ära ja võtavad võõra koorma enda kanda. Just seetõttu on ohvrid sageli ümbritsetud koleeriliste inimestega, kes suudavad kiiresti ohvri palvetele reageerida. See on talle kasulik positsioon, mis lubab kõrvale hiilida vastutusest, mille siis tahes-tahtmata võtavad enda peale „tugevamad”…

Tuleks siiski olla ettevaatlik: kurtmine kulutab palju jõudu. See segab realiseerimast oma soove ja takistab oma kogemuste arengut.

Põhjused. Kurtmine väljendab valu saamata jäänud tingimusteta armastuse pärast. On ka võimalik, et lapsepõlves kuulis laps lõputult jutte teemal: „Meil ei vea ega pole kunagi vedanud”. Samas võib inimene omandada ohvri rolli ka peres valitsenud füüsilise ja psüühilise vägivalla tõttu.

Kuidas vabaneda. Tasub mõelda võimaluste üle, mis sinu arvates teistel on. Ja ka selle üle, kuidas võiks seda ka eneses avastada. Loobu harjumusest koormata teisi inimesi ning vaata, mis juhtub. Ning õpi rõõmu tundma igapäevaelu üle — sellest saab sinu vastuseis kaeblemisele.

Enamus C-sid

Kohtunik

Kuidas väljendub. Ta üritab vältida hukkamõistu, ise aga mõistab kohut teiste üle. Ta on kriitiline ja targutav, alati valmis moraali lugema ning leiab teistes ja lausa kogu maailmas ikka ja alati negatiivseid külgi. Emotsioonide ja tunnete ilmutamine teevad ta kahtlustavaks. Ta on äärmiselt vaoshoitud ja jätab mulje inimesest, kes on alati valmis halvimaks. Ta näeb kõikjal reetmist ja on valmis pettumusteks. Iseendassegi ei suhtu ta leebemalt. Ta ei luba endale väikseimatki viga ning tema latt on alati kõrgele — vahel liigagi kõrgele — tõstetud. See lubab tal kõvasti teisi kritiseerida, sest kohtunikke kardavad ju kõik ning harva leidub kedagi, kes nendega julgevad maid jagada. Ent kriitikul on keeruline sõlmida sooje suhteid. Takistuseks on kahtlus, et teda ei mõisteta ega armastata küllaldaselt.

Põhjused. Karmid reeglid perekonnas, võlatunne ja vanemate ootused segavad lapse enda soove. Nõudlikud vanemad, kes ootavad temalt eelkõige edukaid õpinguid, lükkavad tahaplaanile tema tunded ja fantaasiamaailma. Vigadesse suhtutakse kui süüdiolekusse, nõrkustesse aga kui pahedesse, mida tuleb parandada või talitseda.

Kuidas vabaneda. Otsi endas üles see laps, kes ei tohtinud end väljendada ega oma soove teoks teha (Mis sulle meeldis teha? Millest salakesi unistasid?). Vabane süütundest, luba endale väikesi rikkumisi. Pöördu mõistmisega teistsuguse kasvatuse ja kultuuriga inimeste poole, vaatamata teie erinevustele. Püüa olla leplikum.

Enamus D-sid

Vahendaja

Kuidas väljendub. Ta üritab iga hinna eest vältida konflikte. Ta oskab organiseerida läbirääkimisi ja kaubelda. Ta võtab vajadusel kõik enda kanda või kasutab jaanalinnupoliitikat. Mida iganes, ainult mitte otsest kokkupõrget ja vägivalda. Vahendaja suudab end kergesti teiste asemele seada, ta on helde ja oskab kohaneda. Ta mõistab teisi hästi, on valmis kõiki ära kuulama, ohverdab kõhklusteta omad huvid, et lahendada kriis või seda hoopis vältida. Tema siiras harmoonia ihalus veetleb inimesi, sealhulgas ka neid, kes kasutavad tema headust ära. Paraku maksab iga hinna eest saavutatud rahu liigagi palju. See nõuab suuri füüsilisi ja emotsionaalseid kaotusi. Alalised ohvrid teiste heaks tekitavad pikapeale tunde, et elu ei ole täisväärtuslik. Seega saab kannatada enesehinnang.

Põhjused. Kalduvus end teiste heaks ohverdada võib viidata sügavale enesekindluse puudumisele, hirmule sisemise tühjuse ees. Võimalik, et vanemad armastasid last üksnes tema saavutuste tõttu või läksid peretülid sageli üle vägivallaks. Võib-olla vanemad ei saanud teineteisega läbi ja laps oli ainus side nende vahel. Igal juhul sai vahendajale varakult selgeks, et selleks, et teda armastataks, peab ta endast palju ära andma.

Kuidas vabaneda. Tuleb tagasi pöörduda iseenda ja oma soovide juurde. Sageli tuleb selleks kasutada psühhoterapeudi abi. Igapäevaelus tuleb õppida inimestele ka „ei” ütlema, see aitab võita hirmu konfliktide ees. Ja lõpuks — on väga oluline osata mitte ainult anda, vaid ka vastu võtta.

Allikas: Psihhologija, märts 2013