Ei ole ju selle riigi nagu ka lähedaste naabrite Egiptuse ja Maroko tuhandete aastate pikkune tarkus võtnud vaid püramiidide ja hauakambrite kuju — astuge julgelt vürtsipoodidesse ja aroomiäridesse, õlikauplustesse, vaibaturgudele ning muidugi kohalike inimeste keskele. Sõitke kuurortidest kaugemale, näiteks kõrbe servale, ja te näete hoopis uut maailma.

Tuneesiasse rannapuhkusele sõitnud ei naase sealt sageli just suure vaimustusega. Pole imestada — marsruudil hotell–bassein–rand ei pruugi see maa tõesti muljet avaldada. Pigem pakub see riik põnevust looduse- ja kõige enam muidugi kõrbesõpradele. 

Eestlasele on Tuneesia parim koht, kus kõrbe näha või vähemalt selle serval ära käia: seal satud hõlpsasti võrratutesse liivadüünidesse ja paikadesse, kus üksikud palmid paistavad nii kaugele kui silm ulatub. Lõuna-Tuneesias on oma täies hiilguses esindatud nii liiva-, kivi- kui soolakõrb. Ainult savikõrbe pole.

Paljud arvavad, et kõige õigem aeg Tuneesiat külastada on talv. See on natuke ekslik, sest siis võib kõrbes hakata külm isegi põhjamaalasel. Tuneesia talv on paras meie toonekurgedele.
Nüüd, aprilli alguses on aeg toonekurgedega vahetust teha — nemad lendavad parasjagu tagasi Eestisse, kui esimesed lennukitäied turiste võtavad sihi Tuneesiale.

Toit: Hariša
Tuneesia köök on üllatavalt mahe ja euroopalik. Ainus teravamaitseline roog on hariša ehk punasest piprast, oliiviõlist, petersellist, küüslaugust ja köömnetest valmistatud vürtsikas kaste, millesse kastetakse leiba.

Jook: Cap Boni veinid
Tuneesia veinid on kuulsad ainult omal maal ja seal tasuks neid kindlasti proovida. Kohaliku veini kasuks räägib ka ülisoodne hind. Ja uued kogemused. Tuneesia kuulsaim veinipiirkond Cap Bon asub riigi põhjaosas.

Raamat: Emil Ertli “Kartaago”
Kartaago varemed asuvad tänapäeva Tuneesias Tunise lähedal. Enne Puunia sõdu kuulus Kartaagole kogu Aafrika rannik, suurem osa Hispaaniast, Korsika, Sardiinia ja suurem jagu Sitsiiliastki. Kartaago hävitamine sai Rooma kinnisideeks. Senaator Cato vanem lõpetas kõik oma kõned sõnadega: “Kartaago tuleb hävitada!”
Romaan viibki lugeja Kartaagosse III Puunia sõja (149–146 eKr) ajal. Kartaago vallutati ja laastati ning selle varemetele külvati soola, et seal ei kasvaks rohigi, kuid miski ei takistanud linnal mõnikümmend aastat hiljem Rooma impeeriumi koosseisus uuesti õitsele puhkemast. Lõplikult hävitasid Kartaago alles araablased seitse sajandit hiljem.

Kuidas kohale saab?
Eesti reisikorraldajatest viib Tuneesiasse nädalastele puhkustele näiteks Novatours. Monastiri lennujaama pääseb aga ka mitme lennufirma abil omal käel reisides. Kohapeal liikumiseks võib muidugi rentida auto, ent arvestades kohalikke liiklusolusid, lisab see reisile ehk liiga palju seikluslikkust. Kohalike reisibüroode päevased lühireisid on ohutumad.
Tuneesia on viisavaba. Küll aga tahetakse piiril näha, et olete endale hotellikoha broneerinud.