1. Üks pits konjakit päevas on kasulik veresoontele

Vale. Psühhoneuroloogi poole pöördus naine, kes jutustas, et oli kunagi käinud arsti juures oma peavalude pärast, kuna traditsioonilistest ravimitest polnud abi. Arst soovitanud talle võtta enne õhtusööki pits konjakit. Peavalud taandusid tõepoolest ning ka õhtuti tundis naine end „rõõmsamalt“. Ent õige pea — et saavutada seda meeldivat seisundit  — läks vaja juba kaks pitsi, seejärel rohkemgi. Aasta pärast sattus naine narkoloogia osakonda, kuhu mees ta toimetas.
See juhtum ei ole paraku mingi erand. Alkoholismi võib nakatuda iga inimene, vaatamata tema intelligentsile ja haritusele.

2. Mõõdukas kvaliteetse kuiva veini tarbimine tõstab hemoglobiinitaset, alandab kolesterooli ja aitab normaliseerida vererõhku

Peale selle on abiks südame-veresoonkonna haiguste profülaktikas.
Populaarsed teated sellest, et igapäevased annused teatud alkoholi on ohutud ning lausa kasulikud tervisele, on suur miraaž. Kõik teavad nooruse pikendamise ja tervise hoidmise retsepte. Piisab tervislikest eluviisidest, õigesti doseeritud füüsilisest koormusest, heast unest, värskes õhus viibimisest ja õigest toitumisest. Maailmas on palju kasulikke asju, mis ei põhjusta patoloogilist sõltumatust. Kellelgi on aga meeldivam ja lihtsam mõelda, et alkohol on tervise abimees. See aga on tavaline enesepettus!

3. Kodeeritud alkohoolik võib tõesti surra, kui joob alkoholi

Võimalike tagajärgede jõud ja loetelu on vahel prognoosimatud, kuna sõltuvad mitte üksnes arsti professionaalsest potentsiaalist, vaid ka haige psüühilisest laadist.
4. Kui piirduda ohutu doosiga (5 jooki nädalas), siis see ei põhjusta terviserikkeid
On võimatu rääkida „ohutust doosist“. Iga inimese jaoks on see kogus individuaalne. Üks joob ära 5 pudelit õlut ning saadab päris rahumeelselt oma õhtu mööda. Teisel kaob mõistus juba pärast esimest pudelit. Kui inimene joob, muutub ta teadvuse seisund ning seejuures võivad sisemised tunded olla petlikud. Vaid kõrvalt vaadatuna saab määrata purjusoleku iseloomu. Või siis, kui järgmisel päeval saab sulle selgeks, kas oled ületanud oma ohutu doosi või ei. Võimalik kriteerium “normis“ püsimise kohta on see, et oled jäänud oma tüüpilise käitumise juurde.

5. Kui inimene on joomise maha jätnud, siis mingil hetkel hakkab ta tingimata uuesti jooma — see on vaid aja küsimus

Kui inimene pole aastaid joonud, siis see ei tähenda veel, et ta on täiesti tervenenud. Haiged ise ning alkohooliku lähedased peavad teadma tõde: alkoholi juurde tagasi pöördumise puhul on haigus kohe tagasi. Ning veel tugevamini, kui arvesse võtta organismi vananemise protsesse.
Peab arvestama sellega, et retsidiivid on tõesti võimalikud ning uue haigusepuhanguga toime tulla on juba tunduvalt raskem. Ent see ei tähenda, et alkohoolikule tuleb käega lüüa.
Muide, alkoholismil on üks vaieldamatu eelis paljude teiste raskete haiguste ees: kui inimene on õigeaegselt pöördunud arsti poole ning pärast ravi on täielikult loobunud piiritusjookidest, siis saab ta praktiliselt terveks.

6. Teadlased töötavad välja „ohutut alkoholi“

Tõepoolest on olemas info selle kohta, et töötatakse välja ainet, mis kutsub esile purjusolekuga sarnast tunnet, ent seejuures ei teki harjumust ega ka kahjulikke tagajärgi.
Kui teadlased saavad tõepoolest selle ainega hakkama, siis võib neid õnnitleda … veel ühe uue narkootikumi leiutamise puhul. Inimese füsioloogia on juba nii seatud, et iga aine, mis parandab enesetunnet ja meeleolu võib tekitada harjumust ja sõltuvust.

7. Kui sul on pohmell, siis sa pole alkohoolik

Kui sa eelmisel õhtul jõid tublisti ning hommikul tunned end suurepäraselt, siis see viitaks nagu alkoholismile, kuna su organism on juba harjunud ega reageeri alkoholile kui mürgile.
Tegelikult on kõik vastupidi. Pohmell viitab bioloogilise alkoholisõltuvuse arenemisele. See on sama, mis narkootikumidegi puhul. Narkootikumist ilma jäetud organism hakkab seda nõudma. Kui õigel ajal ei peatuta, siis saab ebameeldiv prognoos ilmselgeks.

8. Naiste alkoholism on omaette haigestumine ning erinevalt meeste alkoholismist  — ravimatu.

Naiste alkoholismi peetakse keerulisemaks kahel põhjusel.

a. Naise maksas on suhteliselt väike kogus alkoholilõhustuvaid fermente.
b. Õrnemal sool arenevad kiiremini psüühikahäired, mis on naisele endale märkamatud.
Naiste alkoholism areneb kiirenenud stsenaariumi järgi, kui soov juua muutub kiiresti vajaduseks. Ent ravis kehtivad samad reeglid, mis meestelegi.

9. Kerged alkohoolsed joogid (õlu, kokteilid) on organismile vähem ohtlikud kui kange alkohol

See on veel üks eksiarvamus. Kerged alkohoolsed joogid võivad mõjuda organismile sama kahjulikult kui kanged. Õlut või „kergeid“ kokteile tuleb juua efekti saavutamiseks rohkem kui viina ja konjakit. Ohtlik on ka kokteilide maitse — kui on maitsev ja meeldiv juua, siis ei pane tähelegi, kui oled juba purjus. Siit tulenevad ka noorukite õigusvastased teod.

Kes peaks arsti juurde minema?

Järgnevate klassikaliste tunnuste järgi määravad arstid, kas inimesel on juba alkoholism või ta lihtsalt armastab napsitada. Need ärevusttekitavad signaalid on omased meestele ja naistele, ning nende teke tähendab, et abisaamiseks tuleb kiiresti arsti juurde minna.

1. Inimesel areneb patoloogiline tõmme alkoholi vastu. Kui ta varem jõi, kuidas parasjagu juhtus, siis nüüd on tekkinud vajadus aina sagedamini rüübata, annused aga suurenevad järk-järgult.

2. Vastuvõtlikkus alkoholi suhtes muutub. Kroonilise alkoholi tarbimise puhul võib taluvus alaneda või suureneda.

3. Inimene kaotab kontrolli alkoholikoguste üle ning — joonud ühe pokaali — ei saa enam peatuda.

4. Areneb pohmell.

5. Tekivad mäluhäired: mingid episoodid kaovad purjus inimese mälust. Alles teiste sõnade järgi saab ta järgmisel päeval teada oma ebaadekvaatsest käitumisest.