Kui sa oled otsustanud luua oma peretraditsioone või kinnistada juba olemasolevaid, siis aastavahetus on selleks suurepärane aeg. Perekondlikud tavad ei pea olema keerulised ega võtma palju aega. Vastasel juhul on küsitav, kas kodused tahavad sellest kõigest osa võtta.
Seetõttu on parem enne uue traditsiooni kasutusele võtmist arutada see eelkõige lastega läbi. Võib teha nimekirja ja valida sealt üks, või siis tuletada meelde ettevõtmisi, mis pakuvad rõõmu kogu perele.

Kodukino

Sellise õhtu võib korraldada sobival päeval pikkade pühade ajal. See peaks olema ema ja isa spontaanne soov, ajal, mil lapsed on oma asjadega tegevuses. Valmistu filmiks, pane valmis snäkid ja sobivad kokteilid ning kutsu külalisi mugavalt aega veetma. Kui kõik ei mahugi diivanile, võib ju põrandale seada patju ja suuri pehmeid mänguasju istumiseks… Kõige tähtsam on aga filmi valik. Kas selleks saab lemmikfilm või vaatate midagi päris uut?
Võib ka olla, et kogu pere on valmis sukelduma positiivsetesse mälestustesse — ning teid ootab ees koduvideote õhtu. On ju tore meenutada suvist puhkust mere ääres või piknikku. Ema ja isa pulmad tekitavad aga lastes tõelise vaimustuse ning mõni väiksem tunneb kindlasti huvi, miks teda ei olnud pulma kutsutud.

Lisaks võib kokku panna terve filmi sellest, kuidas olete eelmistel kordadel aastavahetusi mööda saatnud. Lastel on kindlasti huvitav vaadata, kuidas nad kasvanud ja muutunud on.
Peamine — nad saavad aru, et pere on kõik need aastad koos olnud.
Traditsioonid ja ühised ettevõtmised ühendavad perekonda ning tuletavad meelde, et te olete kõige lähedasemad inimesed üksteisele.

Kulinaarne jõuproov

Kõik lapsed armastavad peolauas istuda. Esiteks sellepärast, et on võimalus maiustada millegi suupärasega. Teiseks aitavad lapsed köögis suurima rõõmuga emal kooki küpsetada või salatiaineid lõikuda.
Aga miks siis mitte korraldada spetsiaalne kulinaarne õhtu? Näiteks küpsetada koos kaneeliküpsiseid, mandlikeeksikesi või vaniljemuffineid. Selleks peavad emal varakult valmis olemas retseptid ja vajalikud koostisained. Kulinaarse loominguga tegelemiseks võiksid lastel olla omad põlled.
Koos valmivad originaalsed hõrgutised pühadelauale, mis meeldivad ka täiskasvanutele.
Muide, piduliku pakendi küpsiste jms tarvis võib sobivast paberist teha samuti oma kätega.
Järgmisel aastal tuleb sellist ettevõtmist kindlasti korrata. Võimalik, et teiega liitub ka isa, sest sellest on saanud juba peretraditsioon.

Mänguklubi

Pikad pühad väsitavad sageli lapsi. Jaanuari alguses on vanemad hõivatud juba oma asjade ja kohtumistega. Lapsed aga veedavad suurema osa ajast arvuti või teleri ees istudes.
Nüüd on kätte jõudnud aeg pühendada end perele, lõdvestuda, sukelduda lapsepõlve ja lõbutseda kogu hingest.
Kõik lapsed jumaldavad lauamänge. Kuid mitte kõik ei oska iseseisvalt nendega toime tulla. Küll ei õnnestu reeglitest kinni pidada, küll pole need alati arusaadavadki. Vahel peavad vanemad võtma endale liidri positsiooni ning protsessi juhtima.
Võib korraldada male- või kabeturniire. Võib ka osta uue mängu ning õppida seda koos perega mängima.
Koolilapsed võtavad rõõmuga sellest kõigest osa, eriti siis, kui lõpus terendab auhind.
Selliseid mänge korraldades võib kutsuda nendest osa võtma sõpru ja naabreid — ning õhtu möödub lõbusalt ja jääb kauaks meelde.
Järgmisel aastal, kui hakkate taas valmistuma pühadeks, tuletavad lapsed ise „turniiri“ meelde. Ja on täiesti võimalik, et need mängude õhtud kujunevad teie pere uueks traditsiooniks.

Ajakirjanduslik uurimistöö

Vanemate põlvkondade lood ja mälestused on erakordselt olulised kinnitamaks perekondlikke sidemeid. Miks siis mitte kutsuda vanaema ja vanaisa improviseeritud intervjuule, et uurida nende käest, kuidas nemad korraldasid pidustusi, kuidas lõbutsesid. Nende lapsepõlves ei olnud ju arvuteid ega muid taolisi vidinaid. Teleritki polnud kaugeltki mitte kõikides peredes. Põnev ju! Las lapsed valmistuvad vestluseks, mõtlevad välja küsimusi ja seavad vajaliku tehnika korda. Muide, intervjuust võib ju edukalt teha video.

Teine kohtumise variant on ekskursioon. Reeglina leidub vanema põlvkonna kodudes hulk huvitavaid asju, millel on oma lugu. Las täiskasvanud jutustavad neist lastele — tänulikumaid kuulajaid pole olemaski. Lastele jäävad need lood kauaks meelde, asjad aga omandavad erilise mõtte — muutuvad pereväärtuste üheks osaks.

Las vanaema jutustab vanast lambist või laudlinast, mille tikkis veel tema vanaema. Vanaisa aga räägib loo sellest, kuidas tõi kuuse koju. Lisaks huvitavatele lugudele teab vanaema sadu toiduretsepte. Sullegi näib, et tema salatid on hulga maitsvamad kui arvutist leitud retseptide järele valmistatud.
Ja miks mitte õppida ämma käest, kuidas valmistada õuntega täidetud hane, kui sinu mehe kõik aastavahetused möödusid just sellega maiustades.

Külaskäik vanaema juurde, kus lõhnab pirukate, kookide ja pühadesaia järele on hea ja armas traditsioon.

Pererituaalid antakse edasi põlvest põlve. See aga tähendab, et kui vanemad ise ei asu jutustama lugusid oma perest, siis mingeid perelugusid ei saa ka olema.

Jõuluaeg olgu aga kindlasti ka aeg, mil käiakse vanemate sugulaste pool külas.

Lõpetuseks

Need ülaltoodud traditsioonid on lihtsad ja jõukohased, ning neist võib saada oluline osa teie pere elust. Ühiste tavade loomine on suurepärane veel ka seetõttu, et tänu nendele valmistuvad kõik rõõmuga pidustusteks. Teadmine, et uus aasta võetakse vastu pere keskel, kingib kõigile rõõmu ja rahu.

Siinjuures on üks väga oluline moment, millega tuleb arvestada. Nimelt kõik perekondlikud tavad mõjutavad meie lapsi.

1. Need demonstreerivad käitumismudeleid, mille nad ilmselt võtavad endaga kaasa oma täiskasvanu ellu ning jätkavad nende kasutamist.
2. Traditsioonid kujundavad ka laste teadvuses ettekujutust elust.

Seetõttu tuleb sellesse kõigesse suhtuda täie vastutustundega. Looge oma perekonnas üksnes häid traditsioone!

Allikas: Domašni Otšag, detsember 2012