Kui ta taas silmad avas, avastas Uberi juhi enda pealt. Mees vägistas ta. Tol hetkel ei olnud nad naise kodust kaugel ja tal õnnestus põgeneda ning politseisse helistada.

Tunde hiljem arreteeris politsei 54-aastase Uberi juhi John David Sanchezi ja kui nad kodus tema arvuti läbi otsisid, leidsid nad kuni viis aastat vanad videod, milles oli näha, kuidas ta vägistas mitmeid naisi ja ahistas teismelisi.

Möödunud aasta novembris määrati Sanchezele 80 aasta pikkune vangistus Uberi reisija vägistamise ja lisaks 33 teise süüdistuse eest, mille hulgas oli vähemalt üheksa naise ja lapse seksuaalne ahistamine. Sanchez uimastas mitmed oma ohvrid.

CNN avastas, et Sanchez on ainult üks vähemalt 103 Uberi juhist USA-s, keda on viimase nelja aasta jooksul süüdistatud klientide seksuaalses ahistamises või ärakasutamises. Avalik info selle kohta, kui palju selliseid juhtumeid reaalselt kokku on, puudub.

Räiged juhtumid

CNN avalikustas ka ühe Miami naise loo, kes jättis oma lapsed vanaema juurde ja suundus sõbraga baari. Koju sõitmiseks tellis ta Uberi, milles istudes ta magama jäi ning järgmisel hommikul oma kodu põrandal ilma pükste ja aluspesuta ärkas.

Uberi juht oli oma ohvri tema koju viinud, ta voodile visanud ja vägistanud.

"Põhimõtteliselt hääletame võõraste autode peale," väitis ta CNN-ile. "Kui palju inimesi ära vägistatakse, enne, kui selle vastu midagi ette võetakse?"

Veel üks naine, sel korral Californiast, väidab, et vajus 2016. aastal Uberi tagaistmel magama ja ärkas samuti üles selle peale, et mees teda vägistas. 47-aastane juht leiti järgmisel päeval naise telefoniga ja vahistati. Ta väitis, et seks oli mõlemapoolne otsus ja süüdi teda ei mõistetudki. Ohver otsustas Uberi kohtusse kaevata, sest nende teenus on "ohutust" kaugel.

"Sa ei usu, et selline asi võiks sinuga juhtuda," ütles ta CNN-ile. "Ma tunnen ikka piinlikkustunnet... seetõttu olengi siin. Ma tahan, et mu häält kuuldaks. Ma olen väsinud vaikimisest."

Mida Uber teeb?

2010. aastal San Franciscos sündinud Uber on väärt 70 miljardit dollarit ja tegutseb hetke 630 linnas maailmas, sõidutades kliente keskmiselt 15 miljonit korda päevas.

Seksuaalse ahistamise süüdistused lähevad vastuollu Uberi sõnumiga, mis ütleb, et tegu on "ohutu sõiduga koju". Brändi reklaamid kujutavad naisi, kes pärast õhtut väljas, suunduvad Uberiga ohutult koju. Lisaks soovib Uber ka, et järjest vähem inimesi istuks pärast purjutamist autorooli. See kõik on märkimisväärne, arvestades, et paljud naised, keda Uberi juhid on seksuaalselt ahistanud, olid juhtumi eel tarvitanud alkoholi.

Möödunud nädalal postitas Uber oma kodulehele seksuaalset ahistamist tauniva video, et näidata nii juhtidele kui ka klientidele, "kuidas luua ohutum kogukond". Lisaks lubas ettevõte korraldada üle riigi 50 arutelu advokaatide, omanike, juhtide ja klientide vahel, et probleemi lahata. Need muutused järgnesid siis, kui CNN esimest korda Uberiga loo tegemiseks ühendust võttis.

Lugeja, jaga kogemust! Kas sina oled kunagi tundnud end Uberi või mõne taksojuhi poolt ahistatuna?