Thordis Elva and Tom Stranger kohtusid aastal 1996. Austraaliast pärit Stranger oli vahetusõpilane Elva kodumaal Islandil. 18aastane Stranger ja 16aastane Elva meeldisid teineteisele kohe ja käisid mõned nädalad kohtamas.

Varsti toimus koolipidu, kuhu Elva ja Stanger läksid koos. Elva jõi esimest korda elus rummi ja jäi nii purju, et Stranger viis ta koju ja pani voodisse. “Ta hakkas mu riideid seljast ära võtma ja ronis siis mu peale,” kirjeldab Elva loengus juhtunut ise edasi.

Elva jätkab: “Mu pea oli küll selleks ajaks juba selge, aga keha oli liiga nõrk, et vastu võidelda ja see valu oli lihtsalt kohutav. Mul oli tunne, nagu mind rebitakse pooleks…/…/ Et jääda mõistuse juurde, lugesin ma sekundeid. Sellest ajast saadik tean ma täpselt, et kahes tunnis on 7200 sekundit.”

Nüüd võtab sõna Stranger. “Mul on sellele sündmusele järgnevast päevast vaid ähmased mälestused,” räägib ta. “Oli küll mingi vastik tunne, mida ma üritasin alla suruda, aga muud ei midagi… Ma ei läinud Thordise juurde, mis näitab, et ma ei saanud aru olukorra tõsidusest — et mida ma olin eelmisel ööl teinud.”

Nüüd on Stranger valmis oma tegu tunnistama, kuid tookord ta polnud. “Ma ei tunnistanud oma tegu ei siis, kui ma seda sooritasin ega ka päevadel, mis sellele teole järgnesid,” räägib Stranger. “Ma veensin ennast, et tegu oli seksi, mitte vägistamisega… ja ma olen sellepärast tundnud tohutuid süümepiinu.”

Varsti pärast seda juhtumit läks Stranger tagasi Austraaliasse. Elva ja Stranger ei suhelnud üheksa aastat. Kuid ühel päeval kirjutas Elva Strangerile kirja. “Ma soovin, et ma suudaksin andestada,” kirjutas naine, sest ta sai aru, et ainult see võib ta tema valust päästa.

“Ma ei mõelnud selle peale, kas ta väärib või ei vääri minu andestust,” räägib naine TED-i konverentsil. “Aga ma tundsin, et mina ise olen väärt seda, et leida lõpuks rahu.”

Stranger ja Elva vahetasid palju kirju ja lõpuks leppisid kokku kohtumise. Nad rääkisid pikalt juhtumist, mille painavas varjus oli Elva kõik need aastad elanud.

Vägistatu ja vägistaja kirjutasid ka koos raamatu vägistamisest ja lepitusest, mis ilmub järgmisel kuul.

Tervet Elva ja Strangeri loengut saad vaadata SIIT!

Allikas: Telegraph