Venemaa tahab perevägivalla uuesti dekriminaliseerida — vaevalt pool aastat pärast seda, kui parlament selle kuriteoks tunnistas. Eile läbis riigiduumas teise lugemise eelnõu, mis liigitab pereliikmete vastase vägivalla haldusõigusrikkumiseks, kui sellega ei kaasne vägistamist ega ränka kehavigastust. „Kriminaalkaristus ei ole kunagi aidanud kedagi lahkemaks teha ega purunenud suhteid parandada,” põhjendas seadusemuudatust üks selle algatajaid, duumaliige Olga Batalina. Väiksemate kriimustuste või sinikate tekitamine on seega trahviga karistatav. Korduv ja süstemaatiline peksmine võib siiski kaasa tuua ka kriminaaljuurdluse.

Kuna parlament tegi eile otsuse muudatust toetada, on eelseisev kolmas lugemine pigem formaalsus. Eeldatavasti annab heakskiidu ka Venemaa president Vladimir Putin. Detsembris rõhutas Putin, et kuigi kõige õigem on lähedasi mitte lüüa, võivad pereelusse riikliku sekkumise tagajärjed olla veel kahjulikumad.

Naisõiguslaste käed on Venemaal seotud:

Perevägivalla dekriminaliseerimise vastu protestivad aktivistid tahtsid korraldada tuleval laupäeval Moskvas Bolotnaja väljakul meeleavalduse, kuid linnavalitsus keeldus seda lubamast, sest väljak olevat liiga väike. Korraldajate arvates oleks protestima tulnud kuni tuhat inimest, ent linnavalitsus eeldas mitut tuhandet osalejat. Alternatiivset kohta polnud linn nõus pakkuma ja meeleavaldus jääb ära.

Aktivist Aljona Popova on internetis algatanud seadusemuudatuse vastase petitsiooni, millele oli eilseks antud üle 225 000 allkirja. Ta ütles AP-le, et seadusemuudatus peegeldab ühiskonna kalduvust süüdistada kõiges naisi. „Esiteks — kui sa lased endaga niimoodi käituda, siis oled halb naine. Kui kaebad, siis pesed avalikult musta pesu ja oled ise süüdi. Või öeldakse sulle: kui peksab, siis armastab.”

Sellised lood siis Venemaal... Tundub, et vaatamata kõigele on meil siin isegi päris hästi asjad.