Värvilised teed


Värvilised teed

VALGE TEE

Tee, mille värv on täiesti läbipaistvast kuni helekollaseni. Õrn, peen, sügavalt joovastava aroomiga valge tee maitse muutub magusaks ja omab pikaajalist järelmaitset.

Valitud, peene aroomi tõttu moodustavad valged teed erilise grupi. Tee värv on suuresti sõltuv tema töötlemisvõtetest (fermentiseerituse astmest). Mis puudutab valget teed, siis seda fermentiseeritakse ainult 5-7%.

Valge tee töötlemise erilisus seisneb selles, et see ainult laotatakse päikese kätte ja kuivatatakse. Teelehte ei rullita vaid säilitatakse tema loomulik vorm.

Tundub, et tehnoloogia on lihtne, kuid sellele vaatamata on seda raske saavutada. Asi on selles, et kõik need protsessid teostatakse käsitsi.

Seepärast hinnatakse eriti kõrgelt teed valmistava inimese hingelist seisundit ja kogemust.

KOLLANE TEE

Kollane tee on oma omadustelt ligilähedane rohelisele teele, kuid tema valmistamise tehnoloogia on siiski erinev.

Valmistamise eripäraks on see, et teed hoitakse spetsiaalsetes tõrtes kõrge niiskuse taseme ja temperatuuri juures kolm ööpäeva. Kollased teed on sarnased valgetele teedele oma maitseomadusete ja aroomi muutlikuse poolest.

Teejoogi värv on rohkem küllastunud kui valgel teel. Maitse ja aroom omavad keerukat segu alates kergest mõrkjast maitsest kuni ahjupiima lõhna nostalgilise meenutuseni. Tõmmis tuleb kollaka varjundiga, väga läbipaistev ja aromaatne.

Tee, mis saadud vastkoristatud saagist, omab harukordset aroomi, kui seda reeglitekohaselt valmistada.

ROHELINE TEE

Tee ajalugu on alguse saanud rohelisest teest. Tee populaarsus sai alguse rohelisest teest. Hiinas eksisteerib mitte vähem kui poolteist tuhat rohelise tee sorti. Kõik nad eristuvad teepuu liigi, teelehe kuju, koristamise, ehnoloogia, töötlemise, värvi, aroomi, maitse ning kvaliteedi järgi.

Hiina ajaloost on teada kuulsad teed, mida nimetatakse “imperaatorlikud”. Need teed olid esile toodud ja valitud Taevariigi imperaatorite endi poolt, oma tavapäratute omaduste tõttu. Ehtsas rohelises tees tulevad eriliselt esile “neli tee väärtust”: üks õrnus ja kolm värskust.

Õrnus — see on esimeste pungakeste ja lehekeste paotumise värskus.
Värvi värskus — see on joogi läbipaistvus, mis on valgunud rohelusse.
Aroomi värskus — see on iga sordi unikaalne lõhn, mis on läbi imbunud kasvukeskkonnast, puude ja maa lõhnu kandvast kevadtuulest.
Maitse värskus — see on segunenud maitsevärvingute kaunis, kihiline meloodia.

PUNANE TEE

Euroopas nimetatakse punast teed mustaks. Must tee — see on täiesti teistsugune tee, mis erineb punasest teest nii toorme kui ka töötluse, kasvupiirkonna erinevuse ja mis kõige tähtsam, maitse, värvi ja aroomi poolest.

Punast teed loetakse tugevalt fermentiseerituks. Hapendumisprotsessis hapendub 45-50% teemahla. Seda tee on lihtsam säilitada ja edasi toimetada. Seepärast sai Läänes tuntuks just see tee.

Vaatamata sellele, et kõik teavad punast teed, on vähesed saanud proovida punase tee kollektsioone, mis pärinevad Hiinast ja mis on valmistatud iidsete tehnoloogiate järgi.

Selle tee eripära seisneb pehmes, õrnas, kergelt magusas maitses, küllastunud aroomis ja imetlsväärses rubiinpunases värvis.

MUST TEE

Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi). Eksisteerib eriline tehnoloogia tema tootmiseks — ainult Jun-Nan provintsis. See on ainuke tee mida hoitakse aastakümneid. Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks. Tee omandab tavapäratu lõhna, aga teejoogi maitse ja aroom muutuvad tihedaks ja tugevaks. PU-ER on kombes hoida kokkupressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon jätkub.

Musta tee PU-ER kohta räägitakse aastasadu vanu legende. See on ainuke tee, mida on võimalik hoida aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele. Parimad PU-ER sordid omavad 50 aastast säilitusaega. See, kes on kordki elus proovinud PU-ER teed, saab unustamatult meeldiva elukogemuse.

Hiinas ja mõningates teistes maades kasutatakse PU-ER teed ka raviks. Nõuetekohasel töötlemisel PU-ER imab endasse maa jõudu, mille hiljem imelises joogis välja annab.

JASMIINITEE

Jasmiinitee — see on mitmekülgne roheline tee, mis on aromatiseeritud spetsiaalselt tee jaoks kasvatatud jasmiiniõitega. Väga tähtis, et tee oleks aromatiseeritud elusa taimega, aga mitte mingil juhul essentsi või õliga.

Tingituna tee jasmiini tervistavatest omadusest puhastab ta maksa ja soojendab külmal ajal tõstes keha temperatuuri. Hiinas aromatiseeritakse teesid ka tänapäeval iidsete võtetega. Vahel kuivatatakse teelehti ja jasmiiniõisi ühe ööpäeva koos. T

eine, palju aeganõudvam meetod, on teelehti ja jasmiiniõisi koos kuivatada ja mitte vähem, kui 100 päeva. Hiljem korjatakse jasmiiniõied teelehtede seest välja. Kõik töötlemise etapid viiakse läbi käsitsi olles seejuures maksimaalse tähelepanuga ja traditsioone järgides.

Jasmiinitee — väga õrn oma maitselt. Kui järsku on tunda kibedust, siis on tee aegunud või on teed liiga palju pandud.

TEELEHTEDETA TEE

Teelehtedeta tee — see on erinevate taimede, spetsiaalselt kasvatatud õite, pungade ja lehtede, kogum. Sellised teed on maitselt ja aroomilt väga mitmekesised.

Nende toime inimese seisundile on sama huvitav, kui teelehetee puhul ja kasulik mõju inimese tervisele on teada kaugest minevikust. Õied koos punase ja musta teega lisavad nende tugevale maitsele värskuse ja kerguse nüansse.

SINI — ROHELISED TEED (OOLONG)

Oolong tee kuulub poolfermentiseeritud teede hulka. Ta on fermentiseeritud 40-70% ulatuses sõltuvalt kohalikest töötlemise peensustest ja kasvupiirkonnast.

“Oolong” sõnatähendus on must draakon. Oolong on täiesti eriline toode. Teda nimetatakse teetäiuslikkuseks. Oolong teede mitmekülgsus avaldab muljet.

Esmalt eristatakse kodumaa (Hiina) ja saarestike (Taivani) Oolong teesid. Eksisteerib tunduvalt keerukam skeem, mis toob esile selle tee neli põhilist gruppi: Põhja Oolongid, Lõuna-päritolumaa Oolongid, Taivani Oolongid Guanduni Oolongid.

Nende töötlemise tehnoloogia on niivõrd erinev, et on lihtne eristada üht teisest isegi välimuse järgi. Erinevused suurenevad sõltuvalt kasvukohast, töötlemisest, sordist, klimaatilistest erinevustest. Kuid, kui teil on kordki õnnestunud proovida head Oolong teed, siis jääb see kauaks meelde.

Sini-rohelist teed kasutasid iidsed tao meistrid oma tehnikates, et saavutada surematust. Esimest korda nimetatakse neid teesid ligikaudu kuustuhat aastat tagasi.