Menstruaalset sünkroonsust tuntakse ka McClintocki efekti nime all. See nimi pandi nähtusele Martha McClintocki järgi, kes avaldas väljaandes Nature mõjuka ja põhjaliku uurimuse, kuidas keha mehhanismid selle nähtuse ajal toimivad.

Sellest uurimusest saadik on teemaga veel palju tegeldud ja pakutud sellele nähtusele erinevaid lisapõhjusi, kuid peamine, mis tuli välja Martha McClintocki uurimuse tulemustest, on jäänud — nimelt on asjas süüdi evolutsioon, mis on emased ja isased loonud toimima nii, et on mugavam, kui emased on fertiilsed samal ajal, sest siis on paaritumiseks valmis isasel suurem valik. Ei tasu arvata, et evolutsioonibioloogia puudutab ainult loomi — inimeste kohta kehtivad sellised asjad samuti.

Siiski ei ole inimestega asi päris sama lihtne kui loomadega, sest kõikidel maailma naistel ju päevad samal ajal ei ole. Tuleb välja, et kõige tõenäolisemalt on päevad samal ajal naistel, kes elavad samas korteris, aga efekt toimib ka naistel, kes niisama palju aega koos veedavad — näiteks headel sõbrannadel või kolleegidel.

Erandiks on muidugi naised, kes võtavad beebipille — hormoonpreparaadi jõudu loodus ei ületa. Kuid muid vahendeid kasutavad naised ei pea enam imestama, kuidas neil jälle sõbrannadega samal ajal päevad on. Süüdi on loodus.

Allikas: Good Housekeeping