21. sajand on kestnud üle kümne aasta ning tänastel 20aastastel on lootust selle jooksul palju ära teha. Teisisõnu: see on sinu sajand. Aga milline on olnud sinu panus? Selline kohustus võib tunduda üle mõistuse suur ja hõlmamatu… Anname mõned soovitused, kuidas endast jälge jätta.

1. Võta vastutus enda peale

Riigi põhiseadus kaitseb meie kodaniku-, poliitilisi ja sotsiaalmajanduslikke õigusi ning kohtusüsteem kannab nende kehtimise eest hoolt. Kuid selleks, et oma õigusi teada ning kehtestada, tuleb enda olulisust tunnistada. Naistes peitub määratu vägi muutusi ellu viia!

2. Vaata oma nabast kaugemale

Ükskõik milliste muudatuste tegemiseks tuleb enda huvidest kaugemale vaadata. Kokteiliklaasi ääres on väga lihtne elu kiruda, kuid sinus ja kõigis meis on potentsiaali tegutsemiseks.

3. Kasuta oma oskusi

Kõige efektiivsemad vahendid muudatuste elluviimiseks on need, mis kasutavad sinu oskusi ja tugevaid külgi. See, mida sa kõige paremini oskad, on tihtipeale see, millesse sa kõige kirglikumalt suhtud. Innukus pluss pühendumine — see on vägev kombinatsioon. Kasuta seda jääva jälje jätmiseks.

4. Ole julge!

Kasuta oma oskusi, kirge ja energiat selleks, et end raamidest välja murda. Tee midagi lennukat, midagi üle mõistuse kihvti — midagi sellist, mis su harukordset annet väga tõsiste probleemide lahendamisel täiesti uudsel moel rakendab. Tee midagi enamat kui heategevusprojekti lingi lisamine oma Facebooki küljele, tõendamaks, kui hooliv inimene sa oled.

5. Leia endale südameasi

Kui tahame oma kodumaal ja maailmas muudatusi sisse viia, tuleb alustada sellest, et teeme teistele midagi head — ja teeme seda hästi. Leia endale hingelähedane (heategevus)projekt, mis sulle tõesti korda läheb, ning pühendu sellele. Kui oled valmis oma andeid teistega jagama, saad kuhjaga vastu. Pea meeles: see, mida sa ei jaga, pole päriselt sinu oma olnudki.

6. Julgusta teisi

Kõiki ühiskonna ja maailma hädasid olematuks muuta ei saa, kuid sa võid toetada teiste jõupingutusi. Julgusta neid, kes ükskõik millise positiivse muutuse nimel vaeva näevad. Kui tunnustad nende panust kas või lühikese SMSi või meiliga, innustad neid omakorda teisi julgustama. Elu on nagu maraton — teiste tugi annab toetust ja jõudu.

7. Kasuta oma mõjuvõimu

Kõigil meil on tohutu võim teiste elusid muuta. Oleme suutelised looma uusi trende ja turgusid, muutma hääletustulemusi ning peatama matkimise teel selliste elustiiliprobleemide levikut nagu suitsetamine, joomine ja ülekaalulisus. Aju-uuringud on näidanud, et kui näeme kedagi teist midagi tegemas, kajastub see muutus ka meie asjus.

Psühholoog Stanley Milgram on järeldanud, et kogu maailma inimesi lahutab üksnes kuus vaheastet. Kui põrnitsed kedagi tigedalt või naeratad lahkelt, petad või ilmutad heldet meelt, võid vallandada selles inimeses samasuguse käitumise ning levitada nõnda kas viha või headust, ebaausust või heldust. Võta nõuks kasutada oma mõju ainult heal eesmärgil. Ole eeskujuks oma tervislike harjumuste poolest ning peegelda positiivseid hoiakuid ja väärtusi.

8. Arenda välja oma suhtlusvõrgustik

Mida kesksemal kohal sa oma suhtlusringkonnas oled, seda efektiivsemalt sa ideid ja harjumusi levitad. Nii et tegutse selle nimel, et vanad sõbrad alles jääksid ja tekiks ka uusi. Korralda pidu, käi üritustel, blogi, tviidi ja täienda oma Facebooki külge.

9. Ole leidlik

Suhtu oma projekti edendamisse loominguliselt, anna oma panus ühiskonda uute leiutiste või innovaatilise lähenemise abil. Loomingulisus on parema ajupoolkera tegevus, nii et kui oled oma idee või probleemi põhjalikult läbi arutanud ning etappideks jaganud, luba endal unistada, visualiseerida ja ajurünnakut teha. Seejärel pea nõu teistega ning kaalu oma idee praktilisust ja vii see ellu.

10. Asu tegutsema!

Milline sinu plaanitav panus ka poleks, alusta sellega kohe. Sinu käes on võim tegutseda — kas või tõestamaks, et oled endasse uskumist väärt. Loeb iga väiksemgi tegu, isegi Eesti lipu lehvitamine rahvaüritusel. Sellised asjad loovad meis kõigis ühtsustunnet.

Muudatuste tegemine nõuab sinu konkreetsete võimete intensiivset töölerakendamist teatud probleemi lahendamiseks, ilma et muudaksid meelt või ihaldaksid au ja kuulsust. Proovi järele. Sa veel imestad, kui palju rikkust see sinu ellu toob.

Ole ise muudatus

Uuringud on näidanud, et kui sõber või pereliige kaalus juurde võtab, juhtub sama ka sinuga — annad kiusatustele rohkem järele ning tunned treenimiseks vähem motivatsiooni, sest sõbra eeskuju näitab, et kopsakam kehakaal pole veel maailma lõpp. Nii levibki ülekaalulisus üha enam ja enam — ainuüksi USAs on ülekaalulisi 60% elanikkonnast. Teadlased kinnitavad, et negatiivseid norme saab pea peale pöörata, istutades oma lähikonda hoopis teistsuguseid harjumusi.

• Ole aktiivne — hakka koos väikese sõpradepundiga jalutamas, jooksmas või kepikõnnil käima. Kui inimesed sind treenimas näevad, vallandub ka nende ajus mõte treenimisest.
• Toitu tervislikult ning tee linnas einestades mõistlikke valikuid — telli pool portsu või jaga toitu sõbraga.
• Ole rõõmsameelne — naerata ning ole viisakas isegi siis, kui kassiir sinuga poes ebaviisakalt käitub või avastad telefoni vastu võttes, et tegu on valeühendusega. Kui kerjus sind tülitab, ütle lihtsalt: “Palun vabandust, aga ei” ning anneta raha hoopis heategevusfondile.
• Ole igal võimalikul moel lahke — alustades sellest, et tood stressis kolleegile kohvi, ning lõpetades ukse avamisega võõrale, ükskõik mis vanuses ja soost ta on.
• Ole kannatlik — ära kostita aeglasemaid autojuhte närvilise tuututamisega ega lõpeta aeglasemalt kõnelejate lauseid. See tekitab lihtsalt paksu verd.
• Ole aktiivne — kui keegi on laisk, ebapädev või korrumpeerunud, võta sõna.
• Ole otsekohene, eetiline ning täida lubadusi. Saabu kohtumistele täpselt, pea tähtaegadest kinni ning austa teiste omandit, olgu see siis firma kirjatarbed või kolleegi küpsisevarud.

Tegutse nende eesmärkide nimel

MEIE KESKKOND:

• Vii vanad ajalehed ja paberid vanapaberikonteinerisse
• Kogu vaid ühelt küljelt kirjatööks kasutatud paberid kokku ning anna need näiteks lasteaiale joonistamiseks.
• Hoia kokku elektrit ja kütust.
• Osta kohalikke ja keskkonnasõbralikke tooteid.
• Istuta elu tähthetkede mälestuseks puid.
• Söö vähem liha.

MEIE ÜHISKOND:

• Naerata inimestele ja tervita neid.
• Räägi oma naabritega.
• Ole kellelegi mentoriks või rahaliseks toetajaks.
• Õpeta kellelegi vabatahtlikult midagi.
• Aita tuttavatel tööd otsida või ülikooli astuda.
• Käi vabatahtlikuna koolides oma tööst või südameasjast rääkimas.
• Haara kolleegid ühisesse heategevusprojekti.
• Pane töökoha fuajeesse üles kogumiskarp või kast pruugitud riiete jaoks.
• Uuri erinevaid võimalusi maailma nägemiseks.