Nüüd on Kyoto ülikooli teadlastel õnnestunud aretada kala, mis ei sisalda maksa, sigimisorganitesse ja soolestikku kogunevat surmavat tetrodotoksiini.

Nende töö tulemusel võib kaduda paljudes Jaapani piirkondades juba kaks aastakümmet kehtinud fugumaksa söömise keeld.

Mõne jaoks tähendab kalasöömise täiesti turvaliseks muutmine põnevuse kadumist, mida surmaga mängimine seni pakkus.

“Vanadel aegadel nautisid gurmaanid fugu maksa söömist, hinnates selle tekitatud pakitsust ja tuimust,” ütles Tokyo kesklinna Uonao restorani 64-aastane peakokk Yoshiyasu Taniguchi. “Aga neist mõnele lõppes see halvasti.”

Taniguchi ei osanud öelda, kas teaduslik läbimurre aitab muuta keeldu, mis on sundinud teda viskama ära kerakala maksa ja sisikonna, mida Jaapanis on sajandeid peetud ülimaks delikatessiks.

Teaduslikku läbimurret tutvustas Jaapani toiduhügieeni konverentsil Nagasaki ülikooli külalisprofessor Tamao Noguchi. Professor ütles, et teadlastel õnnestus saada kolme aasta jooksul 4800 kõrgelt hinnatud tora fugu liigi kerakala, millest ükski ei sisaldanud tugevat neurotoksiini tetrodotoksiini, mis võib põhjustada surma mõne minutiga. Üks gramm tetrodotoksiini võib tappa 500 inimest.

Nimetatud toksiin halvab närvisüsteemi ning takistab hingamist. Vastumürki sellele ei ole ning kõige efektiivsem ravi on kunstlik hingamine.

Kerakala ise toksiini ei tooda, aga see akumuleerub tema kehasse, kui kala sööb merepõhjas saastatud mereelukaid, sealhulgas krabisid ja meritähti.

Teadlased hoidsid kalamaime kastides vähemalt kümne meetri kõrgusel merepõhjast, söötes neile makrelli ja muid puhtaid organisme.

Noguchi sõnul on umbes 80 protsenti turul müügil olevast tora fugust kalafarmides kasvatatud.

Jaapani tervishoiuministeerium ei kavatse esialgu loobuda 1983. aastal välja andud juhistest kohalikele võimudele keelata kerakala ohtlike kehaosade söömine.

“On võimatu teha palja vaatamisega vahet looduslikul fugul ja farmis kasvatatul,” ütles ministeeriumi esindaja Takuya Nemoto. “Ka tootmisprotsessi ja fugu edasimüümist on raske kontrollida, et olla kindel, et see kala on turvaline.”

Suuresti Jaapanis kehtiva keelu tõttu suri möödunud aastal fugumürgitusse vaid kolm inimest. 2002. aastal oli see näitaja kuus, märkis ministeeriumi esindaja. Keelust üleastumine võib tuua kaasa kolmeaastase vanglakaristuse või kolme miljoni jeeni suuruse trahvi.

Fugu, eriti selle keedetud liha ja toored nahalõigud, on delikatess, iseäranis külmadel talvekuudel. Kokkadel peab fugu töötlemiseks olema eriluba.

“Kui pärast keelu tühistamist toimuks mõni vahejuhtum, võiks see hävitada kogu fuguäri,” hoiatas Tokyo kerakala restorani Hyotani 77-aastane omanik Shigeru Nakanishi, kelle vanaisa juba pidas seda söögiasutust.

Tema sõnul ei tasuks kala söömisel pöörata liiga palju tähelepanu surmamängule. Tema sõnul on oluline, kui hästi kala erinevad osad on valmistatud.