Lasnamäe Noortekeskuses oli neljapäeva lõunal kuulda vaid rahulolevat matsutamist. Umbes 30 põhikooliealist (oli ka veel nooremaid) last, kes oma kodus päeva jooksul kahjuks kordagi kõhtu täis ei saa, olid parasjagu lõpetamas supisöömist ning jälgisid, kuidas „Suvesupi“ projektijuht Anu Toodu suurest pajast kulbiga kuuma suppi ja seejärel maitsvat leivasuppi plastikust kaussidesse tõstab. Kärt Mere sõnul jääb toitu harva üle. Sest see on nende laste, kes seal laua ümber istuvad, päeva ainus korralik toidukord. Julgemad tulevad ka teise portsu järgi. Veel julgemad uurivad, ehk oleks võimalik viimased kulbitäied purgiga koju kaasa viia, siis saab õhtul enne magama minekut samuti kõhu täis.

Kui mõni laps ei saa päeval noortekeskusesse tulla, sõidavad vanemad ise bussiga kohale, purk näpus, ning paluvad lapse selle päeva portsjoni kaasa pakkida. „Lapsevanemad on tunnistanud, et see supp on nende ja nende laste jaoks ellujäämise küsimus,“ ohkab Mere.

Ta on tõsiselt mures, sest 30 last saavad küll kõhu täis, kuid neid lapsi, kes on samasuguses või veelgi hullemas olukorras, on Mere sõnul kordades rohkem. Palju on neid vanemaid, kes ei julge abi paluda. Palju on ka neid, kes on lihtsalt käega löönud ja lootuse kaotanud. Ka infopuuduse tõttu ei leia lapsevanemad teed kasvõi „Suvesupi“ projektini, rääkimata teistest abivõimalustest. Ka omavalitsuste sotsiaaltöötajad ja lastekaitsjad ei jõua kõikide abivajajateni. Pealegi pole Mere sõnul inimestel tegelikult aimugi, millised pered tegelikult hädas on. „Ka keskmise palgaga pere võib elada vaesuses. Nad saavad küll oma finantskohustused täidetud, pangalaenu makstud, kuid söögiraha enam ei jätku... emad joovad vett, et lapsed suutäiegi enne magamaminekut saaksid, pingutavad püksirihma viimse võimaluseni,“ räägib Mere. Ning kutsub kõiki, kes märkavad hädasolijaid, nendest mitte mööda vaatama, vaid hoopis aitama, ning julgustab abivajajaid abi otsima, et lapsed ei läheks süüa ja tegevusi tänavalt või kampadest otsima.

Projekti tegevusi viiakse lisaks Tallinnale ellu ka selle lähiümbruse valdades ning Narvas ja Sillamäel. Narvas ja Sillamäel algab laste toitlustamine 13. juunil. Sillamäel saavad lapsed süüa laste hoolekandeasutuses „Lootus” ning Narvas Ida-Virumaa Heategevuskeskuse noortekeskuses ja lastetubades.

"Suvesupi" projektijuht Anu Toodu räägib ettevõtmisest lähemalt videos!