Indiaanlased kutsuvad oma horoskoopi MAARATTAKS e. RAVIMRATTAKS, kusjuures sõna RAVIM ei kasutata siin mitte lihtsalt kui rohu, mis haiguste vastu aitab, vaid rohkem ülekantud tähenduses. S.t. ravim on miski, mis teeb inimese terviklikuks, täiuslikuks ja terveks. Seega võivad need miskid olla küll ka mõrud pillid või tilgad, aga enamasti on nendeks hoopis tähendusrikkad esemed — meened, kivid jmt., aga ka ideed, nägemused, unistused ja teod, mis aitavad inimesi nende täiustumise teel. Maarattaks võib olla ka sodiaagi ring, mis indiaanlastel koosneb kaheteistkümnest loomast, millest igaüks sümboliseerib ühte konkreetset arenguastet looduse suures ringkäigus. Ravimiratas annabki igale meist teada, kus me parajasti oma suurel teekonnal asume ja mida me peaksime eriliselt silmas pidama.

Tootem tähendab märki

Indiaanlased pühendasid igale kuule aastas kindla looma, st. sellel kuul sündinutel on oma loomatootem. Kuna igal loomal on oma kindel käitumismaneer, siis sümboliseerib tootemloom ka teatavaid iseloomuomadusi. Horoskoobis on iga tootemlooma taha sulgudesse toodud meil tavakasutuses olev tähtkuju.

Maailma neli põhielementi indiaanlaste järgi

Inimesi tõukab tegutsema neli põhiainet — maa, tuli, vesi ja õhk, millele lisandub nn. kõigi nelja ilmakaare tuulte mõju. Maa tähistab füüsist, eesmärgikindlust, stabiilsust ja korda. Tuli tähistab vaimu, loomejõudu, tahet ja tegutsemisiha. Vesi tähistab hingelisust, emotsionaalsust, vastuvõtlikkust, andumust, rahu ja sisseelamisvõimet. Õhk tähistab mõistust, mõtlemist, huvitatust, liikumist ja kohanemisvõimet. Inimene peaks elama kooskõlas elemendiga, mille all ta on sündinud.

Iga elemendi juurde kuuluvad kolm loomatootemit moodustavad klanni:

Põhielement: TULI

Pistrik
Lõhe
Öökull
Klann: KULL

Põhielement: ÕHK

Hirv
Ronk
Saarmas
Klann: LIBLIKAS

Põhielement: MAA

Kobras
Karu
Hani
Klann: KILPKONN

Põhielement: VESI

Rähn
Madu
Hunt
Klann: KONN

Tähtsal kohal inimese elus on ka nelja ilmakaare tuuled, mis tähistavad tarkust ja teadmisi. Kevadised idatuuled edendavad ettenägelikkust ja määravad ära vaimsuse. Suvised lõunatuuled tugevdavad taju ja tundmusi. Sügisestel läänetuultel on tugevdav toime arusaamisele ja tunnetusele. Talve põhjatuuled tähendavad puhkust ja uuenemist.

Loe lähemalt iga loomatootemi kohta: