Kõige vanemad teated kalliskivide kasutamisest ravi eesmärkidel pärinevad IV sajandist e m a, mil nendest valmistati ravivaid essentse ning tinktuure. Säilinud on selle aja arstide detailsed traktaadid pastadest ja salvidest, mis sisaldavad briljantide ja rubiinide pulbrit. Tänapäeval on taas tärganud tohutu huvi õpetuste vastu kalliskivide raviomadustest, ühenduses iidsete astroloogiliste traditsioonide, spiritismi ning uusimate andemetega bioenergeetikast.

Mida siis kujutavad endast kalliskivid?
Laskumata mineraloogilistesse üksikasjadesse, võib öelda, et kivid pole midagi muud kui maa ja kosmose energia kogumid. Ning seda energiat võib inimene edukalt enda kasuks tarvitada. Kalliskivid on võimelised endasse koguma ka inimese energiat. Ning ravivõimet omavad vaid juhul, kui kannavad endas positiivset informatsiooni. Ehteid kandes annab inimene neile edasi oma energiat - meeleolu, halbu ning häid mõtteid. Kui kivi kasutada ravi eesmärgil, tuleb olla teadlik, et see on võimeline endasse koguma ka haiguse negatiivset energiat. Sellepärast on uue ehte puhul (eriti kui tegemist on põlvest põlve rändava perekonna aardega) vajalik see eelmise kandja energiast puhastada. Vastasel juhul tuleb teil tegelema hakata ka tema poolelijäänud tegemiste või emotsioonide ja mõtetega.

Kuid ka siis, kui kalliskive kannate vaid teie ise, tuleb neid aeg-ajalt kindlasti puhastada - eriti pärast haigusi ning ebameeldivaid sündmusi. Tavaliselt peaks seda tegema 1-2 korda nädalas.

Kõige lihtsam viis kivi energeetiliseks puhastamiseks on pesta seda 15-30 minutit jooksva vee all. Ehe asetada teesõela sisse ning jätta veejoa alla. Kuivatada naturaalsest materjalist kangatükiga ning asetada seejärel mõneks tunniks päikesekiirte kätte energiat koguma. Teine võimalus: asetada kivi terveks ööks väikesesse anumasse, kattes ta üleni meresoolaga. Hommikul lapiga puhtaks ja energiat koguma. Viimane meetod ei sobi malahhiidi puhastamiseks, sest sool võib kivi dekoratiivset välimust rikkuda.

Kuidas teha kindlaks "sugulus" kivi ja enda energeetilise välja vahel?
Siinkohal lihtne test: enne magama heitmist siduda kivi vasaku küünarvarre välimisele küljele. Kui öö läbi vaevavad halvad unenäod, siis see kivi ei sobi. Kui unenäod on meeldivad - toob kivi õnne. Kui polnud mingisuguseid unenägusid, siis sellest kivist pole ka mingit kasu.

Kuidas pöörata kivi ravivad omadused enda kasuks?
Kasutades kiviga ehet, kujutage ette, et olete mähitud nähtamatu pilve sisse, mis siseneb teisse läbi kivi ning voogab laiali üle kogu keha, kontsentreerudes haige koha juures. Seejärel hingata pilv läbi kivi välja - tagasi universumisse. Teha harjutust mõned korrad päevas, kuni see õnnestub kergelt ning jõupingutusteta.

Lihtsaim meetod kalliskivide raviomaduste kasutamiseks on nende kandmine kehal. Seda nimetatakse kontaktseks ravimiseks. Kivi asetatakse haige koha vastu ning kantakse seda seal terve ööpäeva. Ravi võib jätkuda mõnest päevast mõne nädalani - seni, kuni enesetunne paraneb. Kui valitud kivi kuulub hinnaliste hulka (safiir, smaragd), siis nende kasutamiseks ravi eesmärgil võib neid kanda nahkkotikesega kaelas. Kui kivi on küllalt suur, võiks sellesse ava puurida ning kanda nahast paelaga kaelas.

Kalliskivide energiat võib kasutada ka erilise, raviva, tõmmise valmistamisel. Kivid asetatakse vähemalt viieks tunniks puhtasse vette, seejärel võetakse need veest välja ning juuakse saadud tõmmis päeva jooksul ära. Iga päev tuleb jook uuesti valmistada. Kui kivi on veest välja võetud, tuleb ta mõneks tunniks valguse kätte asetama. Ajal, mil mineraali tõmmise valmistamiseks tarvitatakse, ei tohi seda muul otstarbel kasutada.

Uneajaks tuleb kõik looduslike kividega ehted ära võtta ja kõrvale panna. Seda sellepärast, et magades võivad need inimese teadvust mõjutada. Tuelmuseks ettearvamatud psühholoogilised reaktsioonid, halb enesetunne, peavalud ning rahutus. Kui te pikka aega ehteid ära ei võta, võivad need esile kutsuda haigusnähte, mille raviks neid tegelikult kasutatakse. Siinkohal võiks meenutada saksa arsti Paracelsuse ütlust: "Kõik on mürk ja samas ka ravimid, vaid annus muudab aine mürgiks või ravimiks".

Kalliskivid ja astroloogia
Millest lähtuda kalliskivide valikul? Loomulikult Sodiaagi märkidest.

Astroloogide hulgas puudub siin kahjuks üksmeel. Üldprintsiibid on aga järgmised:

Kaljukits (22.12-20.1) - selle märgi all sündinute kivid peaksid olema rubiin, pruun või mustjas oonüks ning tumeroheline malahhiit.
Veevalaja (21.1-19.2) - granaat, tsirkoon
Kalad (20.2-20.3) - pärlid, ametüst
Jäär (21.3-19.4) - briljandid
Sõnn (20.4-20.5) - türkiis, safiir
Kaksikud (21-5-21.6) - ahhaat, krüsopraas, berüll
Vähk (22.6-22.7) - opaal ja kuukivi
Lõvi (23.7-22.8) - merevaik, krüsoliit ja topaas
Neitsi (23.8-23.9) - nefriit ja sardoonüks
Kaalud (24.9-23.10) - opaal ja lasuriit
Skorpion (24.10-22.11) - akvamariin ja korall
Ambur (23.11-21.12) ametüst, topaas, krüsoliit

Tähtsad pisiasjad

Kivi valik ei olene ainult Sodiaagi märgist, vaid ka täpsest sünniajast.

Kui olete sündinud kell üks öösel, siis on teie kivi suitsukvarts, 3.00 - malahhiit, 5.00 - türkiis, 7.00 - krüsoliit, 10.00 - granaat, 12.00 - briljant, 14.00 smaragd, 16.00 - topaas, 17.00 - rubiin, 19.00 sardoonüks. 22.00 - jaspis, 24.00 - oonüks.

Peale selle võib valida erilise talismani, mis aitab teostada ka kõige auahnemaid unistusi.

Pankuritele soovitatakse kanda kullaga raamistatud krüsopraasi,
kunstnikud võiksid kanda turmaliini,
meedikud - lasuriiti,
sportlased - nefriiti,
teadlased - koralli,
kõrgemad sõjaväelased ja kõrged ametnikud - oonüksit.

On teada, et kividel on ravivõimed

Maksa- ja maohaigused: merevaik, hüatsint, topaas, akvamariin, malahhiit, türkiis, mäekristall, safiir, smaragd, teemant, pärlid, korallid.

Mao-seedetrakti haigused: jaspis, smaragd, sardoonüks, korallid, akvamariin, ametüst, topaas.

Selgroohaigused, nimmevalud: sardoonüks, lasuriit, merevaik, safiir, kuukivi, rubiin, korallid, topaas.

Peavalud: kuukivi, ahhaat, pärlid, korallid, magnetiit, sardoonüks, merevaik, ahhaat.

Nakkushaigused: jaspis, rubiin, pärlid, briljandid, safiir, smaragd kullaga, granaat, turmaliin, merevaik, sardoonüks, malahhiit, kuukivi.

Imeline värviküllus

Vanasti asetati rubiine veiniastjatesse, et need annaksid veinile oma värvi ja jõu.

Kivide õilsad puhtad värvid omavad samuti tervistavat jõudu. Teadlased seletavad seda värvide positiivsete lainevõngetega, mis stimuleerivad ning mõjuvad taastavalt inimese kehale. Vastavalt muistsele india õpetusele on vikerkaare seitse värvi katkematus seoses inimese keha elundite ja kudedega ning neid moodustavate elementidega. Paljude haiguste üks põhjusi seisneb värviharmoonia häiretes - inimesele vajaliku värvi defitsiidis. Tasakaalu taastamiseks tuleb leida puuduv värv.

Punane - elu ja energia värv. Punase värvi energia avaldab stimuleerivat mõju luuüdile, parandab vereringet ning südametegevust. See on aktiivne värv ning on vastunäidustatud süngevõitu inimestele, samuti iseloomult kergesti ärrituvatele. Punaste kivide seas on kõige populaarsemad rubiin, granaat ja sardoonüks.

Oranž on Päikese värv. See taastab närvi- ning lihaskoe. Päikese värv on efektiivne kopsuhaiguste, eriti bronhiaalastma puhul. Oranž mõjub aktiivselt ka sisesekretsiooninäärmetele ning seedetraktile. Oranžid kivid - jaspis, sardoonüks ning vastava varjundiga opaalid.

Kollane on toniseeriv värv, mis stimuleerib nägemist ning närvisüsteemi tööd, samuti puhastab organismi ning mao-sooletrakti. Mõjub tervendavalt halva söögiisu ja unetuse korral, samuti närvide kurnatuse puhul. Ravikivid - berüll, kollane topaas, merevaik.

Roheline värv on taassünni ning surematuse värv. Rohelised kivid vähendavad südamepekslemist ning arütmiat, stabiliseerivad südame-veresoonkonna ning närvisüsteemi seisundit. On efektiivsed silmahaiguste ning peavalude korral. Rohelised mineraalid - krüsopraas, berüll, akvamariin, malahhiit, smaragd, nefriit.

Sinine on öö värv. Siniseid kalliskive kasutatakse põletuste ning mitmesuguste põletikuliste protsesside puhul. Eriti tugevalt ilmneb sinise värvi ravitoime kurguhaiguste puhul. Sinised kivid - safiir, lasuriit, türkiis, akvamariin.

Violetne on eksistentsi tõdede tunnetamise energia värv. Seda võib kasutada igasuguste psüühiliste ning närvihäirete, radikuliitide ning reuma puhul. Violetne normaliseerib une ning tõstab töövõimet. Kuulsaim violetne kivi on ametüst.

Valge on puhastumise ning edu värv. Sümboliseerib uue elu algust ning tõbedest paranemist. Mõjub meeleolule, taastab ajurakkude struktuuri ning puhastab organismi jääkainetest. Valged kivid - mäekristall, valge türkiis ja valge nefriit ning merevaik.

Kivide kaleidoskoop

On väga raske leida mineraalide mitmekesisuse hulgast seda ainsat, just endale sobivat. Kahjuks pole võimalik haarata haaramatut, sellepärast peatume lühidalt vaid kõige tuntumatel kividel.

Rubiin. India astroloogia nimetab seda valitsemise, jõu ja energia kiviks. Ülla inimese käel juhib rubiin teda võitudele ja kangelastegudele, lihtsate inimeste kätel on kivil imeline omadus hoiatada värvimuutusega eelseisva ohu eest. Rubiin on kasulik madala vererõhuga ning jõetutele inimestele. Kõrge vererõhuga inimestele see kivi ei sobi - rubiinsõrmuse kandmine võib neil esile kutsuda insuldi. Rubiin süütab põlema ka seksuaalse iha leegi. Ega siis idamaised tantsijannad asjata oma kõhule rubiine kinnitanud.

Safiir tähendab iidses juudi keeles sinist kivi. Seda loeti ka maagiliste kivide hulka kuuluvaks. Arvatakse, et safiiri kandmine aitab säilitada truudust, karskust ja tagasihoidlikkust ning annab jõudu kõikide hinge ja keha haiguste vastu võitlemiseks. Neurooside ning südameprobleemide puhul kanda safiiriga sõrmust või käevõru vasakul käel. Arvatakse ka, et see kivi võib endasse kontsentreerida kosmilist energiat.

Tõeliseks energiaallikaks loetakse siiski õigusega sardoonüksit. See on õnnelik ja tervendav kivi, mis hoiab ära tülid ning leevendab palavikku ja haigusi. Sardoonüksi kandmine parandab kiiresti haavad ning haavandid. Kivi otsekui maagiline mõju omab ka teaduslikku seletust. On nimelt kindlaks tehtud, et teatud sardoonüksi liigid on nõrgalt radioaktiivsed, see soodustabki haavade paranemist. On olemas isegi spetsiaalne termin - "sardoonüksteraapia". Soojendatud kivi hoitakse haigel kohal (paised, tursed) 3 kuni 5 minutit.

Merevaik. Vaigutükikesed, mille vanus võib küündida 140 miljoni aastani, kujutavad endast otsekui tardunud aega. Seda ebatavalist kivi kanti amuletina. Iidsetel aegadel peeti merevaiku tõeliseks imerohuks kõikide haiguste puhul. Merevaigupulber oli paljude ravimite koostisosaks. Tänapäeval seletatakse seda ravitoimet sellega, et merevaigu hape stimuleerib närvisüsteemi, parandab mao-sooletrakti ja neerude tegevust, seda võib kasutada kui stressi- ning põletikuvastast vahendit. Arvatakse, et merevaik tugevdab seedeelundeid, roosa õli või meega hõõrutuna ravib silma- ja kõrvahaigusi, samuti lõhesid jalgadel. Peavalude puhul hõõrutakse merevaiguga oimukohti ning merevaigust kaelakee võib kaitsta basedow´ tõve eest. Merevaik põleb hästi, levitades meeldivat lõhna. Kaugetel aegadel mässiti noorpaare selle õnnetoova suitsu sisse.

Hoopis teistsugune kivi on aleksandriit. Päevavalguses näib ta tumeroheline, kunstliku valguse käes aga - punane. Tema selline värviomadus on maagiliselt seotud inimese kahesuguse verega - arteriaalse ning venoossega. Kivi ise aga omab võimet puhastada verd, tugevdada sooni ning stimuleerida vereloomet. Räägitakse, et aleksandriit reageerib värvimuutusega omaniku seisundile. Sellegipoolest tuleks sõrmus enne magama heitmist käest võtta.

Topaas vabastab inimese tormilistest ning ohtlikest kirgedest, tekitab muretu elunautimise tunde, teravdab maitseid. Vahel nimetatakse seda ka sisemise valgustatuse kiviks. Arvatakse, et see hoiab peremeest valede eest ning aitab saladusi paljastada. Topaasi soovitatakse lülisamba haiguste, kroonilise mandlipõletiku, ekseemide ning epilepsia puhul. Kivil on ka suurepärane omadus tugevdada ravimite efekti, mis on näidustatud hormonaalsete häirete ning depressiooni puhul. Kandma peaks kuldses raamistuses topaasi parema käe nimetissõrmes või peenikese kuldketiga kaelas.

Joomarlusest võib päästa ametüst. Kivi kreekakeelne nimetus amethystos tähendab - "vaba joomisest". Ametüst mõjub hästi nõrgale aurale. Ameerika indiaanlased nimetavad seda "kivide hingeks". Ametüsti kõrval asuvad esemed võivad muuta kardinaalselt oma negatiivse energia positiivseks. Ometi pole ametüsti energia piiritu, pärast "puhastavaid" seansse, on kivi ennast tarvis erilisel meetodil puhastada. Ametüst on ohtlik abielurahvale, kuna võib "kustutada" endise armastuse, asendades selle ükskõiksusega ning avades südame uutele tunnetele. Kivi pidavat värvi vahetama, ennustades armastajatele tüli. Ametüst võib ravida kokutamist, tugevdada endokriinset süsteemi ning parandada vereringet.

Merehaiguse all kannatajate kivi on akvamariin. Akvamariin võib kergendada ka hambavalu, samuti mao- ning neeruvalusid. Armsamale ei maksaks siiski ehet akvamariiniga kinkida - arvatakse, et see kivi võib jahutada ka kõige kuumemad tunded.

Legendi järgi on pärlid orbude ning süütult kannatajate pisarad, mis on inglite poolt merekarpidesse peidetud ning kalliskivideks muudetud. Tänini eksisteerib usk sidemesse omaniku tervise ja pärli väljanägemise vahel. Sellepärast tuleb pärlite eest hoolitseda ning püüda neid paljal kehal mitte kanda. Pärleid võib kanda vaid enesekindel inimene, teistele võib see ainult pisaraid tuua. Hõberaamistuses pärliga sõrmust kantakse parema käe nimeta sõrmes. Hiinas peetakse pärlitega ehteid kindlaks amuletiks igasuguste põletike vastu. Pärl on imeline looduse looming, mis võib elada kuni 500 aastat. Kõige suurem pärl, kaaluga 6,4 kg leiti ligi kolm tonni kaaluvast hiidmolluskist ning selle vanus oli umbes 450 aastat.

Smaragdi peetakse emade ja meresõitjate talismaniks. Nägemise ja mälu parandamiseks tuleb seda kaelas kanda. Uskumusel, et smaragd taltsutab rahutut hinge, on tänapäeval olemas praktiline seletus - roheline värv mõjub kosutavalt psüühikale. Maagid väidavad, et smaragdil on omadus koguda informatsiooni, tuues sellega edu teadlastele.

Valides endale kivi, tuleb tähelepanu pöörata ka selle kujule. Suurem võlujõud on kätketud tilgakujulisse kivisse ning fassettkivisse.

Kalliskivi vajab ka kallist raami. Universaalsed metallid on selleks otstarbeks kuld ja hõbe. See on tingitud astroloogilistest ettekujutustest planeetide ja metallide vastavusest. Kivi ning raam ei pruugi klappida ning sel juhul võib nende positiivse mõju ära unustada. Sellepärast tuleb Päikese kivid (briljandid, safiirid, merevaik, avantüriin) raamistada ainult kullaga, hõbedasse tuleks aga raamida kõik Kuu kivid (opaal, akvamariin, betüll, mäekristall).

Imekivid ...
Kuidas petta kurja saatust? Kandke kalliskive, need kaitsevad.

Finantsraskused - aleksandriit, briljant, kassisilm.

Armukadedus - aleksandriit, topaas, tiigrisilm.
Unetus - briljant, ametüst, hüatsint, mäekristall, granaat, smaragd, korall, kassisilm, lasuriit, kuukivi, nefriit, rubiin, merevaik, topaas.
Ebaedu - ametüst, pärl, malahhiit, lasuriit, safiir, jaspis, merevaik.
Pettus - pärl, heliotroop.
Peretülid - akvamariin, türkiis, hüatsint, pärl, smaragd, nefriit, opaal, sardoonüks.
Õnnetused - türkiis, granaat, smaragd, sardoonüks, merevaik.
Vargused - tiigrisilm.
Kaetamised või nõidused - smaragd, korall, malahhiit, oonüks, nefriit, jaspis, ahhaat.