Unenäod võivad olla meie eluteel väga kasulikud, kuna need hõlmavad meie elu füüsilisi, emotsionaalseid ja vaimseid aspekte. Nende ulatus ja sügavus on mõõtmatud.

On oluline pidada meeles, et iga unenägu, kuitahes rumal või tähtsusetu see ka ei tundu, on tulvil informatsiooni. Unenäod on ootel, kuni te olete valmis neist õppust võtma. Unenägude eesmärk on teid aidata, mitte hirmutada. Nende kaudu väljendab end teie alateadvus, et teid armastava käega suunata.

Õppige mõistma oma unenägude keelt

Unenäod on väga personaalsed. Mingi sümboli tähendus ühe inimese jaoks võib olla hoopis erinev teise jaoks. Näiteks, naisel on koer, keda ta siiralt armastab. Kui koer ilmub talle unenägudes, siis ta teab, et ta tahab öelda naisele midagi, millel on seos tema haavatava, süütu ja lapseliku küljega.

Samas võib koer tähendada teie jaoks midagi sootuks erinevat. Kui te eelistate koertele kasse või teil on olnud koertega negatiivseid kokkupuuteid, tekitab unenäos esinev koer teis ilmselt ebamugava tunde või põhjustab koguni hirmu. Palju oleneb sellest, mida te mingi konkreetse sümboliga seostate. Seega tuleks olla ettevaatlik unenägude seletamise raamatute kasutamisel, et oma unenägusid mõista.

Unenägude kasutamine oma hinge mõistmiseks on protsess. Selleks et kasutada unenägusid kui isiklikku psühhoterapeuti (ja miks ka mitte, kuna see hoiab kõvasti raha kokku), peate olema valmis olema kannatlik ja õppima neid tundma otsekui armastatud last või lemmiklooma. Unenägude analüüs on naiselik tegevus, mis eeldab aega ja valmisolekut süüvida sügavale oma hinge. Raamatus “Season of Changes, Ways of Response” on kirjutatud: “Kõige parem raamat uurimiseks on teie enda oma, mille teie hing on kirjutanud aega ja ruumi — teie unenägudesse”

Kaks olulist küsimust, mida unenägudega töötamise ajal silmas tuleks pidada, on:

1. Millega ma praegu tegelen või mis mind mõjutab, et mu unenäod püüavad mulle midagi näidata? (Unenägudel on kalduvus peegeldada teie elu ja selle hetkeseisu. Seega on nende mõistmise võtmeks eelnenud päeva mõtted ja tunded.)

2. Mida ma pean oma unenägudest teadma, et ma saaksin astuda järgmise sammu isikliku ja hingelise kasvu teel? (Unenäod aitavad teid igal elualal, kaasa arvatud seal, kuhu te olete püstitanud kaitsebarjäärid ja mida te näha ei taha. Sellised asjad on sõltuvus, enesehävituslik käitumine, lahendamata suhted ja lapsepõlve probleemid, mitterahuldav karjäär jne.)

Sandra Thompson nimetas oma raamatus “Cloud Nine” järgmisi kõige levinumaid unenäoteemasid:

1. Eksami tegemine
2. Lennukist, rongist või muust liiklusvahendist maha jäämine
3. Seksuaalsed kogemused
4. Tagaajamine (keegi või miski ajab teid taga)
5. Raha leidmine
6. Kukkumine
7. Lendamine
8. Avalikus kohas alasti olemine
9. Välja kukkuvad hambad/katkised hambad
10. Unenäo tegelaskujud muutuvad millekski muuks

Unenägude meenutamine

Paljud inimesed on huvitatud oma unenägude mõistmisest ja kasutamisest, aga ei suuda neid meenutada. Valmisolek on unenäo meenutamise võti. Mõnikord on meil kiusatus arvata, et me ei näinudki und, ometi näeb igaüks meist igal öösel keskmiselt neli-viis unenägu (olenevalt sellest, mida me enne uinumist seedisime, kuna alkohol, ravimid ja tugev kõhutäis takistavad unenägusid). Mõned sammud, mis te unenägude kui tööriistade kasutamiseks astuda võite, on alljärgnevad:

A. Seadke endale veel enne uinumist eesmärgiks unenägu mäletada.

B. Hoidke voodi kõrval märkmikku (või diktofoni).

C. Paluge oma sisemiselt kõrgemalt minalt abi unenägude mäletamiseks ja nende kasutamiseks.

D. Lubage mistahes asjadel, mis teil käsil on, või vastustel, mida te otsite, tungida magamise ajal oma teadvusse. Moodustage küsimus ja esitage seda uinudes ikka ja jälle. Kui te otsite lahendust probleemile, piirduge lihtsa küsimusega, kusjuures üks küsimus korraga annab parima tulemuse. Eeldage, et ööuni annab teile vastuse.

E. Keskenduge vahetult pärast ärkamist mistahes unenägudele, mis te öösel nägite, ja/või kõige viimasele unenäole. Ärge laske oma meeltel eelseisva päeva sündmustele hälbida! See pärsib teie võimet unenägusid meenutada.

F. Salvestage oma unenäod nii kiiresti, kui võimalik, kasvõi keset ööd. Vältige eredat valgust ja tugevaid helisid. Salvestage iga unenäo detail. Sageli saavad just need mõttekimbud ülejäänud unenäo meenutamise katalüsaatoriks.

G. Keskenduge unenäo salvestamisel sümbolitele ja tunnetele.

H. Meenutage järjekindlalt oma unenägusid ja õppige “unenägude keelt” tundma mitme kuu vältel. Seda tehes on unenägusid kergem meenutada ja mõista.

Unenägude mõistmine

A. Keskenduge kõigepealt tunnetele, seejärel sümbolitele.

B. Ärge selekteerige unenägusid — kõik unenäod on tähtsad ning neil on teile palju öelda. Nende eesmärk ei ole mitte teid hirmutada, vaid nad suunavad armastusega teie alateadvust õppima teid arendama ja haavu parandama.

C. Unenäod esinevad mudelite ja teemadena. Katsuge unenäo talletamisel leida selle teema.

D. Pange tähele unenägude tegelaskujusid, küsides eneselt, millist teie iseloomu aspekti üks või teine tegelaskuju esindab. Pidage meeles, et enamus inimesi teie unenägudes on teie iseloomu erinevad küljed.

E. Unenäod surnud inimestest tähendavad, et: 1) nad püüavad läbi une teiega ühendust võtta, 2) nad esindavad seda külge teis, mis on “surnud”, 3) nad esindavad midagi teie minevikust (kui nad olid veel elus), mis vajab heastamist.

F. Korduvate sümbolite ja teemadega unenäod on väga TÄHTSAD! Pöörake erilist tähelepanu oma tunnetele korduvate unenäoteemade ja sümbolite ajal.

G. Unenäod esinevad öö jooksul järjekorras ning “ehitavad” end üksteise peale. Milline oli unenägude järjekord?

H. Esimese unenäo esimene stseen paneb sageli paika kogu unenäo tegevustiku. Milline see stseen oli? Kes selles oli? Kus teie olite? Mida te tegite?

I. Unenäo viimane stseen näitab, kuhu ja kuidas unenäo energia pöördub ja mis suunas asjad liiguvad. Mis juhtub viimases stseenis ja mis tunne teil on?

J. Otsige unenäosümbolitest otseseid tähendusi. Pöörake erilist tähelepanu oma füüsilise keha käitumisele unenäo ajal, kuna see võib teid haiguse eest hoiatada. Autod kujutavad tavaliselt meie kehasid.

K. Pidage meeles, et unenägude funktsioon on teid aidata, mitte hirmutada. Mistahes pinnale kerkiv hirm võib olla selline, millega te ärkveloleku ajal silmitsi olla ei söanda. Luupainajad tekivad siis, kui me keeldume vaatamast näkku oma hirmudele või lahendamata probleemidele.

L. Unenäod räägivad teile TÕDE mingi konkreetse olukorra kohta teie elus, isegi kui te olete endale kaitsemüüri ümber ehitanud. Kui teie teadlik ja alateadlik mina on konfliktis, jääb alateadlik mina alati peale.

Just aususe poolest on unenäod võimsad ning neil on tervendav võime. Nad on hindamatu kanal oma hingega ühenduse võtmiseks. Unenägude abil oleme võimelised looma sügavad sidemed oma tõelise mina ja teistega.

Ilusaid unenägusid!

Allikas: Naisteka arhiiv