Iidsete hiinlaste kosmiline õpetus

Maja, see on kookon, olmeline aura, mis meid kaitseb. Kui maja või korteriga on kõik korras, siis tõuseb oluliselt tõenäosus, et sealseid elanikke ei murra maha eluraskused. Ometi mõeldakse üpris harva sellisele tähtsale mõistele nagu oma isikliku kodu või tööruumi ökoloogia — kuigi need on kohad, kus veedame poole oma elust.

Inimesed püüavad seada oma elu olmelisest vaatekohast lähtudes võimalikult mugavalt ja prestiižikalt — ostavad kalli mööbli, koduelektroonikat, teevad remonti… Ometi kõige selle juures võib end tunda üpris kehvasti — nii kodus kui ka elus üldse. Sest peamine on energiavoogude tasakaalustamine, esemete harmoonia nii kodus kui tööl.

Valesti valitud või asetatud tavalisest kapist võib saada kõige kurjem vaenlane. Temast kiirguv negatiivne energia võib mõjuda tervisele, jätta ilma edust tööl või isiklikust õnnest. Kui aga selliseid vigu koguneb palju, on kuri lahti. Ja vastupidi, kui te intuitiivselt või relvastatud spetsiaalsete teadmistega, leidsite sellele õnnetule kapile optimaalse koha, saab temast teie heategija.

Igasuguse ruumi energeetikat mõjutab nii ümbritsev maastik — mäed, nõlvad, jõed, teed, lähedalasuvad pargid, ehitised, asutused, mälestussambad jne, samuti ruumiline orientatsioon, sisemine planeering, mööbli asetus, värvigamma, kaunistused, pildid. Kõike seda ei saa me loomulikult mõjutada, ometi tasub maksimaalselt pingutada, et muuta paremaks ning harmoonilisemaks see, mis on meie võimuses.

Kui te tahate, et teie kodust kujuneks teie kaitsja ja abiline, kui soovite, et kodu aura toetaks ja stimuleeriks teie edusamme, hoolitsege oma „pesa” eest teaduslikult.

Selliseks teaduseks on iidne hiina õpetus – Feng Shui.

Muide iga rahva seas on alati leidunud traditsioone, mis on sarnased Feng Shui põhimõtetele.

Ka arhitektuuriseadused ühtivad paljuski Feng-Shuiga: näiteks peetakse kõige kindlamaks, harmoonilisemaks ja vastupidavamaks seinaavaks nii ühes kui teises kaart. Feng Shui ühendab üldse selliseid distsipliine nagu arhitektuur, maastikuarhitektuur, elu- ja ametiruumide disain, ning peegeldab endas kui veetilgas kogu maailmaruumi, sest vaatamata oma näilisele maisusele on Feng Shui kosmiline õpetus.

Me elame „elusa” olevuse sees

Feng Shui meistrid suhtuvad majasse (korterisse, büroosse, igasugusesse ehitisse või ruumi) kui tervikusse elusasse organismi, millel on omad isiklikud „süsteemid” ja „elundid”, tagamaks elutegevust. Näiteks võib torustikku võrrelda veresoonkonnaga, elektrijuhtmeid — närvisüsteemiga. Aknad on bronhid ja kopsud, köök — magu, kanalisatsioon — soolestik jne. Normaalseks elutegevuseks on hädavajalik, et kõik süsteemid ja elundid töötaksid tõrgeteta.

Kui majas tilguvad torud, kanalisatsioon on pidevalt umbes ning gaasiseadmed pole hermeetilised, alaneb seal elavatel inimestel järsult energeetika kvaliteet. Loomulikult, kui lõhnab gaasi järele, tuleb kiiresti välja kutsuda avariibrigaad.

Veevärgiga võib aga teisiti olla. Enne, kui kutsuda kohale santehnik, püüavad mõned seda pikka aega edasi lükata, seades tilkuvate kohtade alla kõikvõimalikke anumaid, mässides ümber torude igasuguseid isoleerpaelu jms. Kuid samal ajal rikneb kodu energeetika, tekivad finantsraskused, probleemid tervisega ning muud ebameeldivused. Koos torudest või kraanist tilkuva veega voolab minema ka elanike raha!

Niipea kui kodus midagi rikki läheb — kas on torud ummistunud või tilkuma hakanud, klaasisse mõra siginenud, tükk krohvi maha varisenud, värv ära tulnud, tapeedid lahti löönud, lakke või seina on tekkinud praod jms — tähendab see, et maja pole terve ning tuleb kasutusele võtta kiired abinõud. Igasugune vigastus maja „kehas” kiirgab negatiivset — haiget — energiat. Kuid seal te ju elate, magate, sööte, ning sel moel võtate vastu energeetilise löögi.

Puhtus ja kord majas on tingimused hoidmaks korras energeetikat. Mõnede meelest on tobe teha üles voodi, kui õhtul tuleb sinna niikuinii jälle heita. Eelmisest õhtust pesemata jäänud nõudesse ei suhtuta kui õnnetusse, vaid kui „kunstilisse” korratusse töökohal — see on ju nii tavaline.

Ometi peaks teadma, et mida suurem korralagedus valitseb teid ümbritsevas asjade kuningriigis, seda keerulisemaks ja segasemaks muutub aja jooksul teie elu.

Inimene, kes elab korratus ja tolmuses korteris, ärritub üha kergemini, muutub närviliseks, ta hilineb pidevalt, tegutseb süsteemitult, on kärsitu ning seetõttu eksib alatihti.

Kui te siiski õhtuks nii ära väsite, et ei jaksa nõusid pesta, siis ärge neisse vähemalt toidujäätmeid ja musta vett jätke.

Tundes end ummikseisus olevat, vaadake ringi ning puhastage oma kodu rämpsust, mis on kogunenud nurkadesse ning muudesse varjatud kohtadesse, sest see kõik on surnud energia aktiivne allikas, mis pidurdab teie sotsiaalset edasiliikumist, provotseerib paigalseisu nii elus kui ka karjääris, pidurdab aktiivsust ja sihikindlat edasiliikumist.

Ometi on vahel ka nii, et kodus valitseb ideaalne kord, kuid õnne ja edu ikkagi ei ole. Sel juhul tuleks hoolikalt läbi analüüsida korteri või büroo planeering ja disain, et avastada vaenulikke, hukatuslikke defekte.

Kahju ja kasu ruumidele

  • 1. Kui te ei soovi, et teie eluruumis valitseks surnuaia energeetika, tuleb interjööris anda eelistus erksatele, värsketele ning puhastele värvidele. Yang energeetikat toetavad mängivad teler või raadio (ainult ei tasu heliga üle pingutada), kõik iseenesest või õhu vool liikuvad esemed — kellad, kerged kardinad, rippkonstruktsioonid.

    Elu ja liikumise Yang aspekt peab prevaleerima rahu ja surma Yin aspekti üle. Vaid magamistoas võib olla Yin koloriiti — tumedad või summutatud toonid, poolhämar valgus, pehmete pindades küllus — kuid sedagi parajal määral: te kavatsete ju magama heita, mitte aga surema hakata!

    Kui kõik pere liikmed lahkuvad kodunt terveks päevaks, siis hakkab selles haudvaikuses kogunema Yin energia. Et seda ei juhtuks, jätke raadio mängima või muretsege endale mõni koduloom. Ka hulk toataimi on väljapääs olukorrast. Muide, kõik on suhteline. Ka Yang, näiteks ere valgustus, kui seda rõhutada äärmuseni, omandab negatiivsed jooned. Kõik ülemäärane muutub kahjulikuks.

  • 2. Feng Shui teine tabu on suur hulk nurki. Arvatakse, et nurgad, mis moodustuvad ruumi sisemuses, olgu see laua, kapi või seina abil tekitatud nurk, „haavavad” energeetilisi voogusid, lisades neile negatiivseid omadusi. Feng Shui seaduste valguses tuleb nurgelistele laudadele eelistada ümmargusi või ovaalseid; seinte moodustatud nurgad tuleks maskeerida ronitaimedega või muuta ümaraks.

    Ümarad võlvaknad, seina ja ukseavad on palju kasulikumad täisnurksetest. Kõik ääred, mis sarnanevad noa lõikeservaga (näiteks raamatukapi ääred, mis pole suletud uste või mattklaasiga) ning mis on suunatud diivani, voodi, tugitoolide ja laua poole — on potentsiaalne ähvardus teie heaolule ja tervisele.

  • 3. Energia ei tohi liikuda sirgjoont mööda. Tee, mida mööda energeetiline voog liigub, peab olema küllalt (kuid mitte liialt) looklev. Näiteks, kui ruumis on ühel sirgel vastamisi kolm (või rohkem) avaust — kolm ust, kaks ust ja nende vahel aken, kaks akent ja nende vahel uks, siis hullemat sellisest konfiguratsioonist, mida võib surma koridoriks nimetada, on raske välja mõelda.

    Kui te ei saa teha ümberplaneeringut, siis hoolitsege vähemalt selle eest, et kõik need uksed ja aknad ei oleks üheaegselt avatud. Kõige suuremat tähelepanu tuleb pöörata keskmisele aknale või uksele — see avaus ei tohi olla lahti kauem, kui eluliselt vajalik on.

    Teine näide surmakoridorist on kõige tavalisem koridor, kuid pikk, pime ja kitsas. Sellises tunnelis liikuv energia omandab suure kiiruse ning hävitava jõu. See otsekui rammib koridori lõppu, ning kui seal asetseb uks tualetti või vannituppa, siis sellises korteris elavatel inimestel võib olla suuri probleeme tervisega, sealhulgas seedimisega.

    Et kasvõi kuidagi olukorda leevendada, jagage selline koridor kaheks või rohkemaks osaks sirmide, kergete eesriiete, toataimede vms abil. See raskendab tunduvalt hävitava energia voogudes sündivate deemonite elu.

  • 4. Pimedad kitsad nurgatagused ja tupikud on reservuaarid, mis korjavad endasse surnud — Yin energiat. Et sellele vastu seista, tuleb need kohad kaunistada peeglite, seinavalgustite, elavate ja kunstlilledega. Kui eelistate elavaid lilli, siis muretsege endale draakonipuu — Aafrikast pärit taim, millele on vastunäidustatud otsesed päikesekiired.

    Järgneb.