Enamik inimesi neid asju ei tea:

1. Livor mortis (ladina k) on suremise neljas aste, mis leiab aset 20 minuti jooksul peale surma. Seda tuntakse ka hüpostaasi nime all. See on naha värvimuutus, mis tuleneb sellest, et süda ei suuda enam verd organismi pumbata ja veri hakkab kogunema

2. Surmalähedane kogemus tekitab hallutsinatsioonidega rikastatud unenäo. Kui inimene on surmale lähedal, aga päriselt ei sure, siis tal võib tekkida kirgas ehk teadlik unenägu, mis võib olla vapustav kogemus.

3. Paljud inimesed usuvad siiamaani, et peale surma kasvavad juuksed ja küüned veel kuni 40 päeva edasi, kuid see ei ole tõsi. Need ei kasva pikemaks, vaid nahk nende ümber kuivab kokku dehüdratsiooni tõttu.

4. Kõige levinum noore inimese surma põhjus on autoõnnetus. Noortel pole ohutunnet ja sellepärast juhtuvad tihti rumalad, surmaga lõppevad õnnetused.

5. Osad loomad ei sure kunagi, niikaua kuni keegi neid ära ei söö. Näiteks mõni meduusi liik ei sure ja Ameerika homaar samuti.

6. Aju sureb enne, kui ülejäänud keha.

7. Meie energiat ei saa hävitada. Peale surma jääb inimese energia mõneks ajaks veel Maa peale.

8. On olemas Cotardi sündroom, mis paneb inimese arvama, et ta on zombie ja juba pikemat aega surnud. Päris hirmus. Tegemist on vaimse häirega.

9. Meie teadvus ei sure samal hetkel, kui surm saabub. Mõned teadlased on öelnud, et kui meie keha lakkab elamast, siis teadvus on natuke aega peale seda veel olemas. Sellepärast on olnud juhuseid, kus inimesi on kliinilisest surmast tagasi toodud.

10. Meie soolestiku bakterid elavad peale meie surma edasi. Nad elavad nii kaua edasi meie sees, kuni neil on midagi, millest toituda.

11. Mõned geenid muutuvad peale surma aktiivsemaks. Kuid paari päeva pärast surevad ka nemad.

12. Mõnede surnud kehade ümber tekib vahakiht nagu muumiatel. Niimoodi säilivad need kehad päris hästi.

Allikas: Awarenessact