Geomagnetiline torm — mis see on
Magnettormide peamiseks algatajaks on Päike. Kui Päikese poolt välja paisatud osakeste voo teele jääb Maa, siis tugevneb ka meie planeedi magnetväli, et kaitsta biosfääri. See magnetosfääri tugevnemine ja kõikumine ongi magnettorm. Ilma magnetosfääri kaitsekilbita, poleks elu Maal võimalik.

Kellele magnettormid mõjuvad
Magnettormide ja geomagnetiliste anomaaliate tervisemõjude suunal on uurimusi läbi viidud juba mitu aastakümmet. Tuvastatud on, et mõju inimestele on erinev. Võib öelda, et magnettorme tunnetavad 1) tundlikud inimesed, kes on tundlikud ka teiste keskkonnaparameetrite suhtes ning 2) füüsiliselt kurnatud inimesed. Samas, kui suure löögi magnettorm tervisele annab, osutub määravaks indiviidi kohanemisvõime uue magnetväljalise keskkonnaga. Samuti, milline on füüsise kurnatuse tase ja taastumisressurss. Magnettormist põhjustatud magnetilise keskkonna muutustega adapteerumiseks, võib aga ka inimese tundlikkus kasuks olla, võttes aegsasti tarvitusele abinõud, millest kirjutatakse allpool.

Kuna tegemist on füüsikalise nähtusega, siis on mõjutatud kõik elusorganismid. Uurimuste alusel võib öelda, et magnettormide mõju on rohkem tuntav:
● keskkonnatundlikel inimestel,
● väikelastel,
● vanematel inimestel,
● haigetel inimestel.

Milline on magnettormide mõju tervisele
Magnettormide peamine mõju leitakse olevat südamele ja veresoonkonnasüsteemile.
Vene uurimused on tuvastanud et suurim oht magnettormidest on magnetvälja mikrokõikumised, mis kattuvad südame löögisagedusega. Sellised mikrokõikumised algavad tavaliselt magnettormi eel (24h) ja toimuvad ka selle järel (24h).
Statistika andmetel (Moskva meditsiiniasutused) kaasneb selliste mikrokõikumistega ka südameattakide (13%) ja insuldijuhtude (8%) kasv.
Madal- ja eriti madalsageduslikud elektromagnetväljad (LF, ELF EMF) destabiliseerivad südametööd, mis võib viia äkksurma või infarktini.

Seega, magnettormide mõjul on tuvastatud peamiselt järgmisi sümptomeid:
● muutlik vererõhk,
● ebatasane südamerütm,
● rahutu või raskendatud hingamine,
● häired ööpäevarütmitajus (unisus, väsimus),
● depressioon jm psüühilised häired,
● kõrgendatud valgustundlikkus.

Lisaks võib ilmneda teisi tervisehäireid, mille seos magnettormidega on kaudne — organismi vastupanuvõime nõrgenedes, löövad välja nõrgad kohad.

Osad uurijad seostavad magnettorme ka imikute äkksurmadega (SIDS). Seos arvatakse olevat, teatud neuroloogiliste eelsoodumuste puhul.

Magnettormid ei ole ohtlikud tervetele inimestele. Kuid, need, kelle tervislik seisund on ebastabiilne, kuuluvad riskirühma. Samuti ülepinge ja ärevussündroomi all kannatavad inimesed. Ka lapsed, kelle kohanemisvõime on alles kujunemisel ning eriti vastsündinud, loetakse riskirühma.