“Aimasin, et ta mind petab, juba ammu enne, kui seda endale tunnistasin,” väidab 23aastane personaliassistent Karin. “Ärge küsige, kuidas ma seda teadsin — mul lihtsalt oli selline kõhutunne.” See, mida Karin nimetab kõhutundeks, oli kokkupuude inimese kuuenda meele — intuitsiooniga.

Enne kui oma vaistu usaldamisele käega lööd, mõtle hoolikalt järele, äkki oled sinagi kokku puutunud oma sisemise instinktiivse võimega. Ehk oled kogenud näiteks midagi sellist: oled ette teadnud, mida teine inimene ütlema hakkab? Või oled tajunud, et telefon hakkab kohe helisema, või juba ette aimanud, kes on toru otsas? Kui nii, siis tutvustaksin sind hea meelega sinu intuitsioonile. Te olete küll kohtunud, kuid te ei tunne veel teineteist.

Nimeta seda, kuidas soovid — kõhutundeks, vaistuks, intuitsiooniks, sisetundeks või eelaimuseks. Neid sõnu kasutame ju iga päev, püüdes seletada, kuidas me end teatud olukordade suhtes või olukordades tunneme.

Mis on intuitsioon?

Metafüüsiku, kirjaniku ja intuitsiooniõpetaja Colleen-Joy Page’i sõnul on “intuitsioon meie instinkti kõrgeim aste.” See on meis kõigis olemas, mõned on selles asjas lihtsalt osavamad. Intuitsioon tähendab seda, et õpitakse oma meeli kasutama. Kuid eelaimusena saadud informatsioon ei tulene mõtlemisest.

Intuitsioonitreener ja isiksuseekspert Kendall Whalley väidab, et intuitsioon on võime mõista seda, mida tunnetame vaistlikult, läbi vaimse raamistiku. Just nagu oleks meil kujuteldav vaimne käsi, mis aitab ümbritsevat maailma tunnetada.

Metafüüsik Lorato Scherpenhuyzen väidab, et intuitsioon on midagi sellist, millele ei tohiks nime anda, kuna siis muutub see tavalisele inimesele kättesaamatuks. Intuitiivne informatsioon pärineb instinktist ja see on meil kõigil olemas. Kuid niipea, kui anda sellele peen nimi, hakatakse arvama, et seda pole mitte kõigil. See pole aga tõsi.

Hääled peas?

Meil kõigil käib iga päev peas otsekui sisevestlus, kuid kui hakata selle kvaliteeti hindama, siis taipame, et tavaliselt on see egoistlikult tühine. Intuitsioonivälgatused võivad esineda erinevates vormides ja olla eri inimestel erinevad, kuid vaistu tunneb siiski ära, kuna see tundub teistsugune. See võib esineda pildina, sõnana või häälena, mis ütleb meile, mida teha või tunda. Aga enne, kui sa päris ära ehmatad, püüa mõista, et see on täiesti normaalne asi.

Kui küsida suvaliselt naisteseltskonnalt, on nad ka kunagi oma naiselikku intuitsiooni kasutanud, siis 90% neist noogutab innukalt ja on teile klaasikese taga sellest kõigest kohe nõus ka pajatama. Naistel on lihtsalt tugevam intuitsioon kui meestel. Mehed on loogilisema, analüütilisema ja otsekohesema mõtlemisega.

Loogiline mõtlemine vaidleb vastu, intuitiivne mõte mitte. Loogiline järjestus, nagu näiteks see, et üks pluss üks on kaks, koosneb vastuseni viivatest erinevatest sammudest. Intuitiivse teadmise puhul heidate numbritele pilgu ja õige vastus turgatab pähe veel enne, kui olete jõudnud käe kalkulaatori järele sirutada.

Mehed kipuvad sellist informatsiooni mitte usaldama, kuna nad ei näe selle autentsust tõestavaid tõendeid. Kuid kui intuitsioon on enese avastamine, siis mida rohkem tead, seda rohkem see areneb. Pead mõistma, kuidas meel takistab ligipääsu intuitsioonile, ja kuidas seda ületada.

Millal see siis tööle hakkab?

Oleme kuulnud lugusid tuletõrjujatest, kes pääsevad majast just õigel hetkel — pisut enne selle kokkuvarisemist -, või koduperenaisest, kel tekib korraga tungiv vajadus oma last otsida ja kes leiab siis, et laps on kukkunud basseini. See on intuitsioon, mis kõige hullematel puhkudel võib elu päästa. Kuid selleks, et intuitsioon toimiks, pole ilmtingimata vaja nii äärmuslikke juhtumeid.

Intuitsioon on loomulik ja programmeeritud reaktsioon, mida nimetatakse “võitle või põgene”-reaktsiooniks. Selle eesmärk on hoolt kanda, et jääksime ellu olukordades, mis võivad olla nii eluohtlikud kui ka üsna lihtsad — näiteks tujukas ülemus. Kuna elus pole miskit kindlat, valmistab ebakindlates oludes kulgemine enamikule inimestele raskusi.

Inimesed tuginevad intuitsioonile erinevatel puhkudel, mõned ülima pinge seisundis, mõned mediteerides — kõik sõltub inimesest. Intuitsiooni saab panna enda heaks tööle, halvates selle osa meeltest, mis sunnib meid kõiges kahtlema. Mõnel on selleks vaja olla äärmise pinge seisundis, kus loogiline mõtlemine enam vastuseid ei paku.

Intuitsiooni käivitamiseks pole vaja midagi erilist korda saata — pole vaja ei keerulisi rituaale, istumisasendeid ega viirukit. Mõnel võib see juhtuda duši all või tööle sõites autoroolis. Intuitsiooni tabamine on kergem, kui aju on “neutraalses” olekus või keskendub teistele asjadele.

Kas ma olen paranoiline?

Intuitsioon võib sind hoiatada ohu eest või päästa keerulisest olukorrast, kuid piir intuitsiooni ja paranoia vahel on ülihabras. Intuitsioon on ürgne ellujäämistaktika, mis on meisse sisse programmeeritud. Kuid kui kõne all on teatavad hirmuvormid, pole intuitsioon nii usaldusväärne, kui see olla võiks.

Paranoial pole intuitsiooniga mingit pistmist. See leiab aset siis, kui inimesed orjastavad oma meele kujutlusvõimega. Intuitsioon on tunneteta jälgija. Niipea, kui tuleb mängu selline emotsioon, nagu hirm, pole saadud informatsioon enam intuitiivne.

Kuid paljud ei usalda oma instinkte piisavalt ja heidavad intuitiivsed mõtted peast kui soovunelmad. Intuitsioon on aga hoopis midagi muud kui soovunelmad, kuna siin pole tegu lootusega, et midagi võiks juhtuda. Paranoiat seostatakse tunnetega ja sellega on seotud pidev küsimus, intuitsioon aitab aga sul vastuseid leida, mitte küsimusi lahendada. Soovunelmad tulenevad ebakindlusest ja siis võid intuitsiooniga jumalaga jätta. Selleks, et jõuda puhta intuitiivse tunnetuse võimeni, tuleb vabaneda ebakindluse taagast.

Aja jooksul ja harjutades on tegelikult võimalik omandada vahetegemisvõime, et mõista, mis on intuitiivne ja mis mitte. Lepi sellega, et kahtlus on normaalne ja sellest võib kasu olla. See aitab sul püsida alandlikuna ja tajuda saadavat informatsiooni võimalikult tõeselt.

Intuitiivse osavuse saavutamine

“Käisin intuitsioonikursusel ja see muutis mu elu,” tunnistab 24aastane Sigrid. “Sain teada, kuidas intuitsiooni ja oma sisetunde usaldamine võib aidata mind nii elus kui suhetes ja sammu võrra ülemustest ja klientidest ees püsida.”

Ta alustas pikkamööda, olles igal hommikul paar minutit vaikselt omaette, mõeldes oma eesmärkide üle ja esitades endale küsimusi inimeste ja olukordade kohta, mis teda häirisid. “Esimese kuuga õppisin usaldama olemasolevat informatsiooni. Saavutasin müügieesmärgid. Teisel kuul olin neist ees ja seadsin endale uued tööalased ja isikliku elu eesmärgid. See on mu elu parim investeering.”

Viis sammu supervõimuni

Intuitsiooni puhul on peamine harjutamine. Pea meeles, et võid kasutada väga lihtsaid intuitiivseid küsimusi oma elu eri olukordade kohta. Mõneti sarnaneb see sibula koorimisega: esita aga üha uusi küsimusi, kuni jõuad välja keskmeni.

  1. Harjuta koos sõpradega

Proovi nii: kui järgmisel korral mõne sõbraga kokku saad, katsetage teineteise intuitsiooni. Palu sõbral öelda kolme eelmisel nädalal kohatud inimese nimed ja vanused. Siis aga anna omapoolne detailne kirjeldus neist inimestest ja tema ütleb, kas läks täkkesse või mitte.

Pea edusammude kohta päevikut ja arenda enesekindlust. Sama põhimõtet võib kasutada ka spordis: püüa tunnetada, kes sinu arust võidab tenniseturniiri, korvpallikohtumise või jalgpallimatši.

  1. Tee järeldused

Proovi nii: sõpradega kohtudes püüa öelda, kuidas nad sinu arust end tunnevad ja ära kohe küsi: “Kuidas läheb?” Usaldades oma intuitsiooni ja korjates üles sõprade varjatud vihjeid, avaneb sul võimalus näha maailma nende pilgu läbi.

  1. Kujutle tulevikku

Proovi nii: kui kohtud esimest korda kellegi erilisega, püüa seda inimest mõista enne, kui emotsionaalse sideme loote. See hinnang võib osutuda teie tulevikusuhte alustalaks. Küsi oma kõhutundelt, kuidas ja millal tekivad teie esimesed probleemid. Näiteks, kas võib juhtuda, et jagelete jõulude veetmise üle. Ja siis püüa tunnetada, kuidas seda lahendada.

  1. Pane see toimima

Proovi nii: koosta nimekiri asjadest, mis tuleb ära teha. Kui tegeled müügitööga, võib selleks olla inimeste nimistu, kellega sul tuleb enne oma eesmärgi saavutamist kindlasti kohtuda. Siis koosta teine nimekiri — intuitsiooninimekiri — kuhu pane kirja, kes sinu sisetunde järgi tunduvad su ideede elluviimiseks kõige altimad. Nii ei raiska sa aega nende peale, kelle kohta sa juba vaistlikult tead, et nad pole nii innukad kui teised. Jätka, ja ajapikku avastad, et intuitsiooninimekiri toimib paremini kui see esimene.

  1. Usalda sisetunnet

Proovi nii: eesmärkide seadmine on lihtne, kui teed seda intuitiivselt ja keskendud oma sisetundele. Kui tahad olla rikas, edukas, sale või kohtuda Härra Õigega, siis keskendu tulemusele. Koonda tähelepanu sellele, kuidas sa end tunneksid, kui oleksid juba seal, kuhu tahad jõuda. Siis aga püüa leida tee, kuidas seda saavutada, sooritades valikud vastavalt sellele, mis tunde need sinus tekitavad.