Me kõik oleme kohanud inimesi, kelle poole meid tõmbab koheselt mingil teadmata põhjusel. Samuti oleme kohanud inimesi, kes meile instinktiivselt ei meeldi. See intuitiivne tunne ei ole vaid füüsiline, me reageerime loomulikule keemiale või selle puudumisele erinevate temperamenditüüpide vahel.

Temperamenditüüpide mõistmine ei avalda mitte ainult positiivset mõju sellele, kuidas te iseennast näete, see edendab ka teie suhteid teiste inimestega. Kui te olete vallaline, aitab see teil otsida sobivat partnerit. Kui te olete lapsevanem, siis aitab see teil lapsi kasvatada. Ja kui te olete müügiinimene, peaks see aitama teil suurendada müügitegevuse efektiivsust.

Arstiteaduse isale Hippokratesele omistatakse temperamenditüüpide klassifitseerimist. Ta leidis, et meie käitumistüüpi ei tingi mitte sellised välised tegurid nagu astroloogia ja sünnijärjekord, vaid geneetilised tegurid. Hippokrates jagas inimesed nelja temperamenditüüpi ning märkis, et me kõik sünnime nende nelja tüübi kombinatsiooniga: koleeriline (töömesilane), sangviinik (jutustaja), flegmaatik (vaatleja) ja melanhoolik (mõtleja).

Hipokratese järgi on ekstravertne koleerik (töömesilane) vähese kannatusega ja äkiline, aga põleb tegutsemistahtest. Ekstravertne sangviinik (jutustaja) on rõõmus, seltsiv ja optimistlik, aga mitte kuigi tõsine ega organiseeritud. Introvertne flegmaatik (vaatleja) Watcher) on aeglane ja lohakavõitu, aga säilitab surve all olles külma närvi. Introvertne melanhoolik (mõtleja) on sügav, kurb ja omab kalduvust depressiooniks, aga on samas sügav mõtleja ning andekas analüütiliste võimetega geenius.

Oluline on teada, et me kõik sündisime siia maailma teatud temperamenditüübiga ning et see ei ole seotud rassi, soo ega vanusega. Meie isiksuses on jooni kõigist neljast stiilist.

Koleerik on:

Ekstravertne; kindlameelne; nõudlik, domineeriv; kontrollihimuline; praktiline; ainult iseenesele lootev, otsusekindel; sõltumatu; enesekindel; eesmärgile orienteeritud; riskija; agressiivne; ei arvesta teiste tundeid; kannatamatu

Sangviinik on:

Ekstravertne; entusiastlik, emotsionaalne; seltsiv; impulsiivne; hea väljendusoskusega; optimistlik; veenev; enesesse süüviv; helde; egoistlik; võluv; organiseerimatu; lustlik; meeldiv

Flegmaatik on:

Introvertne; harmooniline; leplik; otsustusvõimetu; eemalehoidev; kaastundlik; kannatlik; toetav; stabiilne; omandihimuline; passiivne; isekas; uje

Melanhoolik on:

Introvertne; analüütiline; mõtlik,; organiseeritud; kriitiline; uje; üksikasjaline; pessimistlik; tundlik; diplomaatiline; kokkuhoidlik; lojaalne; ennast analüüsiv; omaette hoidev; kohusetundlik; tujukas

Kahjuks ei oska enamus inimesi suhtlemisel temperamenditüüpe arvesse võtta. Mõned inimesed peavad edukaks suhteks seda, kus mõlemal on ühised huvid ja kui neil on partneriga palju ühist. Paljud teevad selle vea, et arvavad, et sarnasus on kokkusobivuse võti.

Kõige suurem vastandite tõmme eksisteerib introverdi ja ekstraverdi vahel. Nii nagu Yini ja Yangi tõmme, tunnustavad ekstraverdid ja introverdid teineteise omadusi, mis on vajalikud tasakaalu saavutamiseks. Kõige tasakaalustatumad on suhted töömesilase ja vaatleja, ning jutustaja ja mõtleja vahel. Agressiivse ja kontrolliva loomuse tõttu sobivad kõige halvemini kokku kaks töömesilast.

Kõik suhtekombinatsioonid võivad toimida, kui inimesed mõistavad temperamenditüüpide dünaamikat ning on valmis tegema vajalikke korrektiive. Olenemata sellest, kas tegemist on riikidevaheliste, ärialaste või isiklike suhetega, peituvad tugevus ja tasakaal teineteist vastastikku täiendavates erinevustes, mitte sarnasuses.