Siin on 15 iluviga, mida annaks vältida, kui suitsetamine kohe maha jätta.

1. Kotid silmade all

Jube on tõusta hommikul pärast unetut ööd ning avastada, et magamatuse jäljed on näos selgelt näha. Kuid uuring näitab, et suitsetajad magavad palju halvemini kui mittesuitsetajad ning seetõttu on ka kotid silmade all neil tavalisemad. Arvatakse, et unetuse põhjustab nikotiinitaseme langus veres.

2. Psoriaas

Psoriaas on tegelikult pärilik haigus, mis võib ilmneda ka mittesuitsetajatel, kuid sigaretisõpradel on koguni 20% suurem risk sellesse ebameeldivasse nahahaigusesse haigestuda.

2007 aastal läbi viidud uurimus näitas, et inimestel, kes suitsetavad 10 aasta jooksul paki sigarette päevas, on 20% suurem võimalus psoriaasi haigestuda kui mittesuitsetajatel, 11-20 aasta jooksul suureneb see protsent koguni 60ni ning neil, kes suitsetavad rohkem kui 20 aastat, on koguni kaks korda kõrgem oht haigestuda. Ka passiivne suitsetamine raseduse ajal või lapsepõlves suurendab riski.

3. Kollased hambad

Ilus naeratus on naise ehe, kuid suitsetajad võivad valgest hambarivist ja silmipimestavast naeratusest vaid unistada. Nikotiin värvib hambad koledaks kollaseks. Nii et kui siiski soovid valgeid hambaid, pead neid spetsialisti juures valgendama ja see ei ole odav lõbu.

4. Enneaegne vananemine ja kortsud

Suitsetajad näevad keskmiselt 1.4 aastat vanemad välja kui mittesuitsetajad, sest kortsud, mille tekkele sigaretid hoogsalt kaasa aitavad, ei lisa su näole mitte tarkust, vaid vanust. Nii on.

5. Kollased näpud

Nikotiin ei värvi kollaseks mitte ainult su hambaid ja koduseinu, vaid rikub ära ka su näpud. Internetist leiad kümneid nippe, kuidas näppe jälle korda saada, kuid lihtsam ja odavam oleks lihtsalt maha jätta.

6. Juuksed on õhemad

Spetsialistid arvavad, et mürgised kemikaalid sigaretisuitsus mõjuvad juuste DNA´le ning tekitavad rakke lõhkuvaid vabu radikaale. Tulemus? Suitsetajate juuksed lähevad enneaegselt halliks, kukuvad kiiremini välja, on õhemad.

Meestel, kes suitsetavad, on kaks korda suurem oht juustest varakult ilma jääda kui mittesuitsetajatel.

7. Armistumine

Suitsetajate haavad paranevad aeglasemalt ning armid, mis jäävad, on punasemad ja nähtavamad kui mittesuitsetajatel.

8. Hambad lagunevad

2005. aastal tehtud uurimus näitas, et suitsetajatel on kuus korda suurem oht igemehaiguste tekkimiseks. Haiged igemed aga põhjustavad hammaste välja kukkumist.

9. Jume muutub halliks

Su kaunis särav jume omandab juba üsna pea pärast suitsetamisega alustamist halli tooni. 1985ndal aastal mõeld välja termin smoker`s face (suitsetaja nägu), mis võtab kokku kõik suitsetajale iseloomulikud jooned välimuses — kortsud, kõhetus ning hall ja haiglane jume.

Halli jume põhjuseks on taaskord nikotiin, mis kitsendab veresooni nii palju, et koed ei saa piisavalt verd. Samuti takistab see tähtsate vitamiinide imendumist ja omastamist, näiteks C-vitamiini, mis aitab nahka kaitsta ja parandada.

10. Haavad paranevad aeglasemalt

Eksperdid on välja selgitanud, et suitsetajad paranevad pärast operatsioone (näiteks plastilised operatsioonid ja kirurgilised hambaraviprotseduurid) aeglasemalt.

11. Suurem oht kondüloomide tekkeks

Suitsetajad on viirustele (näiteks papilloomviirustele) vastuvõtlikumad kui mittesuitsetajad. Kondüloomid on valged või nahavärvi näsad, mida kõige sagedamini põhjustavad inimese papilloomiviiruse (HPV) teatud tüübid. Kondüloomid levivad küll sugulisel teel, kuid suitsetajatel on neli korda suurem oht see haigus endale külge saada.

12. Nahavähirisk mitmekordistub

Suitsetamine on vähihaiguste peamine tekkepõhjus, mitmekordistades nii kopsu-, kurgu-, suu-, rinna-, ja muidugi ka nahavähki haigestumise riski.

13. Venitusarmid

Nikotiin vähendab naha elastsust, seetõttu tekivad suitsetajatel kergemini venitusarmid. Need võivad tekkida raseduse ajal, kiiresti kaalus juurde või kaalus maha võtmisega, kui nahk ei jõua muudatustega kohaneda.

14. Lotendav kõht

Sigaretid vähendavad söögiisu ning suitsetajatel on tihti madalam kehakaal kui mittesuitsetajatel, kuid uuringud näitavad, et madalamast kehakaalust hoolimata on suitsetajate kõhtudel rohkem rasva.

15. Hallkae

Suitsetamine suurendab ka hallkae tekkimise riski.

Kas hakkasid suitsetamisest loobumisele mõtlema?