5 kõige kahjulikumat komponenti kosmeetikatoodetes

 (54)
Kõrgkool. Eriala. Milline?

Tootjate südametunnistusele jääb lasuma küsimus, miks nad neid kahjulikke aineid oma kosmeetikavahendites kasutavad. Valik on aga alati olemas ning neid kahjulikke aineid sisaldavaid tooteid ei pea lihtsalt ostma.

Dietanolamiin (DEA)

Mida teeb?
Soodustab vedeliku ja rasva segunemist ning mõjub puhastajana.
Kus seda võib leida?
Puhast DEA-d kasutatakse kosmeetikatoodetes harva, ometi selle lähedased - kokamiid DEA ja lauramiid DEA - sisalduvad sageli shampoonides ja juustele mõeldud pihustites.
Miks on ohtlik?
1997.aastal USA-s läbiviidud uuringud rottide ja hiirtega näitasid sidet DEA ja vähki haigestumise vahel. Selle aine uurimine jätkub veelgi.

Järeldus:
Targem oleks vältida kosmeetilisi vahendeid, mis sisaldavad DEA- lisandeid.

Loe lisa: Diethanolamine

Samast ainest viidetega uurimustele

Mineraalõli (Mineral Oil)

Mida teeb?
See on üks naftatuletistest - aine, mis lõhustab rasvu. Mõistmaks, miks mineraalõli pole tervise- ja ilutoodetes kaugeltki mitte ideaalne, tuleb kõigepealt teada, et elu maa peal koosneb põhiliselt süsinikust, hapnikust ja vesinikust. Elustaimed ja muud organismid koosnevad elussüsinikust. Miljoneid aastaid tagasi eksisteerinud elu on kivistunud ehk “surnud” süsinik. Kasutades mineraalõli sisaldavaid kosmeetikatooteid, püüate elustada oma elavat keha surnud materjaliga. Ainult elustaimedest - elava süsiniku allikast - pärit õlil on taastavad omadused. Miks siis kasutatakse nii paljudes toodetes mineraalõli? Vastus on üks: hind. Lisaks sellele, et mineraalõli on värvitu ja lõhnatu, seisneb selle peamine eelis selles, et vähesed taimeõlid suudavad sellega hinnas konkureerida.


Kus seda leida võib?
Emulsioonides, huulepulkades ning make-up´i eemaldamise vahendites.
Miks on ohtlik?
Teatud mineraalõlide liigid on kantserogeensed, need võivad ärritada nahka ning silma limaskesta, samuti ummistada poore. Selliste õlide molekulid ummistavad oma suuruse tõttu poorid, laskmata nahal hingata. Naharasu pinnale tungimise protsess on häiritud ning see põhjustab vistrike teket.
Järeldus:
Enamus kosmeetikuid ei soovita osta mineraalõlisid sisaldavaid kosmeetikatooteid.

Propüleenglükool (Propylene Glycol)

Mida teeb?
Veel üks naftaprodukt - mõjub niisutavalt, kaitstes kosmeetikat kuivamise eest.
Kus seda võib leida?
Kuulub paljude higistamisvastaste deodorantide, huulepulkade ja päevitusemulsioonide koosseisu.
Miks on ohtlik?
Ärritab nahka ja silma limaskesta.
Järeldus:
Vaatamata sellele, et enamus kosmeetikafirmasid kasutab seda saadust oma toodangus, on olemas ka vahendeid, mille koostisse kuuluvad naturaalsed, mitte sünteetilised niisutajad.

Propylene Glycol - kasutusalad ja ohud

Sodium lauryl sulfate

Mida teeb?
Naatriumlaurüülsulfaat on tarbekaupades kasutatav sünteetiline kemikaal, mille kohta kehtivad taimemürke reguleerivad reeglid. Soodustab vahu tekkimist ning mõjub puhastava vahendina.
Kust seda võib leida?
Shampoonides, emulsioonides, vannivahtudes ning hambapastades.
Miks on ohtlik?
Ameerika Rahvuslik toksikoloogiline programm peab seda ainet silmi ja nahka ärritavaks, komedoone põhjustavaks vahendiks, mis võib teatud juhtudel soodustada vähirakkude teket.

See seedesüsteemi ärritav ning maksa mürgitav aine võib kuivatada juukseid ning ärritada silmi, põhjustada allergilist reaktsiooni ning juuste väljalangemist. Neurotoksilisuse suhtes ei ole seda testitud.

Naatriumlaurüülsulfaat ei ole ametlikult kantserogeen, aga seda kasutatakse sageli koos trietanolamiini (TEA), dietanolamiini (DEA) või monoetanolamiiniga (MEA), mis võib põhjustada kantserogeensete ainete nitrosaamide tekkimist.

Samal ajal tunnistavad paljud arstid ja teadlased sodium lauryl sulfate ohutuks elemendiks kosmeetiliste vahendite tarvis. Tõsi, nad soovitavad pärast selliste vahendite kasutamist nahka ja juukseid korralikult loputada.
Järeldus:
Kui nahal on kalduvus vistrikele, tuleks seda ainet sisaldavatest emulsioonidest ja shampoonidest hoiduda. Valida tuleks looduslikke nahahooldusvahendeid. Ertit tasuks tähelepanna , et väikelaste tooted oleksid SLS-i vabad.

Sodium Lauryl Sulfate and Sodium Laureth Sulfate

International Chemical Safety Cards on SODIUM LAURYL SULFATE

Talk

Mida teeb?
Puudri koostisse kuuluvad niiskustimavad mineraalid.
Kust seda võib leida?
Kasutatakse dekoratiivkosmeetikas ning kehale raputamiseks.
Miks on ohtlik?
Talk sisaldab aineid, mis provotseerivad kopsu- ning munasarjavähki. Seetõttu ei maksa puudrit, mille koostisse kuulub talk, panna näole, kõhule ja genitaalide piirkonda. Kuid toonivate kreemide koostisse kuuluv talk on praktiliselt ohutu.
Järeldus:
Vältida tuleb puudreid, mille aluseks on talk.

TALC: Questions and Answers

Vaata ka : The Cosmetic Mask: What to Avoid

Eelista kasulikku ja kättesaadavat kosmeetikat...