Mis on akne ja kellel see esineb?

Akne ehk vinntõbi on üks enamlevinud nahahaigusi, mida tihti seostatakse pigem teismeeaga. Tegelikult võivad tüütud ning sageli valulikud vistrikud ja põletikukolded esineda väga erinevas vanuses inimestel, nii meestel kui naistel. Akne tekkel ei ole tavaliselt ühte kindlat ja täpset põhjust — haigust mõjutavad väga erinevad tegurid nagu geneetiline eelsoodumus, hormonaalne ebatasakaal kehas, keskkond ja elustiil ning teatud ravimid. Akne tekke olulisemad faktorid on suurenenud rasueritus, karvafolliikuli ummistumine rasu ja/või surnud naharakkudega ja bakterite levik nahal.

Olenevalt akne tüübist ja raskusastmest võib nahal olla musti ja valgeid komedoone, mädapunne, põletikukoldeid ja isegi valulikke tsüste. Põletikku esineb kõige rohkem näol, aga on täiesti tavaline, et põletik haarab ka kaela, selja ja dekoltee.

Millest alustada akne ravi?

Kuna akne on mõjutatud väga paljudest erinevatest teguritest, on ka akne ravi tihti mitmeplaaniline. Kõige lihtsam on alustada elustiili muutustest — akne kulgu mõjutab suuresti toitumine. Aknest põhjustatud nahapõletikku saab vähendada näiteks piimatoodete, suhkru ja soola tarbimise piiramisega. Samas suurendades roheliste köögiviljade ja erinevate juurviljade tarbimist, et organism saaks piisavalt C-vitamiini ja tsinki, et põletik organismis väheneks ja haavad paraneksid kiiremini. Samuti on soovitatav kehalise aktiivsuse hoidmine. Ka tavaline kiirkõnd vähemalt 30 minutit päevas vähendab stressi ning parandab ainevahetust.

Käsimüügis on saadaval väga häid aknele mõeldud kreeme — Effeclar DUO+, Global, Acnises on vaid mõned näited. Käsimüügi akne kreemid sisaldavad tihti niatsiini ehk B3 vitamiini, mis tugevndab nahka ning on põletikku vähendava toimega. Samuti sisaldavad kreemid AHA ja BHA happeid, mis vähendavad rasueritust, põletikku ja ahendavad poore.

Kui need meetmed ei aita?

Kui elustiilimuutused ja käsimüügi kreemid ei aita, siis on aeg pöörduda nahaõe või -arsti poole. Nahaarst saab välja kirjutada erinevaid retseptiravimeid, nii kreemi kui tableti vormis. Akne ravis kasutatakse tihti antibiootikume, beebipille või isotretinoiini (A-vitamiini vorm). Samuti on võimalik aknet ravida ka IPL fotovalgusega ja keemilise koorimisega. Võimalusi on palju ning kõik oleneb akne tüübist ja organismi eripäradest. Parim ravi on alati erinevate raviviiside kombineerimine.