Kui olete hädas juuste väljalangemise, hõrenemise või hoopis rohke kõõmaga, aga perearsti määratud laboritestid on korras, on mõistlik üles otsida juuksespetsialist — kuskilt ju peab murele vastused saama!

Ja saab ka, ütleb Tallinnas asuva Juuste Akadeemia tegevjuht ning juukseuurija Kerli Mägar. Ta selgitab, et juuksed peegeldavad organismi üldist seisundit väga hästi, sest on tundlikud ning reageerivad igasugustele organismi talitlushäiretele kiiresti.

Juuksejuured annavad Mägari sõnul üllatavalt palju infot: klient saab teada, kas tema mure põhjus on näiteks piimatalumatus, vähene veetarbimine, hormonaalsed probleemid, stress, sobimatu ravim vms.

“Juuste väljalangemise põhjustaja võib olla isegi pealtnäha süütu käsimüügiravim ibuprofeen,” teatab Juuste Akadeemia teine spetsialist Aire Nõmm.

Kogu tõe teadasaamiseks kulub akadeemias kohapeal vaid paar tundi ning loovutada tuleb selleks kuni sada juuksekarva.

Miks ma halliks lähen?

Juukseuurija eriala on Eestis väga uus. Soomes aga on selle valdkonnaga edukalt tegeldud ja sellealaseid uuringuid läbi viidud juba ligi 20 aastat, kusjuures tagasiside järgi on sellest abi saanud suisa 90 protsenti hädalistest!

Probleemid, millega akadeemiasse pöördutakse, on erinevad, alates kõõmast ja juuste värvi tuhmumisest kuni kiire hallinemiseni välja.

Kerli Mägari sõnul ei osata veel päris täpselt öelda, miks osa inimesi läheb halliks juba noorena ja teised vanana. Küll aga teatakse, et hallinemine on kindlalt seotud geenidega, kuid seda soodustab ka teatud vitamiinide ja mineraalainete puudus organismis.

Hall juus on tugevam kui värvipigmendiga juus, kuid palju kuivem, mistõttu soovitavad uurijad hallipäistel juua rohkesti puhast vett.

Praegu ainult Tallinnas

Tallinnas asuv Juuste Akadeemia on seni ainus omataoline ettevõte Eestis ja siin käivad abi otsimas ning saamas inimesed kõikjalt Eestist. Samas otsitakse praegu aktiivselt koostöövõimalusi Eesti eri piirkondade juuksuritega, et viia see teenus inimestele lähemale. Juuste Akadeemias läbiviidavate uuringute maht ja sisu on erinev, sõltuvalt sellest kõigub ka teenuse hind 690 kroonist 1900 kroonini.