Kui oled vähemalt korra elus nõustunud lõunastama tuttavaga, kes on igav nagu viienda klassi matemaatikaõpik, või ostnud müüja pealekäimisel halvasti istuva seeliku, põed suure tõenäosusega nn kelgunööritõbe ehk võimetust öelda “ei”.

Miks see lühike sõna sulle nii suuri raskusi valmistab? Ilmselt on asi selles, et tahad inimeste vastu kena olla, kuid tegelikult ei tee kõigega nõusolemine head mitte kellelegi, eriti veel sulle. Tegelikult on su suhted nii bossi, sõprade kui ka kallimaga palju paremad, kui neile aeg-ajalt “ei” ütled. Pärast selle artikli lugemist tahaksid sa ilmselt tätoveerida selle sõna oma otsaesisele.

“Jah” on narkootikum

Äraütlemise foobias saad osaliselt süüdistada oma aju, sest see on lihtsalt niimoodi ehitatud. Teiste aitamine tekitab rahulolu ja aju suhtub sellesse nagu auhinna saamisesse. Nii et kui eelmisel nädalal vastumeelselt sõbrannale kleidišopingule appi läksid, võis asi olla selles, et sinu aju ihaldas seda suurepärast rahulolutunnet samamoodi nagu sina vahel šokolaadi.

Abiks pole ka asjaolu, et tütarlapsi õpetatakse maast madalast olema vastutulelikud ja leebed, sest see on nii naiselik. Seega kardavad täiskasvanud naised, et kui nad kellelegi ära ütlevad — eitava vastuse annavad –, mõjuvad nad hoolimatu ja kalgina. Aga kes siis tahaks selline olla? Lõppkokkuvõttes on sinu tervisele palju kasulikum see, kui vahel isekas oled, mitte tagajärjed, mis tekivad, kui sa pidevalt kõigega nõustud.

Vastikud kõrvalnähud

Kui sa kunagi “ei” ei ütle, oled suurim kaotaja sina ise. Seda seepärast, et surud oma vajadused alla ning keskendud pidevalt teiste omadele. Näiteks lased kolleegil endale augu pähe rääkida ja nõustud tema tööd üle lugema, samal ajal kui sinu enda tähtajad mühinal lähenevad.

Loe Cosmo märtsinumbrist:
• Jessica Alba — 100% sisukas staar.

• Nulli kiirelt suhtesõlmed. Variandid, kuidas üksmeelt leida.

• Kõik, mida pead teadma oma vagiinast.

• Kuidas feikida lopsakaid ripsmeid. Põhjalik õpetus.

• “Miks ma kaalust alla võtsin?” Kolme naise edulood.
“Tekitad endale ise asjatult stressi ega väärtusta oma vajadusi,” ütleb raamatu “The Power of No” autor Beth Wareham. Ei lähe väga palju aega, kui inimesed avastavad, et sind saab alati panna võõraid muresid lahendama ning nad hakkavadki sinu seljas liugu laskma. Iga kord, kui järjekordse teene osutad, kannatab sinu elukvaliteet.

Ka sinu lähedased kannatavad. Kui oled nõustunud sõbrannaga kellegi sünnipäevale minema ainult seepärast, et ta üksi ei julge, võtab see suure tüki ajast, mille saaksid pühendada perele või kallimale.
Kõigele lisaks toetad oma suure abivalmidusega inimeste abitust. Näiteks nõustud eksiga tema töökaaslase pulma kaasa minema, sest väidetavalt ei saa keegi teine temaga minna. Ära öeldes annaksid aga talle võimaluse pulmas vallaliste naistega suhelda ning oma eluga edasi liikuda.

Ütle seda õigesti

Üldine reegel: ära tuleb öelda lühidalt ja konkreetselt. Näiteks: “Ma väga vabandan, aga mul ei ole selle asja tegemiseks praegu lihtsalt aega.” See kõlab viisakalt, kuid samas ei jäta sa ruumi läbirääkimisteks. Liiga pikkade selgituste ja vabanduste puhul on alati midagi, millest saab kinni haarata ja mille pinnal sinuga kauplema hakata. Selle asemel et ähmaselt seletada, miks sa sõpradega restorani ei saa minna, ütle põhjus lihtsalt välja, näiteks, et sul pole praegu raha.

Cosmokaas310
Teatud inimestele “ei” ütlemiseks on vaja strateegiat. Näiteks ei ole kuigi mõistlik bossile kohe esimesel hetkel ära öelda. Raamatu “Girl On Topp” autor Nicole Williams soovitab: “Ütle enne, et tema pakutud projekt pakuks sulle suurt huvi, kuid kahjuks on su tööde nimekiri juba niigi üüratu. Palu, et ta aitaks sul sorteerida, millised sulle pandud ülesanded on parasjagu kõige tähtsamad. See näitab, et oled temaga ühes paadis ja tahad võimalikult head tööd teha, kuid oled mures, kas sellise koormuse juures on see võimalik.” Siinkohal on äraütlemine kasulikum kui projekti vastuvõtmine ning selle mitte-nii-edukas läbiviimine.

Kõige osavam taktika on ilmselt ennetamine — kui aimad juba ette, et sinult palutakse teenet, ründad esimesena. Näiteks, sõbrants halab, kuidas tal on miljon asja teha ja lisaks on vaja ka kolida. Ütle: “Ma mõistan sind täielikult. Olen ise sarnases olukorras. Aitaksin sind kindlasti, kui mul endalgi aega oleks.” Vaata ainult ette, et sa pärast välja ei lobiseks, et vedelesid kaks päeva diivanil ja lugesid läbi raamatu, mis sul ammu pooleli oli.