Horrocksesi rõivadisainerid Alastair Morton, Betty Newmarch, Marta Pirn ja John Tullis külastasid regulaarselt Pariisi, saades sealt ka uusi ideid, ja vähemalt kuuekümnendateni olid nad tõesti värvika ja õhulise rõivastusega moemaailma tipus. Marta Pirn, hilisema nimega Farndon, puutus paar korda ka ise kuningannaga kokku, ja vähemalt kord oli nende vestlus viinud ka Elizabeth II väljendatud kindla arvamuseni, et Eesti saab kunagi jälle iseseisvaks. Marta ees avanesid sel ajal ka uksed, mis muidu tavainimestele suletud.

Vaata Horrockses disaini siit

Elu keerdkäigud

Marta Pirn oli eestlanna, sündinud 28. märtsil 1916 Rjazani kubermangus väljarändajate tütrena, ja naasis koos õmblejannast ema, kolme õe ja ühe vennaga Eestisse 1920. aasta opteerumislaine ajal, isa ja noorem õde jäidki Venemaa hauda. Inglismaale tööle jõudis Marta 1936. aastal, olles enne käinud Eestis koolis ja töötanud NNKÜ kohvikus ettekandjana, nähtavasti just Noorte Naiste Kristliku Ühingu vahendusel, kuna ta vanem õde Linda oli Inglismaal tööd leidnud juba aastail 1934-1938.
Marta koeraga Bognor Regises. Foto: erakogu

Marta jäigi sõjakeerises ühendkuningriiki, leides tööd modellina, alates 1946. aastast juba selgelt moedisainerina. Ja nagu väliseesti ajakirjanik Karin Saarsen hiljem meenutas, oli nimekuju "marta pöön" sel ajal paljudel Londonis suus. Õmblusettevõtte direktoriga abiellunud ja hiljem aktiivsest moeloomest taandunud Marta elas aastakümneid Bognor Regises asuvas villas, kuni ta 14. oktoobril 1995. aastal suri, tema harrastuseks oli näiteks Ascoti võiduajamistel käia. Ja kirjavahetus Eestisse jäänud õdedega kestis kuni surmani, ise ta enam Eestisse ei jõudnud.

Kuninganna ametlik rõivastaja

Horrockses oli juba 18. sajandist tegutsenud puuvillatööstus, mis otsustas juba enne sõda panustada moetööstusesse, kuigi see õnnestus alles 1946. aastal asutatud ettevõtte Horrockses Fashioni kaudu, tootes erilisest puuvillast odava kuid moeka disainiga värvilise pealetrükiga kleite ja seelikuid, muidki suverõivaid ja katteid, ning leidis suure populaarsuse mitte ainult rahva seas, vaid ka õukonnas.

Horrockses'i rõivaid kandsid näiteks tulevane kuninganna Elizabeth II ja tema õde Margaret, isegi nende vanaema, kuninganna Mary. Ja rõivatootja tipphetkeks oli kahtlematult kuninganna Elizabeth II esimene ringreis Austraalias ja Okeaania-valdustes 1954. aastal, kui kogu kuninganna rõivakapp oli täidetud vaid Horrocksesi rõivastega.

Kuuekümnendatel oli firmal ametlik patent kuninganna rõivastamiseks. Moebränd Horrockses Fashion jäi küll seitsmekümnendate kõvas konkurentsis alla ja lõpetas eksistentsi 1983. aastal, kuigi just viimastel aastatel on ta tegemast tõelist comebacki, 2010. aastal ilmus Christine Boydellilt põhjalikum monograafia Horrocksesi moest 1940. ja 1950. aastatel. Internetis on neil ka ulatuslik fännklubi.