Mis mõjutab naha vananemist?

Naha vananemine jaotatakse laias laastus kaheks: esiteks seespidine vananemine, kus mängivad rolli meie geneetika ja normaalne füsioloogia, mille vastu me ise midagi teha ei saa; ning teiseks naha vananemine väliste mõjude tõttu, millest kõige suurem osakaal on päikesel (isegi 80%). Päike lõhub meie pärisnahas toestavaid kudesid (kollageeni, elastiini, hüalüroonhapet), toimub naha lõtvumine ja tekivad kortsud. Samuti mängivad rolli eluviisid, magamine, suitsetamine ja muu taoline. Kahjustatud nahk on välistele faktoritele vastuvõtlikum.

Milline on õige vananemisvastane näohooldus?

Noorena on tihti probleemiks akne ja rasune nahk, kuid mida vanemaks saame, seda kuivemaks ja õhemaks muutub meie nahk, sest toestavate kudede nagu kollageen, elastiin ja hüaluroonhape tootmine väheneb ning naha vastupanuvõime erinevatele väliskeskkonnamõjudele langeb.

Kuna naha vananemises mängib kõige suuremat rolli päike, on näonaha päevases vananemisvastases kaitses kõige olulisem roll päikesekaitsefaktoril. Öise nahahoolduse märksõnadeks on põhjalik puhastus ning naha toitmine ja kaitsmine hea kreemi ja/või seerumiga. Hommikul tuleb nägu jälle korralikult pesta, et öö jooksul näole kogunenud mustus eemaldada.

Näo hooldamisel võiks lähtuda lihtsusest — liiga paljude toodete kasutamine võib viia nahaärrituseni, kuivema ja õrnema naha puhul ka punetuse, ketenduse, sügeluse või dermatiidi tekkimiseni. Näohooldustoodete ja kreemide valimisel on kõige parem soovitus valida tooted, mis tekitavad hea enesetunde ja ei mõju nahka koormavalt. Esimesed märgid mittesobivusest on kipitus ja kihelus, edasi võivad tekkida juba lööbed.

Kas nahka on võimalik üle hooldada?

Ülehooldamise oht on eelkõige nendel, kellel on tundlik, õrn ja välistele faktoritele vastuvõtlik nahk. Neil on liiga paljude toodete kasutamisel väga suur tõenäosus ärritava või allergilise kontaktdermatiidi tekkeks — nahk on kuiv, ketendav, punetav, sügelev. Kellel on n-ö tugev nahk, nendel ei juhtu muud, kui nahk võib olla rasusem ja võib tekkida kerge aknesarnane lööve.

Siis on oluline aru saada, milline toode ei sobi. Aga kui tooteid on väga palju, siis on raske välja sõeluda preparaati, mis nahale ei sobi. Raskematel juhtudel peab alustama ka retseptiravimitega ja kui naha barjäär on rikutud, siis on ta vastuvõtlikum teistele allergeenidele. Näiteks kreemid, mis pole kunagi varem probleeme tekitanud, võivad hakata nahka ärritama.

Mis on hüaluroonhape ja milline on tema vananemisvastane toime?

Hüaluroonhape on oluline niiskustasakaalu säilitaja — selle molekulid seovad rakkude vahel vett, andes nahale toestuse, parandades naha elastsust, noorendades nahka ja vähendades kortse. Hüaluroonhappe vähenemine toob kaasa naha õhenemise, kuivuse, kortsude tekke ja muud vananemisele iseloomulikud ilmingud. Normaalse hüalüroonhappe sisalduse korral on meie näonaha kvaliteet palju parem.

Mis eristab apteegitooteid muudest ilutoodetest?

Apteegitooteid eristab see, et tooted töötatakse välja ja testitakse suurtes laborites. Neid tooteid kasutatakse tihti nahahaiguste puhul, kui nahk on väga tundlik ja reageerib kergelt erinevatele preparaatidele. Apteegitoodetel on nahale vajalikud ained sees ja kõik mittevajalik on välja jäetud. Kui nahaga probleeme pole, siis lõhna- ja värvained pole probleemiks. Aga kuiva, ketendava, õrna ja tundliku naha puhul võivad lõhna- ja värvained osutuda allergeenideks.

Unenipp dr Kaldveelt: Eelista magamiseks selili asendit — nii väldid liigset rõhku näonahale ning enneaegsete kortsude teket!

Millist toodet kasutab tuntud moedisainer Xenia Joost vananemisilmingute vältimiseks?

„Kuna mul on kuivemapoolne nahk ning lisaks olen pikaajaliselt viibinud tugeva Aasia päikese all, siis vajab mu näonahk pidevat toitmist, korralikku niisutamist ning õrna puhastust," selgitab Joost. "Kasutan Eucerin Hyaluron-Filler sarja öist koorija-seerumit ja näokreemi ning need puhastavad ja sügavniisutavad ideaalselt. Kusjuures, minu kiire elutempo juures hindan kõrgelt ka seda, et koorija-seerumi kaks ühes toote kasutamine on väga lihtne ning ma ei pea kulutama väärtuslikku aega keerulistele protseduuridele.“