Kui mõned inimesed lõikavad armastatud inimeste näod fotodelt välja või põletavad ära nende kirjad, usuvad teised, et iseenese välimuse muutmine on parim meetod puhta lehe ettelöömiseks armuasjades. Ja sageli on kõige hõlpsam rünnakuobjekt juuksed.

Emotsionaalne trauma on ohtlik juustele

Õnnetuseks ei ole mu sõbranna soov leida purustatud südamele kohest leevendust kiirest soengumuutusest kuigi ebatavaline reaktsioon. 1991. aastal avaldatud uuring näitas, et 65 protsenti vallalistest naistest reageeris armukriisile juustelõikuse või muu dramaatilise soengumuutusega.

Miks? On mälestusi, mida me tahame meelest pühkida, nagu näiteks endine kallim meie juukseid silitamas, või soov uhiuue alguse ja imidzhi järele. Juuste pikkus ei ole sageli ainus dramaatilise muutuse objekt, oma roll on ka värvil ja soengujoonel. Paljud naised tahavad ka leida uue kallima ning usuvad, et uus välimus annab neile enesekindlust proovida luua uut suhet.

Aegade algusest peale on naised samastanud ennast väga tugevalt juustega. Ja küsimus ei ole mitte ainult selles, kuidas nad ise end määratlevad, vaid ka selles, kuidas ühiskond neid näeb. Kõik – alates juuste pikkusest kuni värvi ja soenguni välja – kujutab endast sõnumit selle kohta, kes te olete ja mis on teie mõtteis.

Mis mu sõpra puutub, siis hindas endine kihlatu väga ta pikki tumedaid lokke. Seetõttu tundus lühike blond poisipea ideaalse võimalusena rõhutada oma sõltumatust ning maksta endisele kallimale kätte. Sõbranna tunnistas, et see oli omamoodi kättemaks, kuigi üsna veider, sest kuigi see oleks võinud mehele haiget teha, kui nad olid veel koos, oleks soengumuutus nüüd vaid sõbrannat ennast pikemas perspektiivis kummitama jäänud.

Kuigi ma usun, et igaühel on õigus valida juuste värvi ja pikkust ning soengut, mis vastavad nende soovidele ja vajadustele, on mul tavaliselt kombeks võtta pea kaotanud sõbrannade autode võtmed enda kätte. Ma ei laseks iial sõbral joobnuna rooli istuda, sest ta võib vigastada iseennast ja teisi. Samuti ei lase ma sõbral afektiseisundis kääride järele haarata.

Kas te peaksite sarnases olukorras samuti vahele astuma? Lollikindlaid käitumisreegleid sellises olukorras ei ole. Hinnake olukorda kõiki aspekte. Te võite tunda, et peate sekkuma, aga samas võib teile tunduda mõistlikum kõrvale jääda. Usaldage oma intuitsiooni ning te ei eksi.

Vajutage pausinuppu

Võimalik, et nii mõnigi juuksur tegelikult kardab emotsionaalsete haavadega kliendi visiiti. Juuksur Maie sõnul kahetseb dramaatilist värvimuutust või uut soengut nõudev klient otsust sageli vahetult pärast seda, kui muutus on tehtud. Paljud juuksurid soovitavad emotsionaalselt haavatud klientidel enne maha jahtuda.

Pahmakate kaupa juukseid maha lõikavad ja kauneid loomulikku värvi juukseid blondeerida soovivad kliendid ei mõtle sageli otsuse pikaajaliste tagajärgede peale. Kuigi juuksur aitab hea meelega igaüht, kes soovib siiralt täiesti uut pead, tahab ta olla kindel, et klient on otsuse rahulikult läbi mõelnud. Kui ta soostub lõikama või värvima liiga kiiresti, võib emotsionaalselt habras klient lõpuks teda süüdistada. Ja juuksur ei taha mingil juhul kaotada head klienti, keda häirib, et ta ise käskis stressi- või vihahoos juuksuril oma soengu ära rikkuda.

Erand kinnitab reegleid. Mõned hiljuti lahutuse läbi teinud kliendid muudavad oluliselt oma soengut ning neile meeldib see väga. Kliendi hingeline seisund otsuse tegemise hetkel on siin peamine mõõdupuu.

Kui aastaid tagasi mul endal samasugune mure oli, käisin oma pikkade juustega vähemalt 5 juuksurilt nõudmas, et nad mind kardinaalselt muudaksid, ja nad ütlesid ära, uskudes, et küllap ma pärast kahetsen. Lõpuks leidsin Elsa, kes muidugi algul küsis, miks ma oma imepikkadest tervetest juustest lahti tahan saada, ja selgitust kuuldes ütles: Ma tean täpselt, mida sa tahad. Ta a) lõikas mu juuksed järku, b) tegi keemilised lokid ja c) värvis tumepunaseks, nii et ma ei tundnud isegi ennast peeglist ära.

Sestpeale kulus osa mu aega enese imetlemisele ja osa lõbu tundmisele, et ka mu kursusekaaslased mind esimese hooga ära ei tundnud, nii et kurbade mõtete heietamiseks jäi üsna napilt aega. Tänu sellele, et ta mõistis mind, jäi Elsa mu ihujuuksuriks edaspidigi.

Mõni juuksur palub kliendil enne suurema otsuse tegemist 48 tundi oodata, teised soovitavad tal minna koju ja tulla tagasi pereliikme või sõbraga lootuses, et lähedased inimesed panevad kliendile aru pähe.

Väikesed muutused

Kui klient nõuab juuste mahalõikamist, siis lõikab Maie mõne sentimeetri stiilis, mis kliendile normaalse hingelise seisundi juures meeldiks. Selliselt saab klient uue soengu, mis kasvab kiiresti ja ilusti välja. Kui klient tõepoolest tahab kõik maha pügada, siis on vahepealne lõikus turvaline üleminekupunkt.

Kui klient tahab dramaatilist värvimuutust, siis soovitab hea juuksur kliendil katsetada alguses mahapestava värviga, mis annab soengule sügavust ja läiget loomulikku värvi pöördumatult muutmata. Kui kliendile uus välimus meeldib, võib ta tulla hiljem tagasi ja koos juuksuriga sobiva püsivärvi välja valida.

Maie sõnul on kõvasti lihtsam lõigata ja blondeerida kui juukseid tagasi kleepida ning dramaatilisi värvimuutusi korrigeerida.

Kui teie ise või teie hea sõber on lahkuminekujärgses masenduses, naerge korralik peatäis ning kaaluge ülal loetletud soovitusi.

Armastage ja poputage ennast ja oma haavatud sõpra ning pidage meeles, et juuksed kasvavad tagasi ja kõik möödub.