Hüperpigmentatsioon on levinud nahaprobleem, mida esineb kõigil nahatüüpidel. Erinevate mõjutegurite tõttu nagu vanus, päikesekiirgus, hormoonid, nahapõletikud, ravimid või geneetiline eelsoodumus, jaotub melaniin nahas ebaühtlaselt ning tekivad tumedamad laigud. Kevade saabumise ja päikesekiirguse intensiivistumisega hüperpigmentatsiooni probleem üldjuhul süveneb veelgi.

Eucerini Anti-Pigment tootesari sisaldab uut patenditud koostisainet tiamidool, mille väljatöötamine ning testimine Eucerini teaduslaborites kestis Saksamaa, USA ja Jaapani teadlaste koostöös kokku kümme aastat.

Regulaarsel kasutamisel pidurdab tiamidool melaniini tootmist suurendava ensüümi türosinaasi aktiivsust nahas, mis omakorda vähendab hüperpigmentatsiooni ning hoiab ära selle taastekke.

Eucerini iluhommik

Iluhommiku külalisesinejad Tartu Ülikooli Kliinikumist, dermatoveneroloog Kaisa Viljar ning ämmaemand Anette Viljar andsid põhjaliku ülevaate pigmendilaikude tekkepõhjustest ning jagasid muuhulgas järgmisi nõuandeid:

  • Põhjuseid, miks melaniini tootmine nahas suureneb, on erinevaid, kuid ühine nimetaja probleemi süvenemisel on UV-kiirgus, mistõttu on pigmendilaikude vältimisel või vähendamisel võtmetähtsusega naha kaitsmine päikesekiirguse eest.
  • Kuni 65% naistest puutuvad kokku rasedusaegse hüperpigmentatsiooniga. Peamiseks põhjuseks peetakse rasedusega seotud hormoonide — östrogeeni ja progesterooni kõrgemat taset organismis, mis soodustavad melaniini tootmist. Enamasti leeveneb probleem mõnevõrra pärast sünnitust, kuid see võib võtta aega. Parim viis pigmendilaike ennetada on vältida otsest UV-kiirgust raseduse ajal ja kasutada päikesekaitset.
  • Suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutades tuleb arvestada, et kuni 46% kontratseptiivide kasutajatest kogevad hüperpigmentatsiooni — on leitud, et probleem tekib juba peale kolmekuulist tablettide tarvitamist.
  • Naha kaitsmiseks tuleks kasutada päikesekaitsekreemi iga ilmaga, ka näiteks novembris, kui tundub, et päikest polegi. Päikesekiirgus jõuab meieni ka läbi pilvede.
  • Võimalusel tuleks vältida otsese päikese käes viibimist! Päikesepõletuse tekkele võivad kaasa aidata valu- ja põletikuvastased ravimid, akneravimid, südamehaiguste preparaadid, aga ka taimsed koostisained nagu näiteks naistepuna.
  • Hoolega tuleb jälgida muutusi enda sünnimärkides — kindlasti tuleb pöörduda nahaarsti juurde juhul, kui sünnimärk on ebasümmeetriline, laialivalguvate piirjoontega, mitme erineva värvivarjundiga, läbimõõdult üle 6 mm ning kiirelt muutuva suuruse, kuju või värviga.