20+

Võib end vabalt vee ja seebiga pesta ning samas välja näha kui viimase põlvkonna kreemi reklaam. Võib tantsida terve öö, tukastada pool tundi sõbranna juures tugitoolis ning jõuda ülikooli loengutele värske ja puhanuna. Ei pea üldse mõtlema homsele päevale (kui, siis ainult sellele, mida selga panna), sest veel on olemas teised, kes peavad sinule mõtlema.

Inimesed, kes on sellest east ammu väljas, ei suuda ette kujutada, et seal võib ka miinuseid leiduda. Seda lihtsalt sellepärast, et mälu on  nii seatud, et lapsepõlve ja nooruse negatiivsed pooled unustatakse. Tegelikult need ju ikkagi olid.

Peamine miinus on see, et terve hulk inimesi peavad sind ikka veel lapseks ning seetõttu annavad vahetpidamata nõu ning teevad märkusi. Ja katsu neile öelda, mida mõtled!

Veel üheks oluliseks probleemiks on kindlusetuse tunne. Suhtumine oma välimusse on veel teismelise oma, see on soov end teistega võrrelda ning orienteerumine teatavatele etalonidele. Kõige selle tulemusel vaevlevad ka kõige veetlevamad neiud komplekside käes.

Harmoonia saavutamine.   Püüa endale sisendada, et sa suudad väga palju ja ole rahul ka oma välimusega. Just sellest hakkab sõltuma sinu püüdlus edu poole ja seega ka edu ise. Mõtle positiivselt kõikidest oma võitudest, mis su elus on olnud — isegi kõige väiksematest. Ja ära keskendu äpardustele. Noh, läks nii, kellega siis seda ei juhtu.

Katseta sagedamini midagi uut — tutvusi, muutusi välimuses, ametialaseid konkursse… Olgugi et kõik ei õnnestu, on see ometi kogemus, mida sul elus vaja läheb. Ning 20 on parim aeg selle omandamiseks.


25 +

Välimuselt oled nüüd veelgi kaunim. Säilitades oma sisemisi reserve, tead sa juba, kuidas ennast esitleda. Sul on oma stiil ning teadmised suhetest. Pealegi oled juba enam-vähem sõltumatu, sul on omandatud haridus ning võimalused selle kasutamiseks. Võib-olla, et just seetõttu on selles eas naistel alati hea tuju ning suurepärane enesetunne. On, mille üle rõõmu tunda. Võib teha nii palju head!… Ometi teevad paljud just halba — seda, mida hiljem kibedasti kahetsevad. Nooruse maksimalism ja emotsionaalsus on selles vanuses veel täiesti olemas. Ühenduses enesekindlusega on see aga tohutu jõud. Samas ei tasu ustega paugutada ning lahkuda. On vaja kainelt järele mõelda — võib-olla teed vea. Lahutused naise initsiatiivil on just sellises vanuses sagedased.

Harmoonia saavutamine.  Õpi ennast vaos hoidma ning andestama. Just see aitab vältida parandamatuid vigu. Niipea kui tunned, et tahad öelda midagi otsustavat (või öelda kõik nii, nagu sinu meelest  on), pidurda ennast ise.

Loe numbreid või vaata täppi seinal. Abiks tulevad ka meenutused juba olnud ebameeldivustest. Peamine — eemaldu hetkeolukorrast ning anna endale võimalus mõelda sellele hiljem.

Tuleta meelde Scarletti romaanist „Tuulest viidud”. „Ma mõtlen sellele homme”, ütles ta ning heitis magama.


30 +

Seda iga peetakse naiseliku seksuaalsuse õitsengu ajaks. Õitsvat välimust tagava östrogeenide taseme säilitamisel tõuseb meessuguhormooni progesterooni tase, mis tõstab  seksiisu. Naine muutub suhetes initsiatiivikamaks, pealegi teab ta nüüd täpselt, mida tahab.  See ei puuduta üksnes seksi kui sellist — kogu naise käitumine muutub, ta on nüüd palju tundelisem ja erootilisem. Meestele on see vägagi meeltmööda. Teistele naistele aga kindlasti mitte.   Naised omavad erilist läbinägelikkust ja intuitsiooni ning kõik nad oskavad  ilma sõnadetagi mõista oma potentsiaalsete võistlejate kavatsusi. Seetõttu muutuvad selles eas naiste suhted oma suguõdedega üpris teravateks.

Ka kõrvale hakatakse nüüd rohkem vaatama. Enamasti teevad seda need naised, kes pole oma suhetega rahul. Ja ka need, kellel keskeakriis langeb ühte perekriisiga. Ühelt poolt tahaks seksi. Teisalt — mitte temaga. Ja mis on selles siis nii halba? Veidi flirti või väike romaan ei saa ju ometi segada? Saab aga küll, ja kuidas veel. Kõrvalhüpped ei paranda iialgi paaride suhteid.

Harmoonia saavutamine.    Mõtle rohkem oma perekonnale. Õigemini seksile oma isiklikus peres. Tänu sinu teistsugusele käitumisele võivad sinu suhted partneriga tõusta uuele tasemele. Pealegi, mõne aasta pärast tekivad kaaslasel samasugused meeleolud. Mehed on aga teatavasti kättemaksuhimulised…  Jaga partneriga oma uusi seksiideid ja fantaasiaid. Üllatad teda meeldivalt.

Kui aga see su mehele vastukarva on, siis võid teha kõike, mis üldiselt tabuks peetakse — flirdi teiste meestega ja anna kogu oma olekuga teada, et oled 30, koos kõikide sellega kaasnevate iseärasustega.


35+

Tõuseb testosterooni kogus ning see muudab naise agressiivsemaks. Ilmub otsusekindlus, julgus, valmisolek enda eest seista, saavutamaks oma eesmärki. Just sel perioodil teevad paljud edukalt karjääri. Need aga, kes on oodanud oma printsi valgel hobusel ning pole seni abiellunud, loovad oma kätega käepärasest meeldivast mehest printsi.  Selles eas naine aitab oma aktiivse käitumisega isegi mehel karjääri teha. See kõik on suurepärane. Medalil on aga paraku ka teine pool. See on püüd võtta oma kontrolli alla absoluutselt kõik. Selline seisukoht läheb pahatihti üle võitluseks. Eriti kurnav on see, kui jutt käib isiklikust elust. Armunud naine võib selles eas purustada isegi parima abielu (nii enda kui ka võõra), hävitada suhted lähedastega, lahkuda lastest. Kui on aga vastupidine eesmärk — mitte lubada lahutust, siis on ta valmis kõige ebameeldivamateks manipulatsioonideks.

Harmoonia saavutamine.    Õpi „mängust välja astuma”, ära väärtusta seda, mis on kättesaamatu. Rebanegi ütles, et viinamarjad on hapud ning lahkus heatujuliselt… Umbes sedasama pead sisendama ka endale, kui sulle on hakanud meeldima abielumees, kes ei suudaks iialgi oma peret maha jätta. Või siis ära heida meelt, kui kohale, millest sa unistasid, võeti teine töötaja. Kui aga ei saa end kuidagi sundida, püüa eemalduda tuleohtlikust olukorrast võimalikult kaugele. Ning seal — vahemaa tagant —  saad juba endaga hakkama.


40+

Just selles eas on suhted teistega eriti harmoonilised. Nii lastega, mehega kui ka vanematega. Need on kogemused ja tasakaalus emotsioonid. Võib asuda tegelema iseendaga, oma välimusega ning selle tulemusel näha välja endiselt noor ja veetlev. Naised, kelle isiklik elu on kulgenud ilma tõrgeteta, ei tunne peaaegu üldse mingeid muresid. Kui just mitte halba ilma arvesse võtta. Vaatad küll uuemaid fotosid ning tahaks neid veidi kohendada. Kusagilt midagi siluda, kusagilt midagi vähemaks võtta….  Või siis kõnnid koos tütrega tänaval ning märkad äkki, et mehed vaatavad teda, mitte sind. Kui astud üksinda, siis vaatavad, kui aga koos temaga, siis ei. Ja hakkabki veidi kurb. Hiljem tuleb ju ka tütretütar…  Kes siis keda vaatab?

Harmoonia saavutamine.     Hoolitse oma välimuse eest ning tunne sellest rõõmu. See aitab ennast edaspidigi armastada. Kui Catherine Deneuve´ilt küsiti tema nooruse saladust, soovitas ta alatiseks loobuda enda kohta ütlemast „vananen”. Juuksed, käed, nägu -  kõik muutub täiskasvanumaks, mitte ei vanane. Ka soovitas ta leida rahuldust kõiges, mida ette võtad.

Lihtsad nõuanded, ometi tasub neisse tõsiselt suhtuda. Sest praegu on näitlejanna juba üle 60, ometi pole Prantsusmaal ja ka kogu suures maailmas mehi, kes ei peaks teda tänaseni igavese naiselikkuse kehastuseks.


45+

Eelised on silmnähtavad. Selle ea kohta öeldakse, et naine saab muredest niivõrd vabaks, et on valmis alustama lausa uut elu.  Võib istuda koosviibimisel, muretsemata, mida teevad lapsed, sõita kahekesi puhkusele… Hingerahu annab suhetele täiesti uue kvaliteedi, sealhulgas ka seksuaalses plaanis.

Seda kõike segab oluliselt reklaam, kus lubatakse naine vabastada kliimaksi sümptomitest. See aga hirmutab — ilmselt on lood halvad. Mõtted sellest, et enam ei saa kunagi baleriiniks või näiteks arheoloogiks või paljulapseliseks emaks, on masendavad. Ega tegelikult ei tahakski ju. Ometi on üks asi — mitte tahta, samas mõista, et sa ikkagi saaksid. Hoopis teine lugu on, et ei tule välja, et on juba hilja. Sageli tabab selles eas naisi sügav  kurbus: suurem osa aktiivsest elust on juba selja taga, midagi uut ei ole aga enam tulemas. Ja kui sellised tunded langevad ühte professionaalse väsimusega (20 aastat üks ja seesama…), siis on võimalikud isegi üpris tõsised meeleolumuutused.

Harmoonia saavutamine.    Ennast igas eas hästi tundvate, alati rõõmsas tujus ning  hea välimusega naiste  saladuseks on optimism. Selles vanuses on asendamatud ka uued huvid.  Piiranguid ei olegi nii väga palju. Kui kuulatad iseennast, mõistad, mida sa tegelikult tahad. Seejärel aga leiad võimalused oma soovide realiseerimiseks. Nii pole ka vanus enam hirmutav. Ei sellel perioodil, ega ka hiljem. Ümbritse ennast kasulike ja vajalike inimestega, seda muidugi emotsionaalses plaanis. Nendega, kes ei kaeble oma saatuse üle, ei heida meelt oma vanuse pärast, vaid elavad aktiivset ja huvitavat elu.

Aga mis edasi?

Kuulus saksa režissöör Leni Riefenstahl (2.08.1902 — 9.09. 2003) ütles, et rahulolematus oma eaga on tegelikult põhjus alustada midagi uut. Ta ütles nii, kui oli 50 ja juba kuulus, ning asus õppima Aafrika ajalugu ja kultuuri, tehes sellest terve rea fotoreportaaže.

Siis ütles ta sama, kui sai 70, ning alustas veealuste võtetega. Siis — kui sai 80… Ja seejärel 90… Oleks ta elanud kauem (ta suri 101-aastasena), oleksime kindlasti teada saanud, et ka vanuses 100+ võib elu olla huvitav ja kaasakiskuv.


Allikas: SamaJa, september, 2011