Maski alla tekkiv liigsoojus, niiskus ja hõõrdumine võivad suurendada juba olemasolevaid, aga tekitada ka täiesti uusi nahaprobleeme, mida on hakatud nimetama maskneks. Olgugi, et maski kandmine mõjutab suuremal või vähemal määral meid kõiki, siis kõige enam puutuvad selle murega kokku inimesed, kes tulenevalt töökohustustest peavad maske kandma järjest pikema aja vältel, aga ka need, kellel on tundlikum nahk.

Proviisor Triin Elmaste kannab maski keskmiselt kaheksa tundi päevas juba kevadest alates ning kirjeldab: „Kuna pean klientidega palju suhtlema, tekib maski alla niiskus, mis on põhiline maskne tekitaja. Sellest tulenevalt muutus mu näonahk suu ümbruses kuivaks ja ketendavaks. Soovitan kõigil maskikandjatel esimesel võimalusel alustada nahka kaitsva kreemi kasutamist, et nahaärritusnähtude tekkimist vältida. Paar korda nädalas teen ka rahustavat, taastavat maski, mida ma varem vajalikuks ei pidanud.“

Dermakosmeetikabrändi Eucerin esindaja Anne Tannberg on varem pikalt hambaraviõena töötanud ning harjunud igapäevase maski kandmise ja selle sagedase vahetamisega. Täna kannab ta maski keskmiselt kaheksa või enam tundi päevas, kuid vaatamata pikaaegsele kogemusele on ka tema näonaha seisund muutunud: „Tänu erinevate nahahooldusvahendite teadlikule kasutamisele on minu nahk olnud seni ideaalses seisukorras, ometi ei ole nahaärritus ka minust mööda läinud. Maski kandmine erinevates keskkonnatingimustes tavapärasest pikema perioodi vältel tõi kaasa naha tundlikkuse lõual — ärritunud nahk muutus kergelt kihelevaks, oli puudutusele tundlik. Suurimat muret tekitasid lõhenenud suunurgad.“

Anne Tannberg annab järgnevalt mõned soovitused, kuidas maski kandmisest tekkivaid nahakahjustusi vältida või leevendada:

  1. Näonaha tervise seisukohast on kõige olulisem seda igapäevaselt hoolikalt puhastada ning niisutada. Parim viis selleks on kasutada hüaluroonhapet sisaldavaid naohooldustooteid. Lisaks nahas niiskuse sidumisele vähendab hüaluroonhape ka niiskuse aurustumist nahast, transpordib naharakkudesse hapnikku ja toiteaineid ning kõrvaldab rakkudest jääkaineid. Kindlasti tuleks sellele mõelda aastaringselt, mitte siis, kui nahk juba niiskuse defitsiidis on.
  2. Hooldusvahendid võiks kanda nii näonahale kui kätele vähemalt 20 minutit enne välitingimustesse minemist, et neis sisalduv vesi jõuaks korralikult nahka imenduda. Ära unusta ka huuli! Ennetusena võiks jahedamate ilmade korral kasutada külmakaitseks minimaalse veesisaldusega tooteid — kas siis paksema konsistentsiga rikkalikumaid kreeme või kaitseks õrna kihti salvi. Seda eriti maski piirkonnas.
  3. Külmal ja niiskel aastaajal võiks enda kosmeetikaarsenali lisada nahka hooldava ja parandava salvi, et võimalikke kahjustusi ära hoida või kiiret leevendust pakkuda. Salvid reeglina ei sisalda vett ning nendega võib välitingimustesse minna kohe või kasutada neid juba väljas olles. Kuivuse ja kareduse vältimiseks võiks ennetavalt kanda salvi näo nendele piirkondadele, mida mask kõige enam hõõrub — näiteks lõuale. Salvi pealekandmisel tasub järgida põhimõtet „less is more“.
  4. Kipitustunne ja punetus nahal on esimene märk sellest, et nahk vajab tähelepanu. Abi saamiseks võib proovida põletikulisust ja punetust vähendavaid rahustavaid kreeme, mis on mõeldud kasutamiseks atoopilise dermatiidi korral.
  5. Kui aga juhtute olema üks nendest, kellel on probleemne näonahk ning maski kandmine on seda võimendanud, siis võiks proovida spetsiaalset rasusele nahale mõeldud rahustavat kreemi, mis vähendab nahaärritust, kipitust ning samas ka niisutab nahka.
  6. Eriti tähelepanelik tasub olla herpese esinemisel, sest see võib niiskuse ning maski kandmise koosmõjul kanduda edasi ning levida näol laialdasemalt — sellisel juhul aitab arsti määratud medikamentoosne ravi või salvi kasutamine. Salv pehmendab nahka, kaitseb seda edasise lõhenemise ning väliskeskkonna kahjulike mõjude eest.
  7. Lõhenevate suunurkade korral tuleks kasutada spetsiaalset huulepalsamit või salvi.
  8. Kui kannad siseruumis maski, siis enne õueastumist eemalda mask ja oota mõni minut, et näonahale tekkinud niiskus jõuaks kuivada.
  9. Kui on võimalus valida, siis dermatoloogid soovitavad 100% puuvillasisaldusega maske, mis võimaldavad nahal pisut hingata. Korduvkasutatavat maski tuleks tihti pesta — nii viiruse tõkestamiseks kui ka selleks, et sinna kogunev higi, õli ja muu mustus ei oleks pidevalt ja korduvalt kokkupuutes näonahaga.

„Kandke maski, sest nii kaitsete ennast ja teisi, kuid ärge unustage oma nahka ning pakkuge talle parimat võimalikku hooldust!“ paneb Tannberg kõigile südamele.

Jaga
Kommentaarid