Oma näo eest hoolitseme regulaarselt hommikul ja õhtul, enamasti tuleb meelde ka kael, aga dekolteepiirkonna eest unustame liigagi sageli hoolt kanda. “Ometi tuleks seda teha täpselt sama tähelepanelikult, nagu hooldame oma nägu!” rõhutab Katrin Toonela. See strateegiline piirkond ilmutab nimelt vananemise märke tunduvalt selgemini ja kiiremini kui pringid palged.

Anatoomiline aspekt

Vaadakem korraks kõige selle kenaduse alla. Kui näomiimikat ja -nahka toetab terve hulk väiksemaid lihaseid ja kaela kui kõige liikuvama kehaosa painduvuse eest hoolitsevad mitmed lihased, siis piirkonnas lõuaalusest kuni rindkere ülaosani kulgeb väga pindmiselt naha all vaid õhuke kaelanahalihas platysma. “Peale selle ei ole naha all suurt midagi. Kui mujal kehal on lisaks naha all lihasele toetuv rasvkude, siis selles piirkonnas on seda vähem. Pealegi, kui aastatega nahk nagunii õheneb, siis kipub ta ka kiiremini lõtvuma,” nendib kosmeetik.

Mis puutub rinda, siis siingi on loodus omaette väikest kurja nalja visanud — rasvkude küll on (rinnad koosnevad suures osas rasvkoest), aga seda toetab rinnalihas vaid altpoolt. “Loodus on seadnud nii, et kaela ja dekoltee nahk hoiab tegelikult rinda üleval. Kui nõrgeneb naha elastsus, lõtvub ka rinnapartii.”
Kodutohtri juulikuu teemad:
* Merehaiguse meelevallas

* Lapse suvetervise ABC

* Ettevaatust — plii!

* Esmaabistajaid apteegist

* Kompromisside kunst

* Mis on reumatoidartriit

* Verevalumite foorituled

* Ilus dekoltee nõuab selgroogu

* 7 toiduainet kauni keha heaks

* Marjad põske ja hoiule

* Kui palju määrab vähi teket pärilikkus?

* Abi liighigistamise vastu

* Seks — pigem vähem, aga parem

Peab kõike taluma

See õrn nahapiirkond peab tavaelus taluma suurt koormust.

  • Ultraviolettkiirgus põhjustab naha enneaegset vananemist.

Kui kõhtu ja peput katame tavaliselt rõivastega, siis dekolteele saab osaks rohkesti päikesekiirgust. “Kui näole on meil meeles kaitsekreemi kanda, siis kael ja rinnaesine ununevad kergemini. See piirkond on alati kiirgusele avatud, ka siis, kui meil polegi plaanis päevitada, vaid kõnnime lihtsalt tänaval.”

  • Dekolteeala õrna nahka venitab mehaaniliselt liiga tugev liikumine, hüppamine ja jooks.

  • Väga tihedad veeprotseduurid ja ebaõige hooldamine võivad nahka kuivatada.

  • Eluviisid mängivad väga tähtsat rolli. Suitsetamine muudab naha halliks ja vanaks, omad märgid jätab ihule liigne alkoholi tarvitamine.

  • Kehakaalu kiired kõikumised mõjuvad selle piirkonna nahale hävitavalt.

“Kui kehakaal liigub üles ja alla, kui söömapidusid üritatakse tasandada kiirdieetidega, siis närtsitab see nahka. Eriti vanemas eas rikub see naha lõplikult, sest nahk ei tõmbu enam tagasi. Kuldsetes 50-ndates tasub juba järele mõelda, kas ikka nutta paari ülekilo pärast — väike pehmus võib aidata nahka pringina hoida.”

  • Oma jälje jätavad dekolteele mõistagi sünnitused ja imetamine.

  • Vale magamisasend.

“Kõhuli ja külili magamisel vajub rinnaesine nahk kokku ja ihule jäävad inetud pikikortsud, millest on raske vabaneda,” tuletab Katrin Toonela meelde faktorit, mis tavaliselt üldse ära unustatakse. Seepärast oleks mõttekas harjutada end magama selili, eriti siis, kui oled juba täiskasvanud daami vanuses. See teeb head nii näole, kaelale kui ka rinnale.

Millal on õige aeg hakata oma kaela ja dekoltee eest erilist hoolt kandma, mida saab kauni naha jaoks ise teha, miks on olulised venitus- ja jõusaalitreeningud ning mida süüa, et dekoltee oleks prink, loe edasi juba Kodutohtri juulikuu numbrist.