Kõige pikemalt räägime Vitaclinika dermatoloogi Ene Mäestuga pigmentsünnimärkide võimalikest ohtudest ja nende likvideerimisest. Sünnimärke, kuigi neid niiviisi nimetatakse, tekib ju ka elu ajal?

Kuni 2% sünnimärkidest võivad olla juba vastsündinu kehal, enamik sama nime kandvaid märke tekib juurde kuni 40. eluaastani, saavutades lae 30–40. eluaastatel.

Rahvas räägib, et iga sünnimärk on kui kerratõmbunud rästik, kes torkimisel salvab – muutub pahaloomuliseks. Kui palju on selles tõde?br> Pahaloomuliseks muutub sünnimärkidest väga väike osa. Riskimomentideks on aga kaasa sündinud sünnimärgid, eriti suured – läbimõõduga üle 10 cm; kui sünnimärk hakkab kiiresti suurenema, eriti tuleks jälgida omandatud sünnimärki läbimõõduga üle 5 mm, mis on ebaühtlase sakilise servaga ja milles on toimunud värvuse muutusi; kui märk sügeleb või valutab; kui perekonnas on esinenud pahaloomulist nahakasvajat; kui inimesel on äärmiselt päikesetundlik nahk, mis kunagi ei päevitu, vaid muutub päikeses põletikuliseks, punaseks.Tõsi, ka pidev mehaaniline ärritus on ohtlik. Kui sünnimärk on näiteks otse püksirihma või rinnahoidja õlapaela all, tuleks selle käitumist hoolikalt jälgida, iga vähimagi muutuse korral nahaarstiga nõu pidada ja ohu korral eemaldada lasta.

Kas ükski geel, salv või taimetõmmis kipitama või veritsema hakanud sünnimärki ei paranda?
Kui tegemist ei ole juhusliku pisitraumaga, tuleks siiski kõigepealt konsulteerida arstiga. Ka ei tohiks eespool nimetatud riskitegurite või heleda nahatüübi korral end päevitada. Neegritelgi, kes meditsiiniliselt kõige päikesekindlamasse nahatüüpi kuuluvad, esineb pahaloomulist pigmentkasvajat, nimelt peopesas või jalatalla all, kus nahk on heledam. On täheldatud ka, et naistel esineb melanoom kõige sagedamini säärtel, meestel aga seljal.

Kui inimene kas pere- või nahaarsti saatekirjaga või omaenda ettevõtmisel teie kliinikusse jõuab, millega siis uuringud algavad?
Laserkirurgiakeskuses Vitaclinika on kaasaegne epiluminestsentsmikroskoop MoleMax II, mis võimaldab nahka dermatoskoopiliselt uurida. Eestis pole sellist meetodit varem praktiseeritud, mujal maailmas on see laialdast rakendust leidnud. Ka teil paistab üks märgike kõrva ääres, teeme uuringu läbi. Paneme spetsiaalse mikrokaamera korraks vastu näonahka ja ekraanile ilmub märgist tugevalt suurendatud kujutis. Nüüd jagab aparaat kujutise 8 sektoriks ja alustab sünnimärgi kuju, suuruse, värvuse ja mikrostruktuuri analüüsimise programmi. Lõpuks annab arvuti hinnangu märgi hea- või halvaloomulisuse kohta. Teie märk on ühtlase kuju ja värvusega, struktuurilt normaalse pigmentvõrgustikuga. Niisiis on tegemist tavalise sünnimärgiga. Mikroskoopiline foto jääb meie andmebaasi, seega on teil alati ka pikema aja järel võimalus märgi käitumist jälgida.

Kui epiluminestsents-mikroskoobi ja vilunud tohtri uuringute varal selgub, et märgil on ohutunnuseid, mis saab siis?
Sel puhul tuleks sünnimärk operatiivselt eemaldada või alternatiivse variandina teostada 6 kuu möödudes kordusuuring. Kirurgilisel operatsioonil on siiski see eelis, et eemaldatud sünnimärgist saab võtta proovitüki histoloogiliseks uurimiseks. Kui see kasvajarakkude kandjaks osutub, tegeleb edasise raviga onkoloog.

Kas teie kliinikus lõigatakse pigmentkasvajaid?
Meie kliiniku kirurgid lõikavad healoomulisi kasvajaid, pahaloomulise kasvaja kahtluse puhul suuname patsiendi onkoloogiakeskusse.

Räägime ka hinnast.
Laserkirurgiakeskusse Vitaclinika dermatoloogi vastuvõtu hinnad on järgmised: arsti saatekirjaga tulnud patsient maksab pigmentsünnimärgi uuringu eest 350 krooni. Tuleb inimene aga ilma saatekirjata, maksab ta 250 krooni visiiditasu pluss 219 krooni uuringu eest epiluminestsentsmikroskoobiga.

Missuguseid häireid Vitaclinikus veel ravitakse?br> Meie poole võib pöörduda igasuguste nahaprobleemidega. CO2 laseriga on võimalik eemaldada konnasilmi, soolatüükaid ja healoomulisi kasvajaid, sealhulgas ka papilloome. Kosmeetilise VersaPulse lasersüsteemiga likvideerime läbi naha kumavaid pindmisi veresooni, tulemärke, tätoveeringuid. LightSheer laseri abil eemaldame püsivalt ebasoovitavatele kohtadele kasvanud karvad. Keha tselluliidiga seotud figuuriprobleemide lahendamiseks kasutame SKINTONIC depressomassaaži aparaati.