ŠAMPOON

1. Miks jäävad juuksed ökošampooniga pestes alguses kuivad?

Tavašampoonid sisaldavad silikoone (kõik one-lõpulised ained). Juustele on silikoonid eriti kahjulikud, sest silikooniga ümbritsetud juuksekarv ei saa õhust endasse niiskust siduda. Seesmiselt muutub juuksekarv kuivaks ja hapraks. Väliselt on silikoonikiht meeldivalt libe, tekib illusioon siidpehmetest juustest. Tegelikult juuksekarv ei “hinga”.

2. Mis juhtub, kui läheme üle ökošampoonile?

Petlikku silikoonikihti ei teki. Ajapikku, mitme pesu järel hakkab vana silikoonikiht maha kuluma. Juuksed hakkavad hingama, seovad õhust niiskust. Pikapeale muutuvad nad järjest tugevamaks.

Hea nipp: 

Et juuksed paremini kohaneks, vali kuivade juuste šampoonid. Katseta erinevaid looduslikke šampoone. Küsi poest testreid, siis ei pea liigselt kulutama. Kasuta palsamit. Kasuta isetehtud loputusvett: lahusta 1 liitris vees näpuotsatäis sidrunhapet või 2 spl õunaäädikat.

3. Mida šampoonid veel sisaldavad?

Heidame pilgu suvalise šampooni standardkoostisesse:

1) vahuained (tavašampoonis sünteetilised, ökošampoonis kookosõlist või oliiviõlist pindaktiivsed ained)

2) säilitusained (tavašampoonis enamasti parabeenid, ökošampoonis kuslapuu ekstrakt, sodium benzoate või potassium sorbate)

3) lõhnaained (tavašampoonis sünteetilised parfüümid, ökošampoonis essentsiõlid )

4) muud lisandid (tavašampoonis mineraalõlid ja sekka mõni taime ekstrakt, ökošampoonis sheavõi, kakaovõi, taimeõlid, taimeekstraktid)

4. Miks selline erisus šampoonide koostises ?

Põhjus on üks ja ainuke: tooraine hind. Taime ekstraktid, taimeõlid, eeterlikud õlid on kallid. Ökosertifikaadiga toodetes on need ained lisaks ka mahepõllundusest.

JUUKSEVÄRV

5. Kas on olemas päris 100% orgaanilisi juuksevärve?

Päris orgaanilist juuksevärvi (kui henna välja arvata) ei ole olemas.

6. Mis vahe on “tavalistel” ja “looduslähedastel” juuksevärvidel?

Taimeekstraktide ja õlidega looduslähedased juuksevärvid ei sisalda väga kahjulikke keemilisi ühendeid nagu parafenüleendiamiini, resortsinooli, tolueeni, ammoniaaki, naftooli.

Nad sisaldavad tavavärvidest vähem selliseid aineid nagu klororesortsinool, etanoolamiin ja vesinikperoksiid (mis esineb tavajuuksevärvides teistsugusel kujul).

7. Kas looduslik juuksevärv püsib sama kaua kui tavavärv?

Testide põhjal läheb vaja mitu kuud loodusliku värviga värvimist, et juuksekarvalt tuleks ära keemiste lisaainete jäägid (silikoonid, kinnistajad jne). Need jäägid ei lase looduslähedasel värvil (mis on leebema koostisega) kohe korralikult kinnistuda.

Kui te ei saavuta esimestel kasutuskordadel säravat tulemust pikaks ajaks — ärge heitke meelt! See on normaalne. Kui kasutate looduslähedast värvi juba neljandat või viiendat kuud, püsib tulemus sama kaua nagu tavavärvidel.

8. Miks looduslähedane juuksevärv on kasulikum ?

See sisaldab vähem sünteetilisi ja keemilisi ühendeid. Ta sisaldab rohkesti hooldavaid taimeekstrakte, taimeõlisid (näiteks argaaniaõli) ja taimseid proteiine, mis turgutavad juukseid.

Kallimad juuksevärvid on nikkel-testitud (sisaldavad raskemetalle vähem kui 0,001 %) ja sisaldavad ka looduslikku päiksekaitsefiltrit, mis värvi kauem värskena hoiab.

Looduslikud juuksevärvid ei sisalda parabeene, vaid looduslikke säilitusaineid (nt. kuslapuu ekstrakti), ei sisalda sünteetilisi parfüüme, vaid looduslikke eeterlikke õlisid.

BLONDEERIMINE

Blondeerimine on juustele eriti kurnav, sest blondeerivad värvid sisaldavad suuremas koguses vesinikperoksiidi ( 0,6% lahus), lisaks on ju juuksevärvides ka teisi juukseid kurnavaid aineid.

9. Kas “traditsioonilisele blondeerimisele” on alternatiive?

Blondeerimisele parim alternatiiv on meie teada välja töötatud firmal Schultz. See firma tegeleb ainult kummelitoodetega ja blondeerimiseks on valmistatud kummeli ja vesinikperoksiidi õrna 0,3% lahust sisaldav juukseid helendav vedelik.

Schultz vedelik võimaldab juukseid ise kodus helendada. Helendamine toimub järk järgult (ühe tooni haaval). Miinuseks on fakt, et halle juukseid vedelik ei mõjuta. Tulemus ei tule ka koheselt, kui tahetakse mitu tooni heledamat blondi.

10. Kuidas oma juukseid taimedega turgutada?

Proovi mõnda kodust juustemaski! Neid võid leiutada ka ise... koostisained leiad kindlasti oma külmikust! Retseptides olevad õlid võite asendada ka mingi teist sorti taimeõliga. Juustele meeldivad: argaaniaõli, makadaamiaõli, kookosõli, oliiviõli, linaseemneõli, viinamarjaseemneõli, värvohakaõli, avokaadoõli, muskusroosiõli, riitsinusõli ja paljud teisedki!

Räsitud juuste tervendamiseks on vaja aega ja kannatust – aga loodus saab teha nendega imet!
Vabasta oma juuksed keemia jääkidest, toida neid looduslike vahenditega ja peagi säravad nad täies ilus. Kiiret tulemust lubavaid supervahendeid tasub aga alati kontrollida — informeeri end alati toimeainetest ja ohtudest.

Allikas: Bioblogi