Õige šampoon ja palsam

Reegel ütleb, et šampooni peab valima juuksetüübi ja palsamit juuste hetkeolukorra järgi. Šampoonid jagunevad põhiliselt kahte gruppi:
1. normaalsele kuni kuivale juuksetüübile
2. normaalsele kuni rasusele juuksetüübile

Oma juuksetüübi määramiseks võib kodus läbi viia lihtsa katse, pihustades juustele spray-pudelist tavalist vett. Kui vesi imendub hetkega, tuleb valida kuivemale juuksetüübile mõeldud niisutav šampoon. Kui aga vesi jääb juuste pinnale, on õige valik rasusemale juuksele mõeldud puhastav ja värskendav šampoon.

Aeg-ajalt tuleb šampooni ja palsamit vahetada, sest aja möödudes võib samade toodete toime väheneda.

Nende kasutamine

Enne pea pesemist on soovitav juuksed läbi kammida, et eemaldada viimistlustoodete jääke, osa mustust ja pusasid.

Enne šampooni kasutamist tuleb juuksed ja eriti peanahk voolava vee all korralikult märjaks teha. Vesi võiks siis olla piisavalt soe, et šampooni toimeained saaksid paremini nahka imenduda.

Kõige nahasõbralikumad ja nn viimase põlvkonna šampoonid vahutavad väga vähe või üldse mitte. Tänapäeva šampoonid on piisavalt tõhusad, et kroonise mündi suurune hulk toodet oma töö ära teeks. Šampoon valatakse peopessa ja hõõrutakse käte vahel laiali. Seejärel masseeritakse õrnalt läbi terve peanahk.

Väga paljude peanaha probleemide põhjus peitub liiga suure koguse šampooni kasutamises ja väheses loputamises.

Loputamiseks kasutatav vesi peab olema leige. Kuivade juuste puhul võib loputamisvette lisada mõned tilgad sidrunimahla või söögisoodat, et vett pehmendada. Kuldne reegel on, et juukseid tuleb loputada kolm korda kauem, kui pesta. Kui tundub, et on juba piisavalt loputatud ja vesi ei ole ka enam vahune, võiks veel pool minutit juukseid voolava vee all hoida.

Kaks korda pestakse juukseid vaid sel juhul, kui eelnevalt on kasutatud väga palju viimistlustooteid või juuksed on lihtsalt väga mustad.

Peale juuste pesemist tuleb alati kasutada palsamit. Tervete juuste korral võib mahapestava palsami asendada pihustatava ja juustesse jäetava hooldustootega.

Palsam hõõrutakse peopesade vahel laiali ja pannakse ühtlaselt juustele, neid sõrmedega õrnalt läbi kammides. Palsamit peanahale ei panda! Kindlasti tuleb läbi lugeda kasutusjuhend või kuulata juuksuri soovitusi, sest palsamite juustes hoidmise aeg sõltub toote intensiivsusest.

Juuste pesemissagedus

Juukseid võib pesta iga päev, kui on valitud õrnatoimelised, spetsiaalselt igapäevaseks pesuks mõeldud tooted ja juuksed on terved.

Kindlasti ei tohiks iga päev pesta keemilisest töötlemisest rikutud ja hapraid juukseid. Ka väga aeglaselt kuivavaid juukseid ei ole soovitav iga päev pesta.

Kuivade juuste puhul võib liigsagedasest pesust tekkida kõõm. Sügavpuhastava šampooniga võiks korra kuus pesta need, kes kasutavad palju viimistlustooteid (geelid, vahad, lakid jt) või kellel on rasune peanahk.

Juuste kuivatamine

Juukseid ei tohi rätikuga mingit moodi hõõruda, sest märjad juuksed on kõige hapramad ja võivad kergesti murduda.

Peale palsami väljaloputamist tuleb juustest liigne vesi kätega õrnalt välja väänata ning seejärel juuksed 10-15 minutiks rätikusse turbaniks keerata.

Niiskete juuste kammimiseks on parim harvade piidega puust kamm. Kõigepealt tuleb õrnalt lahti kammida juukseotsad ja siis juuksed kogu pikkuses.

Juuste kõige suurem vaenlane on kuumus. Kui kasutad sirgendavaid tange, teed föönisoenguid või kuumi rulle, tuleb eelnevalt juustele kanda kuumakaitse toodet. Vali endale sobiv soenguvaht või föönitamisvedelik, mis on lisaks viimistlustootele ka kuumakaitsevahend.Juuste kuivatamiseks kasuta fööni külma õhu režiimi ja soengu tegemiseks kuuma õhu režiimi. Hea ja aegasäästev föön on vähemalt 1500 W võimsusega.

Üldised nipid

  • Vali selline soeng, mis sobib sinu näokuju ja juuksestruktuuriga ja mille korda sättimiseks läheb kuni 10 minutit.

  • Solaariumis käijatel ja soojale maale sõitjatel on soovitav kasutada lisaks UV-kaitsega niisutusvedelikke.

  • Kui sauna temperatuur on 70-75 kraadi, mõjub see peanahale puhastavalt. Üle 80 kraadise temperatuuri eest tuleb juukseid kaitsta rätikuga. Kui kasutad ravimaske, on nende mõju saunas veelgi efektiivsem.

  • Ujulas on kõige soovitavam kasutada ujumismütsi. Kui mütsi ei kasutata, tuleb juuksed kindlasti enne basseini minemist märjaks teha. Nii imevad juuksed endasse vähem klooritud vett. Basseinist tulles tuleb kohe juukseid pesta ja palsamiga kaitsta.

  • Väldi metallist ja plastikust harjasid, kamme.

  • Hoidu alkoholi sisaldavatest viimistlusvahenditest.

  • Kui juuksed on elutud ja küüned haprad, on soovitav teha naha, küünte ja juuste elustamiseks mõeldud spetsiaalne vitamiinikuur.

  • Viimane ja kõige olulisem soovitus on hoolikalt jälgida oma juuksurit, kuidas ta su juukseid peseb, kuivatab ja soengusse sätib. Räägi temaga ja uuri, mida ta su juustele soovitab!

    Delfi Naisteleht 8/17/2006