Õnneks pakub moodne meditsiin uusi ravimeetodeid, mis aitavad
väljalangemist edasi lükata. Oluline on teadvustada enesele, et juuste väljalangemise põhjuste mõistmine võimaldab juuste enneaegset kaotust ennetada või siis aeglustada.

Vananemisega kaasnev juuste järk-järguline hõrenemine on loomulik protsess. Järjest rohkem juuksenääpse lakkavad töötamast, mille tulemusena juuksed jäävad lühemaks ja hõredamaks. See on geenidega paika pandud ja sellest ei pääse ei mehed ega naised.

Mehi võib tabada kiilanemine varases teismeliseeas või pärast 20. eluaastat. Enamus naisi ei märka juuste hõrenemist enne 40ndatesse jõudmist. Meeste juustekaotuse sümptomid on hõrenevad juuksed, taganev juuksepiir, mis jätab lagipea paljaks.

Rohke juuksekaotus võib tekkida ei millestki enamast kui stressist. Põhjuseks võib olla ka haigus või operatsioon. Juuksed võivad hakata langema välja ka palju vähem dramaatilistel põhjustel, näiteks kiilanemise pärast muretsemise tulemusel. Mõnel puhul kasvavad juuksed tagasi niipea, kui mure põhjus on kõrvaldatud.

Juustekaotuse põhjused võivad peituda ka hormoonitaseme muutuses, samuti teatud ravimite (antidepressantide) ja A vitamiini liiga suure koguse tarvitamises. Ka podagraravimid ja keemiaravi võivad tekitada kiilanemist.

Juuksekaotust võivad põhjustada ka peanaha nakkushaigused (infektsioonid) ja kroonilised süsteemsed haigused nagu diabeet ja söötraig (autoimmuunne haigus, mille puhul immuunsussüsteem peab keha sidekudesid võõrkehaks ning ründab neid).

Enamuse meeste kiilanemise põhjus on juust kasvatavate karvanääpsude vaegfunktsioneerimine. Nääpsud on küll elus, aga nad ei tooda normaalseid juukserakke. Selline ooteasend võib kesta piiramatu aja.

Pärilik juuksekadu (Alopecia androgenetica) moodustab kõigist juuksekao liikidest 95 % ja esineb nii meestel kui naistel. Pärilikku juuksekadu põhjustavad geenid, vanus ja meessuguhormoonid. Kalduvuse kiilanemisele võib pärida mõlemalt vanemalt.

Päriliku juuksekao puhul toimub järk-järguline juuste kasvufaasi lühenemine, kasvavad juuksed on järjest lühemad ja peenemad, samuti värvitumad.

Mehed
Enam kui pooled meestest on pärinud kalduvuse suuremal või vähemal määral kiilaneda.
Meestel algab juuste väljalangemine oimukohtadelt juustepiiri M-kujulise taandumisega. Hiljem muutub juuksekadu nähtavaks pealael ning kiilanenud piirkonnad võivad ühineda. Protsess võib alata varases noorukieas aga ka 40- 50tes eluaastates.

Naised
Naistel ei teki kiilaid piirkondi, kuid nende juuksed muutuvad ajapikku aina õhemaks. Naiste juuksekadu on tegelikult juuste tiheduse vähenemine, mille puhul 3-5 karvast koosnevad juuksesalgud hõrenevad kahe või isegi ühe karvani.Tüüpiliselt juustepiir otsmikul ei muutu, kuid rasketel juhtudel esineb sarnaselt meestega juustepiiri taandumine oimukohtadelt. Neljakümnendaks eluaastaks kogeb juuksekadu iga neljas naine ja viiekümnendaks eluaastaks iga teine naine.

Mõnel juhul võib saada kiilaspäisusest jagu ravimitega. Ravi edukus sõltub mitmest tegurist, millest kõige olulisemad on mehe vanus, juuksekaotuse ulatus ja ravikuurist kinni pidamine.

Teisisõnu: noorel, vähe juukseid kaotanud mehel on parem võimalus juuksed tagasi saada kui täielikult kiilal mehel, kes kaotas juuksed juba ammu.
Ravi eesmärk on saavutada juuste spontaanne tagasikasvamine, aga see ei tähenda tingimata, et tagasi kasvavad kõik juuksed. Ravi võib vaid peatada juuste väljalangemise ja isegi see ei ole garanteeritud.

Kõige populaarsemad meeste kiilaspäisuse ravimid on finsteriid ja Regaine.

Juuksekao alaste küsimustega on võimalik pöörduda Juuksekao Nõustamiskeskustesse, kus teid aitavad erikoolitusega spetsialistid.

Juuksekao Nõustamiskeskus Telliskivi Perearstikeskuses

Registreerumine vastuvõtule: tel. 6 732 660
Keskuse lahtioleku ajad: E.-R. 8.30 – 19.00

Aadress:
Telliskivi 1, II Korrus
Tallinn

Juuksekao Nõustamiskeskus UMS Tervisekeskuses

Registreerumine vastuvõtule: tel. 6 680 487
Keskuse lahtioleku ajad: E.-R. 10.00 – 19.00
L. 10.00 – 17.00
Aadress:
Stockmanni Kaubamaja V korrusel (Liivalaia 53)
Tallinn

Enamus mehi muretseb juuste kaotamise pärast eelkõige seetõttu, et nad usuvad kaotavat oma atraktiivsuse naiste silmis. Tegelikult näitavad küsitlused, et täiesti kiilas pea on sümpaatsem kui poolenisti kiilas pea. Kõik naised olid üksmeelel selles, et mehe püüe varjata kiilaspäisust juuste üle pea kammimise või šinjooniga on eemaletõukav. Parem siis juba pea paljaks ajada ja hoolitseda oma füüsilise vormi eest. See tõstab enesekindlust ning miski ei mõju seksikamalt kui enesekindlus.