Jumestaja ja grimeerija Anu Konze, kes tegeleb igapäevaselt näitlejatele lavameigi tegemisega, on kasutanud looduslikku jumestust juba 2005. aastast nii oma töös kui ka personaalse kosmeetika puhul. Anu sõnul on looduskosmeetika inimese teadlik ja kaalutletud valik hoolitseda oma naha eest. „Jõudsin looduskosmeetikani läbi isiklike ebameeldivate kogemuste. Silmad olid alatasa paistes ja valulikud, näonahale tekkisid aeg-ajalt kuivad kestendavad laigud. Looduskosmeetikat tutvustasid ja soovitasid mulle sõbrad ning olen jäänud sellele valikule truuks. Hooldavad vahad ja taimetõmmised tagavad suurepärase tulemuse nahal ning mõnusad looduslikud aroomid mõjuvad turgutavalt ka meeltele,” ütles Anu Konze.

Looduslike jumestustoodete valik on peaaegu lõputu ning oma omadustelt on tooted igati võrdväärsed vastased tavapärastele jumestustoodetele. Selleks, et orienteerumine poelettide vahel oleks lihtsam, toome järgnevalt välja mõned nõuanded. Lisaks on kõikidel huvilistel võimalik konsulteerida ekspertidega ning proovida erinevaid looduskosmeetika tooteid ka omal nahal Moekuulutaja Ilupäeval Tartu Kaubamaja keskuse aatriumis 8. märtsil.

Mis on looduslik jumestus ja missugused peaksid olema jumestustoote omadused, et seda saaks nimetada looduskosmeetikaks?

Looduslik jumestus tähendab, et tootes on kasutatud vaid looduslikult esinevaid ja nahale ohutuid tooraineid ehk teisisõnu — toode ei tohiks sisaldada sünteetilisi aineid. Kuna tihti ei vasta toote reklaam sisule, siis on oluline, et tarbija oleks informeeritud ja oskaks tänu sellele teha teadlikke valikuid.

Mõned nõuanded, millele jumestust valides mõelda:

  1. Ära usalda pelgalt reklaami, see ei pruugi alati vastata toote sisule! Reklaamlause all „naturaalne toode” võib peituda veel tegelikkuses mitmeid lisaaineid.

  2. Tutvu toote koostisosadega! Kindlasti võiks vältida tooteid, mis sisaldavad: Petroleum jelly, isopropyl alcohol, methanol, sodium laureth/lauryl sulfates (vahutust tekitav aine, mida sisaldavad muuseas ka mitmed maheshampoonid), propylene glycol, polythylene glycol (PEG, PG), formaldehyde, butyulbaraben jne. Kui leiad koostisosadest sünteetilisi aineid näiteks silikoon, parabeenid, mineraalõlidel põhinevad ained ja PEG-ühendid (Polyethylene Glycol), siis ei ole tegu loodusliku tootega. Mida vähem aineid koostisosade nimekirjas, seda tõenäoliselt puhtam on toode

  3. Soeta oma kosmeetikatooted usaldusväärsest kauplusest, looduspoest või mahekauplusest. Sertifikaadid (v.a Hiinast) kinnitavad üldiselt autentset toodet.

  4. Mida rohkem ladinakeelseid taimede nimetusi nimekirjas on, seda rohkem on alust uskuda toote looduslikkusesse

  5. Tee kindlaks, et valitud toode ei sisaldaks nano-osakesi. Mitmed ökotootjad rõhutavad seda juba oma toote tutvustusel.

Missuguseid märke otsida tootelt?

Erinevates riikides on kasutusel erinevad märgised. Näiteks allergialiidu märk ei tähenda toote looduslikkust, vaid seda, et toode ei sisalda potentsiaalselt allergeenseid lisaained (näiteks parfume).

Otsi tootelt järgmisi märgiseid: PCB-free, Silicone-free, 100% Organic, Organic, Made with Organic Ingredients ja Organic Ingridients. Mõned Euroopas kasutatavad märgised, mida toote pakendilt otsida: http://www.cosmos-standard.org/.

Alates 2014. aastast plaanib ka Eesti Looduskosmeetika Liit võtta käibele märgised, mis tõstaksid esile turvalisi tooteid.

Silmad

Inimestele, kel on õrnad või lihtsasti ärrituvad silmad, oleks kindlasti soovitatav kasutada looduslikke koostisaineid sisaldavat ripsmetušši, mis ei ärrita nahka ja on lihtsamini eemaldatav (näiteks tooted LaveraSanteNvey Eco ja Dr. Hauschka kaubamärkidelt). Samuti on oluline, et jumestust oleks lihtsalt ja kiirelt eemaldatav, et vältida hõõrumisest tulenevat ärritust ja punetust. Õrnade silmade puhul oleks mõistlik eemaldada ripsmetušš ja meigijäägid mandli-või oliiviõliga, mis samal ajal ka niisutab ja võib asendada silmaümbruskreemi. Oluline on jälgida, et lisaks tušile ka lauvärvid, lainerid ja muu silmadele kantav kosmeetika oleks võimalikult naturaalne ja sobiks kandja nahaga.

Huuled

Huulte puhul on üks suuremaid probleeme nende kuivus ja lõhenemine. Huulepalsami valimisel on oluline, et toode ei sisaldaks mineraalõlisid ja selle erinevaid variante. Samuti on oluline nii palsami kui ka huulepulga puhul toote 100%-ne looduslikkus, kuna huultelt limpsime toodet otse organismi. Kõige rikkalikumalt niisutavad huulepalsamid, mis sisaldavad naturaalsed kakaovõid, sheavõid või erinevaid õlisid .

Näonahk

Iga nahk on erinev ning vajab seega ka erinevat toodet ja hoolitsust. Selleks, et leida need tooted, mis sobivad just Sulle kõige paremini, peab läbi proovima kümneid kui mitte sadu tooteid. Kuna jumestuskreem, puuder ja põsepuna on reeglina peal pikki päevi, on oluline, et see sobiks nahaga ideaalselt.

Rasune nahk — kindlasti vältida mineraalõli, mis tekitab nahale nn kilekatte ja nahka kuivatavaid aineid, mis lõhuvad naha struktuuri ja rikuvad selle loomuliku toimimise ja ainevahetuse.

Kuiv nahk — valida tooteid, mis sisaldavad naturaalseid polüküllastamata rasvhapeid (näiteks kanepiõli), teisi niisutavaid komponente nagu hüaluroonhape ja erinevaid kuiva nahka toitvad taimeekstrakte.

Punetav nahk — soovitatav on valida tooteid, mis sisaldavad riisi-, magusa mandli- ja kookosõli.

Aknele kalduv nahk — soovitatav on valida tooteid, mis sisaldavad jojobaõli või lihtsalt puhast õli, mis aitab eemaldada liigse rasu ja toimib antioksüdandina. Samuti on soovitatav kasutada kookosrasva ja emuõli sisaldavaid tooteid.

Kindlasti tasuks õrna, tundliku või lihtsasti ärrituva nahaga inimestel testida toodet alati enne soetamist mujal naha pinnal, näiteks kaelal või käevarre siseküljel. Samuti tasub vaadata koostisest, kas toode sisaldab võimalikke allergeene (mesilasvaha, pähkliõlid jne).