Nägu

Kuna nahk kaotab aktiivsel päevitamisel palju niiskust, siis on lisaks niisutavatele kreemidele oluline sagedasti vett juua. Vesi aitab nahal seespidiselt niiskust ja pehmust hoida, samal ajal kui kreemid toimivad välispidiselt. See on nahahoolduses täiuslik kombinatsioon.

Kuperoosne või rosaatseaga nahk võib suvisel soojal ajal eriti ärritunud, punetav ja kuumav olla. Hoides oma tavapärast näo- ja silmakreemi külmikus, aitavad need nahka jahutada ning soodustavad ka veresoonte kokkutõmbumist. Seega kaovad nii punetus kui kuumatunne kiiremini.

Lihtsa jahutava, kuumast rannapäevast toibutava näomaski võib valmistada väikesest kurgist ja supilusikatäiest naturaalsest (maitsestamata) jogurtist. Saumikseriga purustades saab ühtlase massi, mille võib 10-15 minutiks näole kanda, loputades selle leige veega maha.
Loe Mari juulinumbrist:
· Taas tööle pärast lapsepuhkust


· Üleöö kuue lapse emaks


· Armastuse pärast võõrsile


· Suvine naha- ja juuksehooldus


· Teistmoodi jooga


· PMS – pool elu õudusunenäos


· Kummardus köögiviljadele


· Vahemerelised retseptid


· Püsilillepeenra rajamine

Kuivast nahast probleemsem on suvisel ajal hoopis rasune nahk. Soojuse mõjul muutub rasunäärmete töö aktiivsemaks ning õliselt läikiv nägu mõjub tüütuna. Koos higi, rasu, tolmu ja päikesekaitsekreemiga tekib nahale umbne kiht, mis blokeerib hapnikuvahetuse, suleb poorid ja takistab naha loomulikku uuenemist. Kõige selle mõjul võib nahk kattuda pisikeste liivaterataoliste ebapuhtustega, mida on rohkem otsmikul ja meelekohtades ning dekolteel. Hoolikas naha puhastamine kaks korda päevas, talvise ajaga võrreldes tihedam koorimine ja aeg-ajalt tehtavad puhastava toimega maskid aitavad hädast kiiresti üle saada.

Õhtuseks näopuhastuseks võib kasutada alfa- või beeta-hüdroksühapetega puhastustooteid, mis on kergelt kooriva ja samas nahka niisutava ning uuendava toimega. See aitab ka pigmendilaike vähendada ja paremini kontrolli all hoida. Niisugused tooted ei sobi hommikuseks nahapuhastuseks, kuna võivad naha päikesekiirguse suhtes tundlikuks muuta.

Kindlasti ei tohiks suvel niisutavast kreemist loobuda. Kui tavapärane niisutav kreem tundub liiga rammus, võib õli baasil valmistatud kreemi välja vahetada vee baasil tehtud kreemi vastu. Enne võiks konsulteerida oma kosmeetikuga, kes tunneb kreemitööstuse keerukamaid nüansse ning oskab naha seisundist lähtuvalt vastavat seerumit, kreemi või maski soovitada.

Ärge unustage suvel hoolitsemast ka oma huulte eest, kasutades ainult sellist palsamit või huuleläiget, mis sisaldab päikesekaitset. SPFi puudumisel toimivad säravad huuleläiked nagu suurendusklaas päikese käes, võimendades UV-kiirguse kahjulikku toimet ja põletuse riski. Vaevalt keegi soovib aga huultele pigmenditäppidest kirjusid ja kuivusest krobelisi koorikuid.

Keha

Eriti oluline on suvel koorida keha, kuna see paneb naha särama ja tagab ühtlase päevituse. Päikesesõltlastel kipub naha pealispind olema väga kuiv ning ainult niisutav kehakreem ei aita olukorda paremaks muuta. Päikesekahjustuse tagajärjel katab nahka paks surnud rakkude kiht, mis ei lase läbi ühtegi niisutavat ega toitvat komponenti. Piltlikult öeldes teeb see sama välja, kui prooviksite keha kreemitada läbi teksapükste: midagi läheb läbi, aga enamik takerdub riidesse. Seega on hea poleerida nahka paar korda nädalas pehmetoimelise koorijaga, et surnud rakke ei oleks ja kreemid saaksid oma eesmärki täita. Nahk on sile ja siidine, päevitus oluliselt ühtlasem ning ebamäärased pruunid täpid ja laigud kadunud.

Need, kes peavad keha kreemitamist veidi tüütuks ja liialt aeganõudvaks, võiksid katsetada kehaõlidega, mis on mõeldud kasutamiseks pärast dušši ja mille võib otse märjale nahale kanda. See võtab kõigest paar minutit. Seejärel vajutage rätik hetkeks naha vastu, et allesjäänud veepiisad kuivatada, ja ongi kõik.

Käed reedavad naise tegeliku vanuse hetkega, seepärast tuleks nende eest suvel eraldi hoolitseda. Kuna käed on suure osa ajast päikesekiirgusele avatud, on soovitatav kasutada niisutavat kätekreemi, mis sisaldab vähemalt 15faktorilist päikesekaitset. Keha koorides ärge samuti unustage käsi, mis tahavad ka uueneda ja vanadest rakkudest vabaneda.

Suvi on suurepärane aeg, et oma veatut pediküüri eksponeerida ja rõõmsat värvi lakitud küüntega eputada. Kes on aga korra varbaid pidi liiva sisse sukeldunud, teab, kuidas küünelakk võib hetkega tuhmiks muutuda. Kui tõmmata värvilise laki peale kaks õhukest kihti läbipaistvat lakki, püsib läige kauem.

Juuksed

Soe ja särtsakas suvi mõjutab palju ka juuste olukorda. Nagu juusteeksperdid kinnitavad, hävitab kuumus kiharaid kõige enam. Lisades veel soolast merevett ja sasivat tuult, võib suve lõpuks saada pähe õlgi meenutava tuusti. Kuna pärast neljakümnendat eluaastat hakkab juuste niiskusesisaldus ja elastsus hormoonide mõjul vähenema, on nende eest päikeselisel ajal hoolitsemine eriti oluline.

Suvise kübara või lõbusa siidise rätikuga oma juukseid varjates on kõige lihtsam neid igasuguste välismõjutuste eest kaitsta. Lisaks aitab peakate säästa võimalikust päikesepistest.

Kuna peanahk higistab rohkem, siis on hädavajalik juukseid soojal aastaajal sagedasti pesta. Rannas käies satub juustesse veel liiva, meres ujudes soolajääke ja tänaval kõndides ohtralt tolmu. Kui pikemaid juukseid iga päev ei pesta, võib üsna kiiresti ahastama panevasse olukorda sattuda. Seega tuleks tavapärane šampoon vahetada välja sellise vastu, mis on mõeldud väga tihedaks juustepesuks. Pesemiseks kasutatav vesi peab olema leige, mitte kuum.

Kui aga tihe juuksepesu leebetest šampoonidest ja taastavatest palsamitest hoolimata mitte kuidagi teie juuste eripäraga ei sobitu, siis võib katsetada kuivšampooni. Harjake oma juukseid õrnalt ja ettevaatlikult, kuid samas pikalt ja hoolikalt, et eemaldada sealt kõik tolmu- või muud osakesed. Seejärel, olenevalt tootest, kas pihustate või raputate kuivšampooni juuksejuurtele ning kammite juuksed veel kord põhjalikult läbi. Kuna tegu on nn hädaabitootega, siis jäägu kuivšampoon ajutiseks abinõuks. Tavapärast juuksepesu see siiski ei asenda.

Juuksepalsamid, -maskid, -seerumid ja -õlid on suvel kõik asjakohased. Värvitud juuste puhul tuleb lisaks kasutada värvikaitsetooteid, mis lukustavad värvi juuksekarva, hoiavad tuhmumise ning pleekimise eest.

Paljud juuksebrändid pakuvad spetsiaalselt suveks välja töötatud tooteid, mis sisaldavad päikesekaitset ja merevee vastu isegi soolakaitset.

Kord nädalas on soovitatav kasutada sügavpuhastavat šampooni, mis mõjub juustele nagu kooriv mask, eemaldades mustuse, rasu ja viimistlusvahendite jäägid, mis aja jooksul on juuksekarva ümber ladestunud.