Sinu naha ilu sõltub otseselt heast unest. Üks unetu öö võib pöörata suunurgad ja silmalaud allapoole. Naha toon muutub ebaühtlaseks, silmade ümber ilmuvad tumedad rõngad ja silmade alla kotid.

Krooniline väljamagamatus ähvardab aga juba tõsisemate probleemidega. Need on enneaegse vananemise protsessid, akne teke, aga ka riskid, mis on seotud väliskeskkonna negatiivse mõjuga (näiteks ultraviolettkiirgusega).

Ent une kvaliteet pole veel kaugeltki kõik, mis on naha ilu ja tervise jaoks hädavajalik. Kuni näed magusaid unenägusid, toimub sinu nahaga rida muutusi. Nende seas on nii positiivseid kui ka negatiivseid.

Kuidas siis saavutada maksimaalselt positiivseid muutusi ja kuidas vähendada negatiivsete mõju?

Nahk kaotab niiskust

Kõige intensiivsem rasva eraldumise aeg nahast langeb keskpäevale ning alaneb vastavalt öisel aja. Päeval on terve hulk vahendeid, mis aitavad hakkama saada inetu, liiga rasvase näonahaga. Need on matistavad salvrätikud, mitsellaarvesi ning imesid korda saatvat salitsüülhapet sisaldavad kosmeetikavahendid. Seega on käigus terve hooldav arsenal.

Ent öösel asendub miinus plussiga ning nahk hakkab tundma vajadust teatava hulga rasva järele, mis täidab kaitsefunktsiooni ning aitab hoida niiskust naha rakkudes. Selle puudus võib esile kutsuda transepidermaalse vee kaotuse, mis tekib juba päeva lõpuks. Sellega seoses pole liiast enne magamaheitmist kasutada nahka niisutavaid vahendeid.

Muutub naha temperatuur

Kui magad, tõuseb sinu naha temperatuur ja ka naha happesus. Selle tulemusel muutub nahk kuivemaks. Just seetõttu soovitavad paljud dermatoloogid kanda enne magama heitmist näole tiheda tekstuuriga kreeme, samas sõltub see kõik siiski sinu naha tüübist. Kui nahk kaldub rasvasusele, siis tasub eelistada kergemaid vahendeid. Liigne rasv võib põhjustada kroonilist punetust ja aknet. Rasvase naha puhul tasub õhtuse hoolduse ajal kasutada retinooli sisaldavaid kreeme, kuna retinool on üks A-vitamiini vormidest ning seda kasutatakse sageli rasvase ja eaka naha probleemide profülaktikaks.

Nahk muutub eriti vastuvõtlikuks teatud ainetele

Une ajal võib nahk uuenemise protsessi käigus maksimaalselt kasu saada vananemisvastaste kosmeetikatoodete koostisosadest. Need on otsekui kvaliteetsed „ehitusmaterjalid“ ja just seetõttu soovitavad dermatoloogid kasutada enne magama heitmist tõhusaid vananemisvastaseid kreeme, mis sisaldavad retinooli ja glükoolhapet. Päeval pole mõtet retinooli kasutada, kuna päikesevalgus hävitab retinoolis sisalduvaid aktiivseid osiseid ning selle vananemisvastased omadused ei toimi.

Naha rakud taastuvad aktiivselt

Intensiivse taastumise protsess toimub kella 23.00 ja kesköö vahel. Rakkude jagunemise protsess, mis vastutab naha uuenemise ja taastumise eest, on kõige intensiivsem just sellel ajal, sõltumata sellest, kas sa magad või oled ärkvel. Eriti oluline on, et selleks hetkeks oleks rakkude käsutuses piisavalt toitaineid. Just see aeg ööpäevas on parim vananemisvastaste vahendite kasutamiseks.
Meelespea: mida teha hommikuse särava näo jaoks õhtul enne magama heitmist.

  • Õhtusöök olgu tasakaalustatud. Hea oleks, kui laual on oliiviõli, tomatid, kaerahelbed, mõrušokolaad ja roheline tee.
  • Ära liialda piimatoitudega, need võivad tekitada nahas põletikulisi protsesse ja aknet. Enne magamaheitmist võiks suupisteks võtta antioksüdantide rikkaid mustikaid või maasikaid.
  • Kasuks tuleb õhtune „aurutamine“. Soojenda vett ja hoia nägu mõne minuti jooksul auru kohal. Efekti tõhustamiseks kata pea ja õlad käterätikuga. See on kasulik võte aknele kalduva naha eest hoolitsemisel. Ometi pole see protseduur universaalne. Enne kasutamist tuleks konsulteerida dermatoloogi ja kosmeetikuga.
  • Osta endale kvaliteetne voodipesu ja eelista harjumuspärasele puuvillasele siidi. Viimasel on omadus imada niiskust sinu nahast. Mõned dermatoloogid toonitavad, et siidise kanga pehme pealispind takistab enneaegsete kortsude teket.


Allikas: Cosmopolitan Russia