Nahk on inimese suurim organ ja ühtlasi see organ, mis hakkab kõige esimesena väljapoole vihjeid andma, et esimene noorus hakkab jääma selja taha. Lisanduvate aastatega hakkab naha tekstuur muutuma, väheneb kollageeni tootmine ja alaneb ka naha võimekus võidelda päikesekahjustustega. Ajapikku tekivad esimesed kortsud ja nahk muutub tuhmimaks. Kuigi nooruse eliksiiri pole leiutatud, areneb teadus siiski tohutu kiirusega, et mõelda välja üha uusi võimalusi naha nooremana hoidmiseks ning vananemisilmingute ennetamiseks. Kuna mitmed vananemise märgid on tingitud välistest mõjuritest, siis tuleb proovida neid oskuslikult ära petta.

Tee trenni ja joo vett

Ilusa naha esimeseks eelduseks on tervis ise ja selles mängib suurt rolli eluviis. Värskes õhus liikumine, regulaarne treening, vee joomine ja mitmekesine toit pole olulised ainult kaalulangetajatele, vaid ka neile, kes tahavad välja näha terved ja säravad. Nahale teevad liiga näiteks suitsetamine, liigne alkoholitarbimine, vähene ööuni, pikaleveninud stress ja kaitsekreemita päevitamine. Seega tasub esmalt rajada tervislike eluviiside vundament, millele saab hakata nahahoolitsuse abil edasist ehitama.

Jälgi vitamiine toidulaual

Tervisliku eluviisi osaks on ka tasakaalustatud mitmekesine toidulaud. Seejuures on vitamiine, mis on naha seisukohast olulisemad kui teised. Näiteks kalaõlist ja rasvastest piimatoodetest saadav A-vitamiin ennetab väikeste nahakortsude teket, vähendab kuivust ja parandab naha üldist tekstuuri. Munas, pähklites ja maksas leiduv H-vitamiin (tuntud ka biotiini nimega) takistab enneaegset vananemist, ergutab ainevahetust ja annab nahale terve ilme.

Hoolitse järjepidevalt

On ekslik arvata, et üks tops kreemi või seerumit teeb imet. Näohoolitsuse puhul on kõige tähtsam olla järjepidev. Selleks piisab igapäevaselt paarist minutist, korra nädalas või paar korda kuus võiks varuda aega rohkem, sest nii nagu me ise, vajab ka nahk mõnikord aja mahavõtmist ja lõõgastumist. Igapäevane näohooldus tähendab hommikuti ja õhtuti naha puhastamist ja kreemitamist. Iga inimese nahk on isemoodi, seega toodete valikul tasuks kuulata pigem spetsialiste ja enda kõhutunnet kui sõbranna soovitust, sest see, mis on hea ühele, võib olla täiesti kasutu teisele. Küll võiks soetada alati tooteid, mis on olemuselt puhtad (vabad parabeenidest ja teistest lisaainetest). Profibrändide toodete kõrgema hinna taga on reeglina põhjalikud teaduslikud uuringud ja erinevad testid, mistõttu võib neilt oodata tõhusamat tulemust, aga ka soodsamaid tooteid pole põhjust peljata. Kõige suurem karuteene nahale on see, kui mitte midagi teha. Kui eesmärgid on püstitatud kõrged, siis võiks spetsialistiga nõu pidada ja valida efektiivsete toimeainetega tooted, sest mida sügavamale naha sisse toimeained jõuavad, seda märgatavam on tulemus.

Toida ja niisuta

Kreemitamise all peame silmas nii naha niisutamist kui toitmist. Naha niisutamine on oluline kõigi nahatüüpide puhul aastaringselt. Nahka võib võrrelda akvaariumiga — kui kaladel pole vett, siis võib neile anda ükskõik kui rammusat toitu, aga sellest pole kasu. Niiskuse säilitamine naha pindmistes kihtides on ka naharakkude puhul kõige olulisem ja sellega tuleks alustada varakult. Kui kahekümnendates pöörata tähelepanu naha niisutamisele, siis saab vananemisvastaste toodete kasutamist mitu aastat edasi lükata. Toitmist vajab normaalne ja rasune nahk eelkõige talvel, kuiv nahk ka suvel. Kui niisutavad kreemid on kergesti imenduvad, siis toitvad kreemid on üldjuhul tummised ja paljudele inimestele esmalt harjumatud. Kui nahaga on probleeme, vajab see lisaks ka spetsiaalset hooldust, näiteks paarikuulist seerumikuuri, mis aitab võidelda pigmentatsiooni või liigse kuivusega. Seerum on loomult intensiivsem ja aktiivaineterohkem kui kreem.

Koori regulaarselt

Kui üldine näonaha eest hoolitsemine olgu igapäevane, siis aeg-ajalt vajab nahk ka midagi lisaks. Näiteks korra või paar nädalas võiks nahka koorida — see tegevus eemaldab surnud naharakud ja aitab kaasa naha uuenemisele, mis omakorda teeb kreemide ja seerumite imendumise tõhusamaks. Koorimise puhul võiks arvestada, et kehakoorijad näole ei sobi, need on reeglina liiga tugevad ja teevad õrnale nahale haiget.

Maskita

Lisaks koorimisele võib teha aeg-ajalt naha nooruse säilitamise huvides ka lõõgastavaid ja niisutavaid maske ning mähiseid nii näole kui kogu kehale. Muuhulgas on nahka noorendav mõju näiteks ravimudal, ženšennil ja kitsepiimal.