Vihahoos võib ju rääkida mida tahes inimesele, kellega on oluline edaspidigi suhelda. Selleks võib olla ülemus või armastatud mees. Isegi siis, kui emotsioonide abil saavutategi soovitud tulemuse (näiteks saate puhkust või kutse teatrisse), seavad südametunnistuse piinad teie „võidu“ kahtluse alla, ning te saate ise ka aru, et sellised hüsteeriahood ei tohi tulevikus korduda.
Kui olete nõuks võtnud oma käitumist korrigeerida, siis on see juba tähtis märk, mis kinnitab, et olete võimeline oma emotsioone kontrollima.

Kõigepealt tuleks leida oma afektiseisundi põhjus. Sagedasem ja kahjuks ka kõige raskem juhtum on see, et teid ärritavad pisiasjad, ning te ei leia endas jõudu (pigem küll oskust) mõista, miks on kõik just nii läinud.
Näiteks kasvatab teie mees last „valesti“. Talle võib ju rahulikult selgitada, miks te ei pea üht või teist kasvatusviisi õigeks. Teie aga kukute karjuma ning tavaline olukord läheb üle skandaaliks. Konflikti lahendamise võtmeks on põhjuste teadvustamine. Neid võib aga mitmeid olla ning nende juured võivad ulatuda kaugele juba ammu unustatud minevikku. Pealegi on teie mõtlemise tumestanud kontrollimatu viha ning see välistab igasugused püüded toimuvat teadvustada. Kas suletud ring? Üldsegi mitte.

Appi tulevad sõbrad

Reeglina on suured võidud kollektiivse pingutuse vili. Käesoleval juhul on tähtis meeles pidada, et te pole üksi – selline probleem on tuttav pea kõikidele inimestele. See aga tähendab, et sõbrad võivad teid mitte ainult ära kuulata, vaid nad ka mõistavad teid. Ärge lükake probleeme kõrvale, vaid rääkige nendest lähedastele inimestele privaatselt. Te üllatute, kuivõrd selgemaks muutub teie nägemus konfliktsituatsioonidest, kui te nendest räägite ning kuulate ära ka kõrvalseisjate arvamused.
Kuidas rahulikuks jääda?
Hoidke suhteid
. Soojad ja südamlikud suhted pere, sõprade, kolleegide ja naabritega rikastavad mitte ainult teie elu, vaid annavad väljastpoolt tuleva toetuse tunde.

Olge aktiivne.
Sportimine, liikumist nõudev hobi või lihtne jalutuskäik pargis parandab märgatavalt teie meeleolu.

Ärge kaotage huvi elu vastu.
Kuidas seda saavutada? Märgake ilu igas hetkes ning õppige midagi uut.

Tehke kingitusi
, uskuge, anda on palju meeldivam kui saada!
Samas on lõpliku lahenduse leidmiseks vaja astuda veel üks samm. Selleks on jutuajamine inimesega, kellega teil arusaamatused tekkisid.

Ärge põgenege raskuste eest

Muidugi on hea probleemidest veidi eemalduda - teha sporti või lennata puhkusele. Olude vaheldus on üsna tähtis psüühilise tervise seisukohast. Need võtted ei mõju aga mitte alati ja mitte kõikide puhul. Samas võivad need olla vaid ettekäänded põgenemaks ebameeldivuste eest. Kuid kahjuks tulevad lahendamata jäänud probleemid kindlasti tagasi ja siis juba palju suuremas mahus.

Siin olen mina, see on aga probleem

Kuidas oleks võimalik pidurdada adrenaliini paiskamist verre „siin ja otsekohe“? Selleks et õigel ajal peatada ootamatut agressiivsuse puhangut, on vaja... jah, tuli vist meelde – sulgeda silmad ja lugedes kümneni hingata sügavalt sisse ja välja. See pole aga veel kõik. Tähtis on end mõtteliselt eraldada esilekerkinud olukorrast ning püüda vaadata sellele kõrvalt, otsekui see ei puudutaks teid isiklikult üldse. Taoline harjutus on väga keeruline ning ei õnnestu mitte kohe. Kuid uskuge - tulemus ületab igasugused ootused.

Öelge oma jäärapäisusele „ei“

Teadke, et järeleandmine ei tähenda veel kaotust. Kangekaelselt oma õigust taga nõudes, muutume me kapriisseteks lasteks, kellega on väga raske läbi saada. Seetõttu pole järeleandmine mitte üksnes kasulik, vaid see tekitab inimestes ka austust teie vastu. Oma eksimust suudavad tunnistada vaid tugevad isiksused.

Lähen enda juurde

Teie isiklikud probleemid on kõik ühte puntrasse kogunenud ning teile näib, et nimelt need on teie halva tuju ja vihahoogude põhjustajateks. Võtke ette pliiats ja paber ning seadke oma probleemid „lahtritesse“. Reeglina tulevad kõige sagedamini ette järgmised: „Ma olen üksik“, „Ma tahan end realiseerida“. Võtke siis teadmiseks, et need ülesanded on täiesti lahendatavad. Seetõttu tuleb asuda viivitamatult oma soove teostama. Ilmselt hakkab teie viha teiste inimeste vastu kaduma lausa proportsionaalselt, võrreldes uute saavutustega. Kui te ei suuda oma pundart iseseisvalt lahti harutada, paluge abi psühholoogi käest. Tema aitab endas selgusele jõuda. On vaid üks probleem – see pole just odav lõbu.

Inimesed on head

Püüdke inimestes nende väärtusi näha ning siis hakkavad nad vastama teie ootustele. Ja ärge arvustage nende puudusi – nad teavad neid isegi.

Kritiseerige vähem

Püüdke end iga kord tagasi tõmmata, kui tahate kellelegi „õpetusi jagama“ hakata. Isegi kui teil on õigus, siis küllap tekitab teie sekkumine vaenulikkust. Ometi ei taha seda ju keegi tunda. Parem mõelge end selle inimese olukorda ja küsige siis endalt, kas teile sellised märkused meeldiksid?

Allikas: 10/09 Horoskop