Me ei pretendeeri siin küll täismahulisele kehakeele leksikonile, kuna emotsioonide edastamisel ja dešifreerimisel mängib olulist rolli ka signaali saatja ja vastuvõtja häälestatus, aga … hea kui see artikkel omavahelisi lainepikkusigi korrigeerima kutsub.

Tervitussuudlus

Head märgid:

- pehmed huuled, mis viibivad partneri huultel hetke vajalikust kauem, otsekui kinnitades, et nad tahaksid jääda sinna kauemaks;


- inimesed väljendavad tundeid kogu kehaga emmates. Nad suruvad südamed vastamisi, et pärast lahusolekut intiimsust taastada.


Hoiatavad märgid:

- suudlus külmade suletud huultega viitab pingetele ning intiimsuses vältimisele;
- kehalist puudet vältiv embus viitab kohustusele, mitte intiimsusele.

mis siis, et makaronid keesid pudruks ja lapsed ajasid mahla lauale umber, pidage meeles, et tervitussuudlus juhatab sisse ülejäänud õhtu. Vaevutuntav suudlus viitab sellele, et te teete seda kohusetundest. Püüdke emmata ja suudelda abikaasat sama entusiastlikult kui lapsi ning vaadake talle silma, viidates sellega, et raske päev on selja taga ning et te pühendate kogu tähelepanu abikaasale.

Vaidlus

Head märgid:


Kui õnnelikus abielus paarid kaklevad, siis kasutavad nad hoopis erinevat kehakeelt kui õnnetus abielus olevad paarid, kinnitavad psühholoogid. Nad võivad olla küll maruvihased, aga nende rindkered püsivad vastastikku ning nad vaatavad teineteisele silma. Nende kehakeel ütleb, et nad ei kavatse teineteist maha jätta vaid seepärast, et nad on parajasti tülis.


Hoiatavad signaalid:

Kehakeel võib aga viidata ka probleemidele, mis on tõsisemad kui käsil olev vaidlus. Ka seda tasub jälgida.
- Kui abikaasa paljastab hambad ning osutab sõrmega teie rindkere suunas (püüdes teid alateadlikult alluma sundida), isegi kui ta teid tegelikult ei puuduta, tasub muutuda tähelepanelikumaks.
- Olge ettevaatlik ka juhul, kui ta pöörab oma keha ära, manab ette klaasise pilgu või laseb silmadel ruumis ringi uidata. Kõik need märgid võivad viidata sellele, et ta lõpetas kuulamise ning üritab vestlusest välja pääseda.
- Niisama ohtlik on vaadata abikaasale ülevalt alla, otsekui peaksite end temast paremaks.
- Kui te pööritate silmi ja ristate käed rinnal, näitate sellega, et ei kavatse teda kuulata, kuna ta ei ole seda väärt. Nina krimpsutamine näitab, et peate tema mõtteid alaväärtuslikeks. Te ise ei saa sellest arugi, aga abikaasa oskab neid märke kiiresti lugeda.
- Kõige ohtlikum märkidest on nende puudumine. Kui abikaasa näitab üles täielikku huvipuudust, siis viitab see tunnete puudumisele ning tõenäosus, et vaidlus jääb lahendamata, on suur.


Kui te tahate vaidlust lahendada, siis peab teie kehakeel ütlema, et armastate ja kuulate teda. Hingake sügavalt sisse, see annab teile aega jõudu koguda ja rahuneda.

Seejärel katsuge kasutada sõbralikumat kehakeelt. Seiske abikaasa vastu, laske käed alla, nõjatuge tema suunas, noogutage. Ühesõnaga näidake igati, et te teda tõepoolest kuulate.

Kui ta ei pööra teile tähelepanu, siis puudutage teda õrnalt või hoidke tal käest kinni, kuni ta vaatab teile otsa. Silmside on kokkuleppe saavutamisel määrava tähtsusega.

Kui abikaasa kehakeel näitab agressiivsust, siis asetage oma käsi tema käele, vaadake talle õrnalt otsa ning öelge: "Ma tõepoolest ei taha sinuga vaielda." Ärge alahinnake selle lihtsa žhesti jõudu. Mõned mehed reageerivad agressiivselt ängistusele, ohule või hirmule. Rahustav liigutus näitab talle, et te ei ole tema vastu.

Restoranis söömine

Head märgid:


Restoranis on kerge märgata rahulolevaid paare ja sama kehtib ka kodu kohta. Nad istuvad kõrvuti kusagil nurgalauas, säilitades läheduse ka siis, kui nendega on ühes lauas lapsed.
Kui laud on piisavalt väike, võib ka teine teisel pool lauda istumine olla intiimne. Olenemata sellest, kui tormiliseks õhtusöök kujuneb, tõdeb selline paar teineteise olemasolu pilgu, naeratuse ja vaevumärgatava liigutusega, mille eksperdid on ristinud “kulmuvälgatuseks”.


Hoiatavad märgid:

- Jälgige söömise tempot. Te võite ju istuda koos, aga kui teie olete oma praega vaevu poole peale jõudnud, abikaasa aga nagistab juba tee ja küpsiste kallal, siis näitab see õnnelikke paare iseloomustava sünkroonsuse puudumist.
- Seejärel vaadake, kuidas te laua taga istute. Kui te istute pika laua erinevates otstes, siis võib teie peres käia võimuvõitlus, isegi kui see on alateadlik. Ka laste asukoht on oluline. Kui abikaasa istub teie ühel käel ja laps on kõrges toolis teisel käel, siis istute te enamuse ajast seljaga abikaasa poole.

Muutke dünaamikat ja kohtade paigutust. Tõstke kõrge lapsetool enese ja abikaasa vahele, selliselt saate last toita ja samas abikaasale otsa vaadata. Vaadake paaril korral mehele otsa ning naeratage. Ja mis veel parem, vaadake vahetult pärast maha istumist hetkeks teineteisele otsa. Meestele: võtke abikaasa käsi pihku ja suudelge seda. 30 sekundiga loodud armastav õhkkond säilib kogu söögiaja.

Televiisori vaatamine ja lugemine

Head märgid:

Selle järgi, kuidas paarid istuvad, on võimalik teha kindlaks, kas nad on armunud või mitte, isegi kui nad ei ole kaelakuti. Armunud paar võib istude teine teisel pool diivanit, aga nad on omavahel ühenduses pilguga ning nende kehad on teineteise poole kaldu. Kui üks paneb jala üle põlve, siis teeb teine seda teise jalaga, moodustades omamoodi ringi.


See tuleneb sellest, et armastavad paarid peegeldavad teineteise keha, otsekui füüsiliselt näidates, et nad on üks. Paanikaks pole põhjust, kui viimane kord teie arvates ideaalse partneriga koos “Sõpru” vaadates teie jalad sünkroonis polnud. Kehakeelt tuleb jälgida kontekstis. Võimalik, et mehel oli antud olukorras lihtsalt ebamugav jalga üle teise tõsta. Võibolla oli ta lihtsalt väsinud ja tahtis seepärast üksi diivanile siruli visata. Oluline on see, et te saadaksite regulaarselt välja signaale, mis ütlevad: “Ma tean, et sa oled seal ja ma armastan sind.”


Hoiatavad signaalid:


Õnnetute paaride vahel see seos lihtsalt puudub, nende kehad näitavad teineteisest erinevates suundades. Selle asemel, et kasutada reklaamipause vestlemiseks, kasutavad nad seda põgenemiseks — kööki minekuks, ajakirja lugemiseks või kanalite vahetamiseks.


Sättige end kehaga abikaasa suunas ja kui ta ei vasta samaga, sirutage käsi piki diivani seljatuge tema poole.

Või katsetage sootuks tavatut viisi ühenduse leidmiseks: mängige piilumismängu. See annab hea tulemuse, kuna eeldab silmsidet. Silmside sõlmimine ja katkestamine meeldib väikelastele — ja meestele. Piiluge seksikalt üle ajakirja abikaasat, kuni ta teie pilku märkab. Siis kergitage aeglaselt ajakirja, kuni see varjab teie pilgu, siis laske leht uuesti alla.

Jalutuskäik

Head märgid:


Armastavad paarid käivad instinktiivselt üht sammu. Sünkroniseeritult käimine tekitab ühtsustunde. Uuringud näitavad, et õnnelikel paaridel lööb ka süda ühes rütmis.


Hoiatavad märgid:


Kui üks abikaasadest kõnnib teisest pidevalt mitu meetrit eespool, võib see viidata vaenulikkusele või kontakti puudumisele. Sama kehtib ka siis, kui partner käib liiga kaugel tänava teises servas, vältides vestlusega kaasnevaid puudutusi. Sarnane käitumine jätkub arvatavasti ka kodus.


Käest kinni hoidmine aitab teineteisega sammu pidada. Võimatu, ütlete teie — teil on vaja kahel lapsel käest kinni hoida. Ärge laske end segada: las abikaasa võtab ühe lapse käe otsa ja teie teise, ise sättige end keskele. Tänavad on kitsad? On küll, aga tahtmine loeb. Ka kerge käepigistus hetkel, kui lapsed mänguväljakule jooksevad või vaateaknaid silmitsevad, näitab — olete üksteisega ühel lainel.

******************************

Tänapäeva kiire elu juures kipub kehakeel tihti ununema, aga neid väikseid võtteid kasutades säilib teievaheline suhe ning positiivsed vibratsioonid on aluseks õnnelikule kooselule.