Sel aastal valis nominendid välja Kuldnõela žüriis koosseisus EKA rektor Signe Kivi, Jüri Siim (EKA moeosakond), Kristina Herodes (Tallinna Kaubamaja), Olga Makina (fotograaf) ja Anu Merila (Marie Claire).

Tiina Talumehe viimases kollektsioonis, mis mängis kelmikalt moe ja tsirkuse temaatikaga, oli nii pahelisust kui ka elurõõmu. Lavale toodud vaatemäng võlus tüdrukuliku mängulusti ning julgete materjalide, faktuuride ja mustrite kombinatsioonidega. Tiina looming on alati hingematvalt pidulik, suurejooneliselt kaleidoskoopiline ja sädelevalt dekadentlik. Välise sära varjus on peidus ka väga nutikas lõiketehniline pool. Tema loomingus trehvab ülim naiselikkus flirtiva pahelisusega.

Liisi Eesmaa SuperNooval 2008 näidatud looming oli kui sõõm värsket õhku: tavapärase moe-show asemel viis ta eufoorilise publiku hoopis veidrale jalutuskäigule muinasjutumaale. See muinasjutt rääkis julgelt 21. sajandist: diskokuulilikult sädelevates skafandrites printsid ja printsessid lõid särama kogu saali. Mosaiigi põhimõttel väikestest plastik-kujunditest meisterdatud kollektsioonis oli tugev annus teatraalsust: need kostüümid sobivad pigem kosmoselaeva kui karjamaale. Liisit oleks ahistav kutsuda moedisaineriks — ta on kunstnik selle kõige ausamas tähenduses.

Liivia Leškin ei ole Eesti moepildis uus tegija, tema nimi on kvaliteeditagatis olnud juba paarkümmend aastat. On inimesi, kes tunnevad Liiviat eelkõige väga nutikate kübarate autorina, ning inimesi, kes hindavad tema skandinaavialikult puhta joonega mantleid, mida ta näitas ka viimasel Tallinn Fashion Weekil. Kavala silmapilgutusena mõjus boheemlikult snoobide mantlite puhul rutiinivaba detailitunnetus: narmastatud krae või erkroosa vooder. Liivia loomingus on isikupära ja kantavus leidnud stiilse sümbioosi.

Aldo Järvsoo on moekunstnik selle kõige kirglikumas tähenduses: imetlusväärse järjekindlusega on ta publiku ette toonud juba enam kui 25 kollektsiooni. Viimaste kollektsioonide läbiv joon on olnud Eesti rahvuspärandi mõtestamine aldolikult krambivaba stiilitunnetuse kaudu. Näitusel “Virve” nähtud peokleidid olid kantud kuninglikkusest ja väärikusest, kuid ometi oli seal ka tugev annus siirast mängurõõmu. Lihtne siluett on Aldo jaoks lõuendiks, kus mängida tikandite ja mustritega. Ühes võib Aldo kleitide puhul kindel olla — need kaunistavad kandjat, sest Aldo usub võrdse kirglikkusega nii kunsti kui ka inimese ilusse.

Nominendid esitlevad oma värskeimat loomingut Kuldnõela galaetendusel, 6. märtsil 2009 Viru keskuses FIBITi laval.


Varasemad Kuldnõela võitjad on:

1997 Marika Siska (Baltman)

Väike Nõel Jaanus Orgusaar

1998 Ivo Nikkolo (Ivo Nikkolo)

Väike Nõel Aldo Järvsoo

1999 Tarvo Jaansoo (Baltman)

Väike Nõel Vassilissa Šehotsova

2000 Janika Sootna (CHR)

Väike Nõel Anu Samarüütel;

2001 Arne Niit (ARNE)

Väike Nõel Riina Põldroos;

2003 Merike Pääro (Bastion)

Väike Nõel HULA

2004 Evelin Lill (CHR)

2005 Eve Hanson (Ivo Nikkolo)

2006 Katrin Kuldma (Chocolat)

2007 Riina Põldroos

Alates 2005. aastast ei anta enam välja lootustandva noore moekunstniku auhinda Väikest Nõela, selle ülesande on üle võtnud moedisainerite konkurss SuperNoova.