Suvel meelitab meid veestiihia, eriti  voolav ning „elav”, selline nagu jões, meres… või duši all. See pole sugugi see rutiinne protseduur,  millega oleme aasta jooksul harjunud, ergutades end  kiiruga enne tööle minekut või loputades enne und. Rannas, basseini juures või suvilas päästab suvine dušš meid kuumuse käest, peseb maha meresoola või kloori lõhna. Annab värske tunde ning soovi endasse süüvida.

Kontakt veega soodustab lõdvestumist ning annab rahulolutunde. Meie kehas elab mälestus üsasisest perioodist, mil meist igaüks viibis mugavas veekeskkonnas. Selline mälestus rahustab ning pakub samaaegselt rahuldust. Mõjutades meie keha erinevaid osi, lõdvestavad veejoad lihaspingeid, jahutavad kuumenenud nahka ning pakuvad erinevaid aistinguid — meeldivast kõditusest hella hellituseni. Dušist tulev vesi on dünaamiline. Selline elav kontakt aitab meil taastada ühenduse oma isikliku kehaga. Pingeline linnaelu segab pahatihti mõistmast oma kehalisi reaktsioone. Dušš aga annab meile selged ja meeldivad aistingud. Koos puhtusega naasevad toonus, energia ning rahulolu.  Tänu sellele tunneme end taas elavana, tunnetame paremini oma keha — eks meie emotsioonid ju sünnivad ja elavad kehas.


Emotsioonide allikas  

 

Mööda keha voolav vesi on lisaks ka tõeline puute- ja heliaistingute kogum. See aitab end välja lülitada liigsest visuaalse info voolust, mida leidub nii suurel hulgal meid ümbritsevas tänases tehnogeenses maailmas.  Vesi ei jõua meie teadvuse tasemele ega nõua tähelepanu. Koos pingega kaovad ka liigsed mõtted ning me hakkame paremini kuulma iseenda keha ega suhtu sellesse enam kui lihtsasse töövahendisse.

Dušš on kõige parem koht jõu taastamiseks, oma psühhoemotsionaalse seisundi tasakaalustamiseks ning stressi ja närvipinge kõrvaldamiseks.  Ja seda mitte üksnes otseses, vaid ka ülekantud tähenduses.  Pestes endalt päevased mured, väsimuse kuumast päikesest või energilisest ujumisest, siseneme seisundisse, mis sarnaneb teatavas mõttes meditatsiooniga.  Eriline terapeutiline mõju on voolava vee helil. Sarnaseid audiosalvestisi kasutatakse sageli ka hüpnoosi puhul. Vee helid assotsieeruvad meil teatud kujunditega ning tekitavad erilise emotsionaalse häälestatuse. Näiteks meenub mälestus lapsepõlvest, akna taga rabistavast suvisest vihmast. Neid kujundeid ei peagi ehk teadvustama endale, ometi haarab meid tänu nendele meeldiv seisund. Kontsentreerumine oma isiklikule hingamisele aitab süvendada duši lõdvestavat efekti.


Raviv rituaal

 

Dušš varustab meid energiaga ka veel seetõttu, et muudab meie naha elektrostaatilist laengut. Veepiiskade kokkupuude (kui  surve on piisavalt tugev) tekitab peente pritsmete pilve, milles tõuseb  meie kehale soodsalt mõjuvate negatiivsete ioonide sisaldus. Tänu sellele tunneme jõu lisandumist ning hingaminegi muutub kergemaks. Positiivsete ioonide üleküllus õhus (nende allikaiks on arvuti, teler, igasugused elektriseadmed…) halvendab aga meie enesetunnet ning tekitab väsimust, migreene või astmahoogude ägenemist.

Abiks võib olla dušiga ühendatav filter ionisaator, mis muudab veevoolu tugevust ja suunda. Selline dušš rahustab, veetolm aga soodustab ülemiste hingamisteede vabanemist ning lisab reipust.


Tundeline kogemus

 

See on kusagile kiirustama avastada enda jaoks uusi võtteid oma keha eest hoolitsemiseks.  Näiteks ära rutta kohe vee alla. Alustuseks kanna kehale segu koorijast, koos kreemi ja eeterlike õlidega. Seejärel masseeri õrnade  liigutustega läbi kogu oma keha. Kui piiling on lõpetatud, lülita sisse soe — mitte kuum — dušš ja tunne, kuidas vesi uhub kehalt surnud rakud. Seejärel tunne mõnu veest, mis valgub sinu keha mööda alla.

Brasiilia traditsioonides näiteks oli veega uhtumine sümboolne võte avada ennast  uuele algavale päevale.

Tänapäevalgi on säilinud selles veeprotseduuride kultuses maagia jälgi. Seistes kerge duši all, kanna nahale aromatiseeritud vett või vanniõli, mis annavad niiskele nahale värskuse tunde ning ümbritsevad keha aromaatse pilvega. Kui pesed jaheda veega maha liigse õli ja kuivatad end käterätikuga, siis saadab sind kogu päeva mõnus ja meeldiv aroom.