Kui alustada kaugest ajaloost, siis ERKI Moeshow sündis eesmärgiga pakkuda midagi alternatiivset 80ndate uhketele ja väljapeetud Tallinna Moemaja moeetendustele. Hulk noori alustavaid moedisainereid otsisid kohta, kus oma loomingut näidata ning sellise koha puudumisel otsustati see korraldada ise. Sündis tolleaegsest peavoolust täiesti erinev üritus, millele kergesti kleebiti külge mässumeelsuse silt — tegemist oli millegi nii teistsuguse ja erilisega — ning just see oligi see, mis need moeetendused nii kuulsaks tegi.

See “teistsuguse ja erilisuse” mõtteviis on rännanud ERKI Moeshow’ga kaasas juba 30 aastat. Tänavune Kultuurikatlas peetud juubelišõu oli üks viimaste aastate suurimaid — mahutades massiivsesse kivisaali üle tuhande pealtvaatajat ning lükates ümber eelnevalt ilmunud artikli arusaama, et ERKI Moeshow on kaotamas publikut. Artiklis kirjeldatud „külm, kõle, lagunenud tehas” sai toimumispaigana valitud vägagi eesmärgipäraselt, sümboliseerimaks selleaastast ERKI Moeshow kontseptsiooni — tulevikukäsitluse narratiivid düstoopia versus utoopia.

Erinevad kontseptsioonid, toimumiskohad ja meeskonnaliikmed on need, mis seda peamiselt tudengite fantaasiarikast moodi näitavat üritust iga aasta värskena hoiavad. ERKI Moeshow ei taha langeda rutiini — ERKI Moeshow tahab olla igal aastal sama uuendusmeelne ja enneolematu kui selle lavale jõudev noorte moeloojate looming. Kui see tähendab kellegi meelest eksperimenteerimist, siis olgu nii, ja on arusaadav, et igaühele ei saagi selline lahendus meele järgi olla. Arusaamatuks jääb aga see, kust tuleb autori arusaam, et ERKI Moeshow on juba aastate kaupa „kaotamas oma mainet ja kvaliteeti”.

12. juunil ilmunud artikli autoril on õigus kirjutada sellest, millisena tema arvates peaks ERKI Moeshow olema, kuid sellele vaatamata ei ole õige avaldada infot, mis ei tugine faktidel või tõestel alustel ning nõuda teadmata „meie” poolt ERKI Moeshow lõppemist või kvaliteedi paranemist. Sellised avaldused jätavad üsna subjektiivse seisukoha mulje ning näitavad pigem autori ebakompetentsust ühe konkreetse kontseptsiooniga ürituse teemal.

ERKI Moeshow ei konkureeri teadlikult maailma moepealinnade kõrgklassile suunatud moeüritustega, kus kõnnivad kõige pikemate jalgadega modellid kandes kõige kallimatest kangastest peokleite. ERKI Moeshow pakub alustavatele disaineritele võimalust näidata oma kõige värskemaid disainifantaasiat kodumaisele moepublikule kasvõi oma sõprade seljas ning alles seejärel minna vallutama maailma.