Miks tekib tselluliit ja millistes piirkondades see kõige sagedamini esineb?

Tselluliit on rasvkoepõletik, mille avaldudes muutub üks rasvarakk suuremaks, teine väiksemaks ja sidekude lõtvub. Tegemist on ainevahetuse häirega. Tselluliiti seostatakse ka pärilike, ealiste ja hormonaalsete (östrogeen) iseärasustega. Tselluliidi tekkimisel mängivad rolli ka toitumine (säilitusained), puhta vee joomine ja kehaline aktiivsus.

Tselluliit võib esineda peamiselt kolmel eri moel:

  • seda on näha ainult nahka kokku surudes;
  • seda on näha püsti seistes, aga pikali olles mitte;
  • tselluliit on näha nii püsti seistes kui ka pikali olles ning nahk on selles piirkonnas külm ehk nn kivistunud ja sidekoestunud.

Kõige sagedamini leidub tselluliiti tuharatel, reitel ja kätel. Naistel esineb tselluliiti oluliselt rohkem kui meestel, sest naistel on sidekude laiem ja kindlamate vaheseintega, erinevalt meestest, kelle sidekude on väga tihedalt sidekoestunud ja põimunud.

Kas tselluliit on ainult esteetiline probleem?

Kindlasti ei ole see ainult esteetiline probleem, kuna tselluliit tähendab, et kehas on ainevahetus häiritud — lümf ja vereringe ei saa tavapäraselt toimida, aga kõigi teiste organite töö on ju nendega seotud. Kehasse kogunenud jääkained on kehale koormavad. Nii võivad alguse saada erinevad tervisehäired, muuhulgas võivad ka peavalu ja halb enesetunne olla seotud mürkainete kuhjumisega.

Mille poolest tselluliidimassaaž erineb teistest massaažiliikidest ning milliseid võtteid massaaži käigus peamiselt kasutatakse?

Tselluliidimassaaži töötluse põhimõtted on fastsiaalse kontuuri taastamine, lümfidrenaaž, rasvkoe töötlus ja naha elastsuse taastamine.

Alustatakse lõõgastavate, rahustavate, pikkade ja laiade võtetega nagu klassikalises massaažis. Siis muutub tempo kiiremaks — kasutatakse pigistavaid ja sõtkuvaid võtted. Seejärel toimub kupu kasutamine koos kliendipoolsete võimlemisharjutustega, mida terapeut eelnevalt selgitab. Lõpetatakse lümfiringide ja järelmassaažiga.

Tselluliidimassaaž peaks alati sisaldama ka kõhumassaaži, sest see aitab kaasa ainevahetuse kiirendamisele ja ka kehahoiaku korrigeerimisele.

Massaaži käigus on oluline terapeudi ja kliendi suhtlus, üle valupiiri ei tohi tselluliidimassaaži teha.

Kas tselluliidimassaaži puhul kasutatakse spetsiaalseid õlisid või kreeme?

Jah. Eriti hea, kui massöör valmistab ise vastava kreemi-/õlisegu, millel on ainevahetust kiirendav, parandav ning soojendav mõju (vahetult enne massaaži baaskreemist/-õlist ja eeterlikest õlidest kokku segatud segu on tugevama toimega). Spetsiaalselt valitud eeterlikud õlid mõjuvad elavdavalt jämesoole ja maksa tegevusele, elavneb ka lümfi- ja vereringe, samuti aitavad õlid kaasa jääkainete väljutamisele organismist ning tasakaalustavad hormonaalseid toiminguid.

Kuidas tselluliidimassaaž probleemsetele kohtadele mõjub?

Tänu sellele kiireneb ja paraneb ainevahetus ning sidekude muutub tugevamaks, trimmimaks ja rasvarakud saavad ühtlasema suuruse. Esimestel nädalatel peale massaaži võib nahk olla lõtv, aga see on märk, et kehas on toimumas muutused. Nahk tõmbab tagasi umbes kuue kuuga. Oluline on nahka harjata ja kreemitada.

Tselluliidimassaaži toimed:

  • elavdab vere- ja lümfiringlust, ergutades jääkainete väljumist ning parandades ainevahetust kudedes;
  • parandab naha toitumist ja hapnikuga varustamist, rakud uuenevad kiiremini ning aeglustub vananemisprotsess (nahk muutub siledamaks ning läheb rohkem trimmi);
  • reie- ja tuharalihased muutuvad pringimaks;
  • väheneb ümbermõõt;
  • soodustab rasvakobarate lagunemist;
  • kiirendab kudedest vedeliku eemaldumist:
  • tugevdab kapillaare ja naha kvaliteeti;
  • parandab hormonaalset tasakaalu, vähendab stressi ja ärevust.