Valged laigud
- Rahvakeeles kutsutakse neid ka õnnetoojateks. Võivad tekkida siis, kui küünenahka on tagasi lükatud asjatundmatult, näiteks metallpulgaga ja vigastatud küünejuurt. Väikesed õhumullikesed tungivad küünelamellide vahele ja tekitavad õõnsusi, mis kasvavad edasi valgete laikudena. Sisemisteks põhjusteks võivad olla palavikulised haigused, verevaesus, häired maksa ja neerude töös, hormonaalsed muutused puberteedieas vananemisel. Kindlasti ei ole põhjus kaltsiumivaeguses.


Ristitriibud - Küünte kasvamine on ajutiselt katkenud. Põhiliseks põhjuseks on küünealuse verevarustuse häired. Ristitriibud võivad tekkida ka mürgistuse tgajärjel, kuid moodustuvad ka ühekülgse dieedi, operatsiooni, raseduse või raske hingelise kriisi ajal.

Pikitriibud - Pikitriibud võivad olla kõhunäärme hädad, haigestumise, diabeedi ja teiste ainevahetushäirete märgiks. Sagedamini on tegemist siiski A-vitamiini puudusega või mao- ja soolestikuprobleemidega. Pikitribud kaovad ruttu, kui lisada toidumenüüsse rohkem porgandit, tomatit, spinatit, piima, võid, munakollast, maksa ja täisteratooteid.

Rabedad küüned - Nende põhjuseks on küüne sarvaine veesiduvuse vähenemine. Sarvaine moodustub küünejuures ja sarvestub järjest rohkem näpuotsa suunas. Kui küüned murduvad ja murenevad, siis on enamasti süüdi välised tegurid. Kokkupuude keemiliste lahustega, tugevatoimelised puhastusvahendid, halva kvaliteediga küünelakieemaldaja, küünte hooldamine metallinstrumentidega. Selle vea kõrvaldamiseks tuleks koduseid majapidmistöid tehes kätte panna kummikindad, kasutada õlisisaldusega lakieemaldajaid ning lasta teha küüsi säästvat maniküüri.
Küünte murduvust võivad põhjustada aga ka vitamiini- ja rauapuudus või hormonaalsed häired. Vaheldusrikas toitumine ja arsti poolt määratud ravipreparaadid taastavad küünte stabiilsuse lühikese ajaga. Täisteraleib, juurvili, värske puuvili, kala ja piimatooted pole kasulikud mitte ainult küüntele, vaid ka nahale ja juustele.
on kokteil, mida tuleb vapralt juua igal hommikul kahe nädala jooksul:
ca 10 gr zhelatiinipulbrit lahustada ühes klaasitäies mineraalvees,
lisada ühe sidruni mahl ja supilusikatäis mett,
segada hoolikalt läbi.
See kokteil võib unistuse pikkadest tugevatest küüntest tegelikkuseks teha.

Kihistuvad küüned - Küüned hakkavad tavaliselt kihistuma, kui küünekihtide vahel olev looduslik õli aurustub. Õlide aurustumist põhjustab tugevatoimeline olmekeemia, kuiv ja konditsioneeritud õhk. Ei aita kaltsium ega vitamiinid. Kihistunud küünelt tuleb ettevaatlikult maha lihvida küünt katvad surnud rakud, parkained ja küünelt lahtitulnud kihid. Seejärel kantakse küüntele õhuke kiht spetsiaalselt küüntele mõeldud mineraalõli. Õlil lastakse pisut imenduda ja masseeritakse siis poleerviiliga küüne sisse, kuni küüs omandab terve ja läikiva välimuse. Ülearune õli pühitakse salvrätikuga maha ja küüs kaetakse ravilakiga.

Lõhenenud küüned - Vaid erandjuhtudel on tegemist organismiseste häiretega. Enamasti on küünejuur või tald saanud nii tugevasti kannatada, et küüs ei kasva enam ühes tükis. Sageli peab nahaarst sellise küüne täielikult eemaldama, et saaks moodustuda terve küüs. Kui pole tegemist välise vigastusega ning pikuti on lõhenenud korraga mitu küünt, siis võib põhjuseks olla suhkruhaigus või kilpnäärme talitushäired.

Kellaklaasi-sarnased küüned - küüned on tugevalt muutunud. Küüneplaat kummub keskelt üles ja langeb külgedelt järsult allapoole. Sellised küüned võivad olla päritud, kuid kui nad moodustuvad äkki, siis viitab see rasketele südame- või vereringehäiretele. Tingimata tuleb minna arsti juurde.

Nõgusad küüned - Küüneplaat on sissepoole nõgus, tuleb servadest kergesti lahti. Nõgus küüs võib olla tüüpiline kutsehaigus ja seda võib sageli esineda just juuksuritel: See tekib töötamisel niiskes soojuses, pidevad kokkupuutes leeliste lahustega. Esineb sageli ka koos mao- ja soolestikuhaigustega ning verevaesusega. Ravimiseks kasutada arsti poolt määratu preparaate.

Sõrmkübar-küüned - Lisaks piki- ja ristitriipudele ning lahtistele servadele on küüntes siledad, punktikujulised augud, mis annavad küüne pinnale sõrmkübarasarnase väljanägemise. Põhjuseks on soomussammaspool, mille tekkimise põhjusi ei teata. Soomussammaspool võib levida üle kogu keha, kuid pole nakkav. Seda ravib vaid nahaarst.

Mädane infektsioon - Tekib siis, kui vigastada küünenaha tagust vererikast nahka ning sellesse on tunginud mikroobid.

Küünevalli põletikud - Küünevall punetab, on tursunud, sageli värvub äärest kollaseks. Põletik on valulik ning aidata saab vaid arst.

Värvunud küüned - Tavaliselt on see tervisekahjustuste tagajärg. Küüned muutuvad kollaseks mitte ainult siis,kui punasele küünelakile ei panna aluslakki, vaid ka kollatõve ja teiste maksakahjustuste korral, mõnikord ka pärast ravimist antibiootikumidega. Kahvatud ja sinakad näevad küüned välja südame- ja kopsuhaiguste korrasl, pruunid neerukahjustuste korral.

Seenhaigused - Kui küüntel on algugl valged, hiljem kollakasrohelised ja siis järjest tumedamaks muutuvad plekid, siis on tõenäoliselt tegemist küünte seenhaigusega ehk küünemükoosiga. Seen tungib küüneplaati ja see pakseneb. Edasi kulgeb seenkahjustus vabast küüneäärest allapoole, küüs hakkab murenema ja eraldub lõpuks küünetallast. Kui seenest on kahjustatud ka küünejuur, siis tuleb kogu küüs eemaldada. Kahjustatud nahk soodustab käte haigestumist seenhaigustesse. Peen seeneniidistik läbib naha sarvkihi ja levib kiiresti. Seeningektsiooni tunnuseks on sügelus ja kipitus, samuti tugev kestendus ja nn märg põletik.
Küünte ja naha seenhaigusi soodustab sage kokkupuude kuuma vee ja leeliselise seebiga, tugev higieritus või pikaajaline liiga kitsaste kunnikinnaste kandmine. Seenhaigused on väga visad ja alluvad vaid pikaajalisele ja pidevale arstlikule ravile.

Käte ekseemid - Põhjuseks on allergiline ülitundlikkus, mitmesugused organismisisesed häired või ka kahjustavad välismõjud. Ekseemi välisteks tunnusteks on punetus, paistetus, sügelemine, villid, kestendus ja sarvkihi paksenemine. Ka juuksuritel võib esineda allergiat näiteks kokkupuutel lahuste, juuksevedelike ja värvidega.
Kui mõni allergeenidest tungib nahakudedesse, mis on puuduliku hoolduse tõttu niigi nõrgad, siis moodustuvad vastava soodumusega inimesel ekseemi tekitavad antikehad. Nii omandatud tundlikkus võib sagedasel kokkupuutel allergeeniga kutsuda esile allergilisi reaktsioone. Uusi allergiapuhanguid saab vältida vaid allergeenidega kokkupuute vältimisel.

Külmad punetavad käed - Abiks on ergutavad kätevannid: pange käsi kuni küünarnukini 35 kraadisesse sooja veega vanni ja tõstke temperatuur 10 minuti jooksul 40 kraadini. Kuivatage käsi hoolikalt, masseerige naha sisse mõned tilgad värskelt pressitud sidruni- või kurgimahla. Kui see protseduur ei anna mingeid tulemusi, siis on tegemist verevarustushäirega, mille ravimiseks tuleks pöörduda arsti poole.

Higistavad peopesad - Põhiliselt on põhjuseks närvilisus. Välispidised abinõud aitavad vaid lühiajaliselt. Kui peopesad higistavad harva, siis aitab järgmine looduslik vahend: 3 spl meresoola lasta liitri veega keema, veidi jahutada, lisada 1 spl äädikat ja leotada käsi selles lahuses ca 15 min. Iga päev tuleks juua 2 tassitäit salveiteed, vahetevahel võiks oma käsi leotada tammekoore keeduvees ning juba varsti pole põhjust enam niiskete peopesade üle kurta.