Kolme parima loo autoreid premeerime kinkekomplektiga, milles olemas kõik vajalik, et suvi ohutult ja päikese eest kaitstult üle elada! Toome teieni võidulood!

Räppar Revo innustas mind oma sünnimärkidele tähelepanu pöörama

Minu lugu on õnneliku lõpuga ja ma olen rõõmus, et selle läbi tegin — see pani asjad kuidagi õigesse perspektiivi.

Tegelikult ei ole ma üldse väga heleda nahaga ning silmad on mul samuti pruunid. Täiesti jumekas eestlane. Olles üles kasvanud perekonnas, kus enamus liikmeid suvel kadestamisväärselt pruuniks muutusid, oli minu põhiline hüüdnimi luik, sest nende kõrval olin valge nagu luik. Minu suurim unistus lapsepõlves oli suviti olla sama pruun nagu minu kolm aastat noorem vend.

Kõik see tegelikult ei tähenda, et ma oleks muutunud mingisuguseks väga hulluks päikeseotsijaks, kes kogu aeg end pruunimaks üritab praadida. Ei ole ma ka kunagi solaariumis käinud kuldpruuni jume otsingutel. Arvan, et lapsepõlvest on mul kuskil alateadvuses alati tunne olnud, et parem mitte mingeid kreeme või kaitsevahendeid kasutada, niikuinii ma enda jaoks piisavalt pruuniks ei lähe. Kui hakkan kaitsekreeme kasutama, siis ei teki üldse mingit jumet (mis on loomulikult täielik jama). Ilmselt on see pruunusekultus põhjamaine värk — kuna päikest on vähe, siis loomulikult jumekas nahk on eksootika. Nagu hele nahk on eksootika lõunamaades…. igatahes see on taust, miks ma kaitsekreemindust mitte kunagi ei ole oluliseks pidanud — ei Eestis ega lõunamaal käies. Kaitsekreeme olen peale pannud vaid siis, kui päike juba liiga teinud on…

Umbes aasta tagasi ilmus artikkel Revost ja melanoomist. Lugesin seda ja üritasin alateadvuses alla suruda häirekella, mis andis märku, et aeg oleks minna kontrollima ühte oma selja peal olevat moodustist, mis aeg ajalt veritses. Läksin arsti juurde suhteliselt muretult — olin kindel, et minuga ei saa mitte midagi sellist juhtuda, ei ole põhjust karta.

Ometi said sellest arstikülastusest ühed minu senise elu stressirikkaimad 6 nädalat. Nimelt arst heitis minu selja peal olevalt veritsevale punnile ühe pilgu ja teatas, et see asi tuleb kiiresti eemaldada. Lisaks kontrollis ta selle üle ka mingisuguse aparaadiga. Ja andis saatekirja, et moodustis eemaldada eelisjärjekorras ning sellele teha täisuuring. Eelisjärjekord tähendas,et oodata tuli veel 3 nädalat enne kui see ära lõigati ning seejärel tuli oodata veel 3 nädalat, et teada saada, millega tegu. Selle aja sees võtsin ma alla peaaegu 5 kilo, kuna toit ei püsinud mul sees ning mõtted mõlkusid kogu aeg: mis siis kui….loomulikult ei aidanud meelerahu leida ega hoida googeldamine

Lõpuks jõudis kätte tulemuste teada saamise aeg ning minu suureks rõõmuks selgus, et tegemist ei olnud melanoomiga ega üldse mitte millegi halvaga. Suurest rõõmust võttis pisara silma ja esmase kergendusega ajas ka natuke südame pahaks!

Nii et elu justkui läks edasi oma rada… ja samas mitte. Mis on muutunud — ma märkan oma kehal olevaid sünnimärke rohkem, mind ei huvita enam absoluutselt, kui pruun ma olen või ei ole. Ma kasutan päikesekaitsekreeme ning ma ei roni enam kõige aktiivsemal ajal päikese kätte kõrbema, lootes saada kadestamisväärselt pruuniks. Ma tunnen rõõmu sellest, et ma ei pea varjuma päikese eest täielikult ning et ma saan nautida päikesevalgust ning mõõdukat ning rõõmsat värskes õhus tegelemist nii sügisel, talvel, kevadel kui suvel… - Maris Luberg

* * *

Valge nahk on moes!

Käisin vist kaheksandas klassis, kui mõned õpilased saadeti laagrisse“Kaitse end ja aita teist”, mina olin üks neist. Sel kevadel olid ilmad äärmiselt kuumad ja laagris polnud mul kaasas ka päikesekaitsekreemi. Olime laagris olnud juba kaks päeva, kui enne kojusõitmist avastasin, et mul on põse peal kaks suurt vesivilli. Nimelt olin end kuuma päikese käes niivõrd ära põletanud, et näole tulid villid. Minule, noorele tüdrukule,  oli see jube, kuna nägu paistis ikka väga kole välja, villid kuivasid korpadeks ja paranemine võttis mitu nädalat. Ülejäänud põlenud näolt tuli muidugi nahk maha ja ebaloomulikke päevitusrante õnneks ei jäänud. Sellest ajast peale panen päikese kätte minnes alati peale UV kaitsega kreemi. Kuna ma olen ka väga heleda nahaga, siis näole panen oma lapse kaitsekreemi, millel on üpris tugev UV kaitse. Samuti ei käi ma kunagi solaariumis, kuna kardan end ka seal ära põletada. Käin ringi uhkelt oma heleda nahatooniga ja kui keegi imestab, miks ma nii valge olen, siis vastan viisakalt, et valge on moes. — Kairi Laak

* * *

Keha andis märku, et päikesega liialdada ei tasu

Ma ei ole kunagi arvanud ega arva ka praegu, et päike on vaenlane. Pigem on ta ikka sõber, kes annab  Eestimaa hämaras kliimas meile energiat ja elujõudu. Kuid see ei tähenda, et päikese kui sõbraga kogu aeg ühiselt aega peaks veetma!

Juba varateismelisena tundsin, et mulle ei meeldi rannas peesitada ja tegelikult ei ole üldse hea tunne, kui päike mu katmata ihu küpsetab. Seega eelistasingi suvel päikeseliste ilmadega pigem mingit pikavarrukalist õhukest pluusi kui kena edevat toppi kanda. Rannas suutsin ka rahumeelselt vaid nii viis minutit lesida, enne kui kõik kohad sügelema hakkasid. Täisealiseks saamise ajaks olin jõudnud selgele äratundmisele, et päikesega semmimine ei saa iialgi olema minu hobi. Rannas ning üldse ujumas käia mulle meeldib, aga pikemat aega päikese käes olla mitte.

Seega oli minu enda organism see taiplik tegelane, kes mulle juba varakult selgeks tegi, et päikesega ei tasu liialdada. Mulle meeldib päike ja varjulises kohas hommiku- või õhtujaheduses ulatan talle meeleldi käe, kuid tema säravaimatel hetkedel (keskpäeval) hoian temast eemale. Vahel vaatan küll imetlevalt kenasid pruune kehasid, kes tänaval napis riietuses ringi liiguvad ning mõtlen, kui vahva võiks ka ise vahelduse mõttes mõnusalt pruun olla, kuid kui endaga peegli ees kokku saan ja tõtt vaatan, siis leian, et peeglist vastu vaatav pilt on kaunikesti kobe ka ilma sügavalt pruuni jumeta ning elan rõõmsalt edasi. Heledana. - E.F

Lohutusauhinnaks kingib Nivea Sun Kids Pure and Sensitive Sun Lotioni SPF 50+

Annaliisale ja Kailile!

Ühtlasi tuletame teile meelde, et Naisteka dr Anna Nõu rubriigis on teil võimalik sünnimärkide kohta küsimusi esitada Niine Nahakliiniku arstidele!

Kinkekomplekti kuuluvad:

Nivea Sun Moisturising After Sun Spray päevitusjärgne sprei

Huulepulk LipCareSun 

NIVEA SUN Pure & Sensitive SPF 30 päevituspiimad on väga kõrge kaitsega, 100% lõhna-, värv- ja säilitusainete (parabeenide) vabad, veekindlad ning sisaldavad kõrgeima kvaliteediga UVA/UVB filtrite süsteemi, mis annab nahale kohese kaitse päikesepõletuste ja pikaajaliste nahakahjustuste vastu. Päevituspiimadel on tuntav hooldav toime.

NIVEA SUN After Sun Spray on rahustav ja värskendav, kiiresti
imenduva kerge koostisega aaloet sisaldav päevitusjärgne sprei aitab
taastada naha niiskusekadu. Provitamiin B5 ja E-vitamiiniga rikastatud NIVEA SUN After Sun Spray rahustab nahka päevitusjärgselt.